virus

Odgovori

Moški
Ženski
Neizbrano

BBKoda is Vklopljeno
[img] je vklopljen
[flash] je izključen
[url] je vklopljen
Smeški so izklopljeni

Pregled teme
   

Razširi pogled Pregled teme: virus

Re: virus

Napisal Alenka Skaza » 04 Dec 2019 13:35

Odgovor svetovalke
________________

Pozdrav,

HPV ima afiniteto do različnih sluznic, saj povzroča spremembe na sluznicah različnih organov. Rak in predrakave spremembe na materničnem vratu so posledica trajajoče okužbe z rakotvornimi HPV. Kot pa sem že napisala, so predrakave spremembe oz rak zaradi HPV okužbe tudi na drugih lokacijah. Za odkritje med HPV kot povzročiteljem raka na materničnem vratu je bila znanstveniku Haraldu zur Hausnu podeljena Nobelova nagrada. HPV povzroča raka ne samo pri ženskah, imajo pa samo ženske maternični vrat; pri moških povzroča rak penisa, ki je bistveno manj pogost, pri obeh spolih HPV povzročajo rak zunajega spolovila ter raka v ustni votlini. Najpogostejši od vseh pa je rak na materničnem vratu.

Lep pozdrav,

Re: virus

Napisal virs » 04 Dec 2019 12:35

Samo pri ženskah je zaradi hpv najpogostejši rak materničnega vratu, je potem maternični vrat za posledice hpv še posebej občutljiv?

Re: virus

Napisal Alenka Skaza » 03 Dec 2019 13:21

Odgovor svetovalke
_________________

Pozdrav, tako je. HPV prodre skozi okvarjeno sluznico (epitel) v globino, kjer se začne virus razmnoževati in okvarjati celice. Tako je na vseh lokacijah, ki jih rakotvorni HPV okužijo (maternični vrat, zunanje spolovilo, zadnjična odprtina, grlo).

Lep pozdrav,

Re: virus

Napisal virs » 03 Dec 2019 05:37

Informacije nisem zasledila nikjer in samo sklepam, če sklepam pravilno, da je rak materničnega vratu zaradi hpv pogost zato, ker pride maternični vrat v kontakt z vsem kar pride v notranjost vagine?

Re: virus

Napisal Alenka Skaza » 04 Okt 2019 10:10

Odgovor svetovalke
_________________

Pozdrav, spremembe v PAP brisu so lahko, kot sem napisala, posledica trajajoče okužbe s HPV ali pa so posledica vnetij zaradi ostalih razlogov, zaradi katerih se poruši ravnovesje v vaginalni sluznici in pride do razrasta kandide (npr. jemanje antibiotikov, stres, neustrezno spodnje perilo, npr. sintetične tangice). Vnetje se v teh primerih običajno pokaže kot "beli" tok, ki je lahko sirčkast.

Ginekolog, ki žensko spremlja, oceni, kdaj je glede na izvid PAP brisa potrebno opraviti še test na HPV, zato žensko naroči na ponovne preglede. Imunski sistem ženske lahko okužbo s HPV premaga v enem oziroma dveh letih in zato ni tveganja, da bi trajajoča okužba s HPV vodila v predrakave spremembe. PAP test je na kontroli v tem primeru OK.

Več informacij o tem je dostopnih na spletni strani Nacionalnega inštituta za javno zdravje
https://www.nijz.si/sl/najpogostejsa-vp ... roti-hpv-1
in spletnem naslovu ZORA https://zora.onko-i.si/za-zenske/rak-ma ... vratu#c534

Vnetje, če se ugotovi, se zdravi; najpogosteje z vaginaletami.
Če je še kaj nejasnega, prosim za zelo konkretno vprašanje. Vse splošne informacije so zapisane v prispevkih, ki sem jih navedla.

Lep pozdrav,

Re: virus

Napisal virs » 03 Okt 2019 15:06

Napisali ste, da se za bris pap šteje samo vaginalni spolni odnos, vse ostalo ne, torej za žensko vnetne spremembe jih ima lahko, če ni imela vaginalnega spolnega odnosa, vse ostalo lahko je imela. Ali vnetne spremembe v nobenem primeru, ne glede na spolno aktivnost ali neaktivnost niso povezane s hpv virusi in nastanejo zaradi drugih stvari ali lahko nastanejo tudi zaradi hpv?
Kako se zdravi vnetne spremembe, se pusti nekaj časa, če minejo same od sebe in se potem šele zdravi, če je potrebno?
Spremembe, ki niso posledica vnetja, so pa vedno s hpv povezane? Jih ima lahko tudi ženska, ki vaginalnega spolnega odnosa ni imela? Se tudi za te spremembe pusti, če minejo same od sebe ali se jih takoj zdravi?

Re: virus

Napisal Alenka Skaza » 02 Okt 2019 08:41

Odgovor svetovalke
_________________

Pozdrav,

lahko ima vnetne spremembe, vendar ne zaradi HPV okužbe. Pri spolno neaktivni osebi, ki še nikoli v življenju ni imela intimnega stika z drugo osebo (klasični spolni odnos s penetracijo, spolne igre, dotikanje spolovil brez penetracije), pa te spremembe ne morejo biti posledica HPV okužbe.

Lep pozdrav,

Re: virus

Napisal virs » 01 Okt 2019 21:37

Ima tudi nedolžna ženska ali spolno neaktivna ženska lahko vnetne spremembe v brisu, so te spremembe povezane s hpv virusom?

Re: virus

Napisal Alenka Skaza » 29 Jul 2019 07:00

Odgovor svetovalke
________________

Pozdrav,

HPV se lahko prenese iz okužene osebe tudi ob kontaktih anogenitalnega področja, ker se virus nahaja tik pod površino sluznice tega področja,; sicer je najpogostejši prenos s spolnimi odnosi. Kako veš, da nekdo nima katere od spolno prenosljivih okužb? Tega ne moreš vedeti, saj je veliko spolnih boleznih, kjer je oseba okužena, pa nima nobenih težav oziroma vidnih sprememb v okolici spolovila oziroma kje drugje. Zato je pomembno, da čim bolj poznaš osebo, s katero si v intimnem razmerju; seveda se lahko pred intimnimi odnosi odločiš za testiranje, ki pa ni mogoče za vse okužbe.

Lep pozdrav.

Re: virus

Napisal virs » 22 Jul 2019 13:14

se virus prenaša samo z drgnjenjem spolnih organov? kako pa lahko načeloma veš, da oseba nima nekih spolno prenosljivih okužb in si lahko zaradi tega brez skrbi po spolni preteklosti po čem?

Vrh