Droge1

Odgovori

Moški
Ženski
Neizbrano

BBKoda is Vklopljeno
[img] je vklopljen
[flash] je izključen
[url] je vklopljen
Smeški so izklopljeni

Pregled teme
   

Razširi pogled Pregled teme: Droge1

Re: Droge1

Napisal Maša Martić » 11 Jun 2019 14:59

Odgovor svetovalke
_________________

Živjo,

napisala si, da si v fazi, ko te zanimajo različne stvari tudi droge, je pa pomembno, da se zavedaš vseh tveganj, ki so povezana z uporabo drog. Edina varna uporaba je neuporaba, zato je dobro, da se pred odločitvijo za uporabo katerekoli snovi najprej dobro pozanimaš o učinkih in stranskih posledicah uporabe in upoštevaš, da ima uporaba drog v času odraščanja večje posledice, kot pri odraslih ljudeh.

Če pogledamo konkretno LSD in gobice, imata ti dve drogi močne učinke na psiho, in je s tega vidika potrebna velika previdnost. Obe drogi spadata v skupino psihedelikov, ki povzročajo močna spremenjena stanja zavesti, pri tem pa lahko pride tudi do zelo težke izkušnje, ki jo imenujemo "bad trip". Pri "bad tripu" lahko pride do paranoje, tesnobe (anksioznosti), paničnega napada, zelo težkih misli, grozljivih občutkov, ki se lahko nadaljujejo tudi potem, ko učinek droge že popusti. Ti učinki imajo še večji vpliv na razvijajočo se psiho, zato je uporaba v obdobju odraščanja toliko bolj tvegana. Poleg tega lahko oseba pod vplivom izgubi stik z realnostjo, kar lahko privede do poškodb in nesreč, ki se lahko končajo tudi s smrtjo. V primeru, da se oseba odloči za uporabo, je pomembno, da se izogne uporabi, kadar se ne počuti psihično stabilna ali kadar ima težave v duševnem zdravju, uporablja v varnem okolju, je z nekom, ki mu zaupa in lahko poskrbi za njeno varnost ter da je previdna pri tem, koliko uporabi, saj ob višjih dozah veliko hitreje pride do negativnih posledic.

Kar se tiče povezave z astmo je težko reči, ali bi uporaba LSD-ja ali gobic vplivala na sprožitev astmatičnega napada. Odvisno je tudi od vrste astme, saj so nekatere astme takšne vrste, da astmatični napad sproži občutek anksioznosti (tesnobe). Tesnoba pa je eden izmed možnih stranskih učinkov LSD-ja ali gobic, zato je pri takšni vrsti astme lahko zaradi občutka tesnobe, ki ga sproži LSD ali gobe posledično pride do sprožitve astmatičnega napada. LSD v krvi ostane do 12 ur, gobice do 5 ur, oboje pa ostane dlje časa v urinu, gobice od 1-2 dni, LSD pa 1-4 dni. Je pa pomembno, da pri sprejemanju odločitev glede uporabe drog predvsem pretehtaš nevarnosti, ki jih uporaba prinaša za tvoje zdravje (tako fizično kot psihično).

Upam, da je odgovor v pomoč, če te zanima še kaj več, pa se lahko obrneš na nas tudi na svetovanje@drogart.org ali 041 730 800.

Lep pozdrav,

Maša Martič, strokovna delavka na programu Pleši z glavo, DrogArt

Droge1

Napisal amh12 » 06 Jun 2019 16:33

Pozdravljeni
Prosila bi, ce lahko objavite samo odgovor.

/ izbrisano v uredništvu /

Vrh