hp

Odgovori

Moški
Ženski
Neizbrano

BBKoda is Vklopljeno
[img] je vklopljen
[flash] je izključen
[url] je vklopljen
Smeški so izklopljeni

Pregled teme
   

Razširi pogled Pregled teme: hp

Re: hp

Napisal Anita Friškovec » 29 Nov 2021 12:50

Odgovor svetovalke
_________________

Vprašanja in odgovori, ki jih zahtevate (saj gre za odraslo osebo, kajne?) presegajo namen te strani, zato temo zaključujem.

Kar se tiče cepljenja fantov so se države že od začetka različno odločile - bogate države so pričele od začetka cepiti oba spola, revne pa samo deklice.

Ginekologi vidijo opravljeno cepljenje v informacijskem sistemu.

Lep pozdrav,

Re: hp

Napisal eert » 28 Nov 2021 00:24

Hvala. Ok, razumem, da je pri 11. letih odziv imunskega sistema najboljši. Na začetku so govorili, da cepljenje fantov rutinsko ni potrebno, da je cilj zmanjšati raka materničnega vratu in ker ga imajo samo ženske, je rutinsko potrebno samo cepljenje žensk, da tudi finančno je tako bolj učinkovito, da posledično bodo s cepljenjem žensk zaščiteni tudi fantje, da tako delajo tudi druge države ... Premislili so si zakaj, zaradi premajhne precepljenosti deklet v populaciji, če bi bila dovolj visoka, fantov rutinsko ne bi cepili ali zaradi več denarja/politike ali ker je cilj cepljenja drugačen zdaj?
Ginekologi morda nimajo dostopa do cepljenj pri šolskem zdravniku (med drugim tudi hpv)? Kartoteka od sistematskega pregleda v 6. je šla k osebni zdravnici ali je ostala pri šolski?
. Zakaj se je potem hčerka te pediatrinje cepila šele v 4. letniku sš? Ker se je njeni mami zdelo cepljenje potrebno šele pred začetkom odnosov in jih prej ni imela?

Re: hp

Napisal Anita Friškovec » 10 Nov 2021 09:32

Odgovor svetovalke
________________

Vse, kar si zapisala, drži. Staršem se v 6. razredu zdi, da deklice nikoli ne bodo seksale. Ampak - še enkrat. Cepi se v starosti 11-12 let, ker so študije pokazale, da je takrat boljši imunski odgovor. Študije! Znanost! Vem, da je ta koncept očitno večini nerazumljiv, ampak tako se dela.

Med 4- in 9- valentnim cepivom ni velike razlike, večino rakov pokrije že 4-valentno, pokrije pa tudi genitalne bradavice. Zato ni potrebe po samoplačniškem cepljenju še z 9-valentnim.
Vsaka četrta ženska se do 25. leta okuži s HPV; res pa je, da se 90% infekcij pozdravi samih od sebe. Zato seveda lahko cepimo tudi v 8. razredu ali kasneje in to tudi počnemo.

In ja, tudi za fante se pričakuje, da se bodo lahko cepili do 26. leta - v tem primeru pa ne gre za znanost in stroko, ampak politično vprašanje - gre namreč za denar.

Lep pozdrav,

Re: hp

Napisal eert » 09 Nov 2021 16:47

a niso rekli kao, da bi lahko premaknili v 8. ampak da v 8. razredu imajo nekatere izjeme že odnose, zato se cepi v 6. pred puberteto?
eni starši se jim zdi v 6. prezgodaj, ker pred puberteto otroci zagotovo odnosov nimajo in kasneje kot se cepi, dlje traja zaščita, čeprav naj bi bila zaščita doživljenjska in starejši kot so otroci lažje se sami odločijo, v 6. razredu se seveda starši. Moji starši so nejevoljni, ker je zdaj prišlo na voljo novo cepivo 9-valentno, ki je boljše in jim je žal, da so me v 6. cepili pač,? ker zdaj novo cepivo ni več brezplačno in tudi na začetku niso povedali, da bo do 26. brezplačno. vem, da hčerka ene pediatrinje se je šele v 4. letniku srednje šole cepila. Za fante se tudi načrtuje do 26. leta brezplačno?

Re: hp

Napisal Anita Friškovec » 09 Nov 2021 09:53

Odgovor svetovalke
_________________

Puberteta nima s cepljenjem nobene veze. Cepi se v starosti 11-12 let, ker so študije pokazale, da je takrat imunski odgovor najmočnejši. Zato sta do 15.leta tudi potrebni samo dve dozi, kasneje pa 3.
Cepljenje pripada do 26. leta vsem ženskam, fantom pa zaenkrat samo v šestem razredu.

Lep pozdrav,

Re: hp

Napisal Tinkara Srnovršnik » 09 Nov 2021 06:40

Odgovor svetovalke
________________

Pozdravljena,
na to vprašanje ti bo odgovorila pediatrinja, ginekologi s tem neposredno nismo povezani.

Lep pozdrav.

Re: hp

Napisal eert » 08 Nov 2021 13:08

ali niso nekaj razmišljali, da bi za doseganje večje precepljenosti prestavili cepljenje v 8. razred, ker v 6. so nekateri še pred puberteto sploh?

Re: hp

Napisal Tinkara Srnovršnik » 08 Nov 2021 11:39

Odgovor svetovalke
_________________

Pozdravljena,

če je že prišlo do okužbe s tipom, ki ga pokriva cepivo, so se s tem že ustvarila protitelesa in zaščita. Cepljenje je priporočljivo še pred pričetkom spolnih odnosov- v sloveniji je to v 6. razredu osnovne šole. Glede dostopa do podatkov o cepljenju pa bi bili potrebno preveriti z ginekologinjo, kakšen dostop do zdravstvenih informacij ima.

Lep pozdrav.

Re: hp

Napisal eert » 05 Nov 2021 00:26

Će je res, da ko si enkrat okužen z enim tipom, ki ga pokriva cepivo, je cepivo proti temu tipu neučinkovito? In kdaj se je najbolj smiselno cepiti, da se to ne bo zgodilo? Koliko se je smiselno cepiti še dodatno z 9? Zanima me tudi ali ima ginekologinja dostop do podatkov o mojem dosedanjem cepljenju hpv?

Re: hp

Napisal Tinkara Srnovršnik » 04 Nov 2021 06:51

Odgovor svetovalke
________________

Pozdravljena,

prosim napiši, kaj konkretno te zanima.

Lep pozdrav.

Vrh