Šola

Odgovori

Moški
Ženski
Neizbrano

BBKoda is Vklopljeno
[img] je vklopljen
[flash] je izključen
[url] je vklopljen
Smeški so izklopljeni

Pregled teme
   

Razširi pogled Pregled teme: Šola

Re: Šola

Napisal Uredništvo » 19 Okt 2021 14:24

Odgovor svetovalke
_________________

Lepo pozdravljena!

Najprej naj ti čestitam za pogum, ki te je vodil do iskanja pomoči. Verjamem, da ta korak ni bil enostaven, je pa zagotovo prvi korak do reševanja tvoje stiske. V kolikor te prav razumem, se v šoli ne počutiš dobro, ker ne najdeš pravih prijateljev, predvidevaš, da si s tabo ne želijo vzpostaviti stika, ker ti vrstniki pripisujejo značilnosti, ki zate ne veljajo in ker nisi vključena v njihovo skupino. Verjamem, da ti ni prijetno, ker se počutiš neopaženo, poleg tega pa ti ne verjamejo, da tvoja najboljša prijateljica obstaja. Pomislila si, da bi svojo stisko izrazila skozi bolečino, a tega še nisi storila. Mislim, da si zelo pogumna, da tega nisi storila, kljub temu da so občutki zelo boleči in neprijetni.

V Sloveniji moramo vsi državljani opraviti osnovno izobraževanje. Mnogo ljudi pravi, da jim v šoli ni bilo prijetno zaradi različnih dejavnikov. Nekaterim se je težko učiti, drugim navezovati stik, tretji imajo povsem druge razloge. Ne glede na to, pa je šola vedno povezana z določenim naporom, saj morajo tam učenci početi reči, ki jih najverjetneje ne bi počeli doma in zgolj po svoji volji. Tovrstne neprijetne situacije pa si lahko olajšamo, in sicer na način, da kljub tegobam poiščemo nekaj, kar nam je všeč.

Si razmislila o tem, kaj bi bilo na šoli všeč tebi? Morda učilnice, telovadnica, kakšne umetnine na stenah, knjižnica ali kaj drugega, česar se veseliš le ti? Glede na to, da nisi omenila učnega uspeha, predvidevam, da nimaš težav z učnim uspehom. Obstaja morda kakšen predmet, ki bi te v šoli posebej zanimal? Razmisli, morda ti lahko zanimanje za predmet olajša tvoj šolski vsakdan. Iz tvojega zapisa sklepam, da bi s svojimi sošolci kljub vsemu naštetemu želela vzpostaviti stik. Ne zmorem pa dobro sklepati, ali si stik že poskusila vzpostaviti? Dokler ne poskusimo, ne moremo vedeti, ali si zares nihče ne želi stika z nami ter ali imajo vsi negativno mnenje o nas. V kolikor pomisliš na svoje sošolce in so-sošolce, ali je med njimi kakšna oseba, za katero si pomislila, da se njeno mnenje o tebi razlikuje od drugih? Če ja, morda poskusiš navezati stik s to osebo, (npr. pogovor o različnih dejavnostih, šolskih obveznosti ipd.).

Verjamem, da ti je precej neprijetno, kadar s strani določenih vrstnikov prejemaš opazke glede tvoje spolne usmerjenosti. Predstavljam si, da mora biti precej neprijetno, kadar ljudje govorijo neresnico o tebi. Res pa je, da smo ljudje različnih spolnih usmerjenosti in nobena ni »slabša« kot druga. Iz te izkušnje se lahko naučiš, da ti v prihodnosti ne boš širila neresnice o drugih ter jih ne boš zbadala zaradi njihove spolne usmerjenosti. Na ta način pa boš morda omogočila različnim ljudem, da se počutijo dobro in sprejeto v tvoji družbi. Poznaš kakšno starejšo osebo, kot je npr. učitelj/-ica ali svetovalna delavka/svetovalni delavec, ki bi mu lahko zaupala svojo stisko?

Si se o težavah pogovorila s svojimi starši/skrbniki, s kom od sorodnikov ali tvojo najboljšo prijateljico? Prepričana sem, da bi si vsaj eden izmed navedenih bil pripravljen vzeti čas in ti prisluhniti. Se morda v prostem času ukvarjaš s kakšno dejavnostjo, kot je npr. peka slaščic, branje knjig, sprehodi v naravi, ples, petje, igranje instrumenta ipd.? Morda svojo stisko, namesto z udarjanjem v tla, ki ti lahko prinese številne ostale težave (bolečina glave, neprijetni občutki idr.) izraziš preko risbe, športa, petja, oblikovanja gline ali česa drugega. Preko razvijanja različnih hobijev lahko navežeš stik s podobno mislečimi ljudmi in tako ustvariš nova prijateljstva. Morda vprašaš svojo najboljšo prijateljico, če je pripravljena s teboj obiskovati kakšno novo interesno dejavnost, ki bi vaju lahko še dodatno povezala.

Verjamem, da lahko preko novih izkušenj spoznaš mnoge nove ljudi, s katerimi boš lažje navezala stik in vzpostavila nova prijateljstva, v katerih se boš počutila dobro in sprejeto. Glede na to, da si želiš rešiti svojo stisko, sem prepričana, da boš našla pravo pot. V oporo pa so ti lahko tudi zgoraj navedeni strokovni delavci na šoli in tebi bližnje odrasle osebe. V kolikor že uporabljaš spletna orodja, lahko sama poiščeš kakšno dejavnost, ki bi te veselila, in se pozanimaš, ali so prijave še mogoče. Prepričana sem, da ti bo uspelo in da se boš tudi ti počutila bolje.

Vse dobro ti želim in pogumno naprej!

Ana Boršič, dipl. prof.pedagogike in andragogike

Šola

Napisal No name » 15 Okt 2021 22:54

Jaz sem stara 12 hodim 7 razred sem obupana sovražim šolo in najraje bi jo žažgala nimam prijateljev v razredu vsem grem na živce in ne nehajo s tem da sem lejzbika(nisem) imajo grupo kjer pošiljajo slike (seveda v grupi nisem) vsem sem nadležna in najraje bi z glavo udarjala ob tla vsepovsod je drama okoli jaz pa sem kod stena neobstajam vsi ignorirajo imam bff a ni z iste šole pravijo da neobstaja…

Vrh