Matura

Odgovori

Moški
Ženski
Neizbrano

BBKoda is Vklopljeno
[img] je vklopljen
[flash] je izključen
[url] je vklopljen
Smeški so izklopljeni

Pregled teme
   

Razširi pogled Pregled teme: Matura

Re: Matura

Napisal Barbara Plazar » 27 Sep 2021 16:10

Odgovor svetovalke
_________________

Pozdravljena,

četrti letnik je vsekakor zelo stresen, saj so zraven mature pomembne tudi zaključne ocene pri predmetih. Za dobre ocene je pomembno, da daš vse od sebe in da se znaš dobro učiti. Zelo koristno je, če si narediš načrt kdaj in kako se boš neko stvar učila. Ta načrt naredi glede na to, kako je neka snov težka in obsežna ter koliko časa misliš, da ti bo vzela, da se jo naučiš. Nekaj zelo dobrih nasvetov za učenje si lahko pogledaš tukaj: https://www.tosemjaz.net/clanki/ucenje-3/ .

Če čutiš hud pritisk in si zelo pod stresom, ti priporočam tudi kakšne vaje za sproščanje (dihalne vaje, vizualizacija, mišično sproščanje ipd.). Pomembno je tudi, da si vzameš tudi čas zase in med učenjem delaš pavze, ki jih izkoristi za kakšen sprehod, klepet s prijateljico, malico in podobno.

Poskusi se učiti na različne načine - na glas, z delanjem miselnih vzorcev, v skupini s sošolci ipd. ter tako ugotovi, kakšen način učenja ti najbolj ustreza. Vsekakor pa je zelo koristno sprotno učenje.
Z malo organizacije in volje, verjamem, da ti bo uspelo!

Lep pozdrav,

Re: Matura

Napisal nikiic » 27 Sep 2021 09:28

Čutim pritisk, da naj bom odlična, in kako naj bom odlična, ker za na željan fax je zelo visoka omejitev ...?

Re: Matura

Napisal Barbara Plazar » 27 Sep 2021 08:14

Odgovor svetovalke
__________________

Lep pozdrav,

Se opravičujem za pozen odgovor.

Priprava na maturo poteka med celim šolskim letom. Četrti letnik je namenjen temu, da se pripravljate na maturo. Bistvene teme, ki jih morate poznati, boste ponovili že v okviru določenega predmeta. Bodi pozorna, ko vam profesorji dajejo navodila, in izkoristi možnost reševanja starih maturitetnih nalog, saj boš tako dobila pravi vpogled v svoje znanje in približen občutek, kako naloga izgleda na maturi. Naučili se boste tudi tehnike reševanja posameznih tipov nalog.

Pri matematiki pa je odgovor za uspeh pri maturi vaja, vaja in še enkrat vaja. Rešuj stare maturitetne pole, sodeluj skozi leto, ko boste ponavljali snov in vprašaj, če česa ne razumeš. Priporočam ti, da si pripraviš učbenike za vsa štiri leta, ni nujno da enake kot te, iz katerih se učite v šoli. Poišči si učbenike iz katerih se boš najlažje naučila, kjer bo snov zate najboljše razložena. Nato si naredi načrt, kako se boš učila in kako dolgo boš potrebovala za predelovanje snovi enega letnika. Za učenje matematike ti priporočam tudi spletno stran e-um, kjer lahko rešuješ naloge, imaš pa tudi razloženo snov.

Matura je težka, zato je ne smeš vzet kot nekaj kar se opravi z levo roko. Težka pa ni toliko zaradi težavnosti snovi, ampak ker se je potrebno naučiti veliko stvari. Zato je pomembno, da že hitro začneš z učenjem.. Če te skrbi, si morda poišči še kakšne inštrukcije. Na spletu pa imaš zbirko nalog iz preteklih let. Prav tako pa obstaja veliko spletnih strani, kjer si lahko poiščeš dodatno razlago.

Kakšne bodo zahteve za pristop k maturi pa bomo vedeli komaj takrat, glede na okoliščine, zato tukaj žal nimam odgovora. Če bodo kakšni pogoji, jih boste na žalost morali izpolniti.

Veliko uspeha želim.

Re: Matura

Napisal mathurantka » 16 Sep 2021 21:57

Ojla spet,
čeprav je bila letos omejitev so me sprejeli na željeni faks, sicer niso sprejeli samo okoli 10 ljudi ampak vseeno. Sicer nevem koliko se učiš in kako hitro si zapomniš stvari ampak res, ne se preveč sekirat ker ti bo šlo. Ko zdaj pomislim s koliko učenja sem naredila maturo se mi zdi prav malo hecno, ker so mi zmeraj govorili kako je matura težka in da se je treba učiti sproti že od 1. letnika. Svetujem ti pa, da se potrudiš pri seminarskih nalogah (npr. pri geo, kem, zgo, soc…), ker če tam dobiš veliko točk ti to še kar zviša oceno, tudi če na pisnem delu zgubiš več točk. Tako da res tudi če se ti zdi da ti ne gre verjemi da znaš dovolj. Upam da sem ti vsaj malo pomagala, želim ti srečno šolsko leto :))

Re: Matura

Napisal StudyHard1 » 15 Sep 2021 10:41

O, hvala za tole.
Pa si imela potem dovolj točk za vpis na željen faks?
Ker kar čutim pritisk profesorjev da moram imeti vse odlično 5 in biti zlata maturantka, čeprav vem da to ni mogoče. Jaz bi rada samo naredila brez večjih stresov in da bom vseeno sprejeta.

Re: Matura

Napisal mathurantka » 14 Sep 2021 21:57

hejla, jaz sem imela maturo letos in me je prav tako kot tebe zelo skrbelo da bom padla. Nisem se prav veliko učila, ker sem imela proti koncu leta neke probleme, tudi čez leto sem delala bolj “na izi” večinoma sem imela 3,4 matematiko pa komaj 2. Učila sem se samo matematiko, pred maturo nisem prav veliko ponavljala mogoče en ali dva dneva pred maturo. Nakoncu sem vse na maturi imela 3, tudi matematiko, tako da naj te ne skrbi prav dosti, vrjamem da ti bo šlo :)

Matura

Napisal StudyHard » 14 Sep 2021 12:40

Letos imam maturo in sploh ne vem kako naj se pripravim, učim, naj grem na kakšne inštrukcije, delavnice ... Kaj če padem in bo šlo vse v nič?
Najbolj me skrbi matematika, saj imam dvojke in trojke.
Kaj če bodo zahtevali posebne kovid pogoje za maturo in cepljenje?

Vrh