Vprašanje

Odgovori

Moški
Ženski
Neizbrano

BBKoda is Vklopljeno
[img] je vklopljen
[flash] je izključen
[url] je vklopljen
Smeški so izklopljeni

Pregled teme
   

Razširi pogled Pregled teme: Vprašanje

Re: Vprašanje

Napisal Jasna Klemenčič » 27 Sep 2021 10:37

Odgovor svetovalke
_________________

Pozdravljena,

super, da boš pomoč poiskala tako hitro. Čakalne vrste so odvisne od stopnje nujnosti napotnice, zato čim bolj natančno opiši svojo stisko osebni zdravnici, da glede na to določi večjo nujnost (hitro ali zelo hitro). Ob nujnosti zelo hitro si lahko na vrsti še ta mesec, ob nujnosti hitro pa se čakalna doba lahko podaljša celo do junija, odvisno pa je od posameznega zdravstvenega doma, v privatnih ambulantah lahko načeloma prideš na vrsto nekoliko prej. Čakalne dobe si lahko natančneje pogledaš na tej povezavi: https://cakalnedobe.ezdrav.si/ , pri čemer lahko pod zdravstveno storitev vpišeš kliničnopsihološko obravnavo ali obravnavo otroka ali mladostnika pri psihologu. Izbereš tudi nujnost in regijo. V primeru, da so čakalne dobe v Ljubljani daljše, lahko izbereš tudi katero sosednjo regijo, če te starši lahko peljejo tja.

Seveda si dobrodošla, da poiščeš dodatno podporo v kateri od svetovalnic. Možno je obiskovanje obojega hkrati, kar pomeni, da ti obravnave v svetovalnici ni treba zapustiti, ko dobiš termin pri psihologu. Psiholog pa bo s teboj začel spet od začetka, ker ima drugačen način dela kot svetovalec in bo prav tako potreboval nekaj srečanj, da izve čim več o tebi in tvoji situaciji. Je pa svetovanje zelo dobra dodatna opora obravnave pri psihologu. Žal je tako, da so čakalne dobe (pre)dolge, zato je zelo koristno, da raziščeš različne vire pomoči. Nekaj jih lahko najdeš že na tej povezavi: https://www.tosemjaz.net/kam-po-pomoc/

Vedno pa se lahko obrneš tudi na nas na tem forumu. Z veseljem bomo prebrali tvoje vprašanje in ti odgovorili.

Lepo te pozdravljam,

Re: Vprašanje

Napisal sanjuh » 25 Sep 2021 20:51

Najlepša hvala za hiter odgovor.
Naslednji teden bom osebno zdravnico vprašala za napotnico za obisk psihologa, zato me zanima kako dolge so čakalne vrste v Ljubljani? Pomoč si namreč želim v najkrajšem možnem času. Če je čakalna doba res veliko časa si lahko medtem poiščem pomoč v svetovalnici in potem ko pridem na vrsto nadaljujem pri psihologu?
Še enkrat hvala za pomoč, lepo vas pozdravljam S

Re: Vprašanje

Napisal Jasna Klemenčič » 21 Sep 2021 12:39

Odgovor svetovalke
_________________

Pozdravljena,

najprej bi povedala, da me veseli, da si se odločila poiskati pomoč. To je prvi korak, da začneš razreševati stisko. Pri obisku psihologa se res določijo cilji, kot si napisala že sama, vendar ni treba, da prideš na prvo srečanje že z oblikovanimi cilji. Povsem dovolj je, da imaš željo izboljšati svoje počutje, psiholog/inja pa ti bo pomagal/a, da skozi pogovor skupaj odkrijeta, na kakšne načine bi to storila. Psiholog te tudi vodi skozi pogovor in ti pomaga oblikovati konkretnejše cilje.

Obisk psihologa se nekoliko razlikuje od obiska svetovalnice. Postavljanje ciljev je skupno obema, obisk psihologa pa se razlikuje po tem, da bo psiholog poleg svetovanja s tabo verjetno naredil še diagnostiko – izvedel bo intervju, rešila pa boš še kakšne teste in vprašalnike, da dobi o tebi in tvojem funkcioniranju bolj celostno sliko. Je pa v obeh primerih povsem v redu, če se na začetku samo pogovarjaš. Kot sem že napisala, psiholog ali svetovalec te bo usmerjal, tako da bo imel pogovor določeno strukturo, da lahko psiholog pridobi vse pomembne podatke in vpogled v tvojo situacijo. Tako ti bo lahko kar najbolje pomagal, da dosežeš svoj cilj – izboljšanje mentalnega zdravja.

Upam, da sem ti odgovorila na tvoje vprašanje. Če te zanima še kaj, pa si dobrodošla, da vprašaš.

Želim ti veliko poguma in lep dan,

Vprašanje

Napisal sanjuh » 20 Sep 2021 17:03

Živijo, mene zanima kako potekajo obiski pri psihologu ali svetovalnicah. Ali moraš imeti postavljene neke cilje že od samega začetka? Trenutno si samo želim izboljšati svoje mentalno zdravje ampak nimam nekih specifičnih ciljev. Najprej želim samo vse dati ven iz sebe, ker držim vse zase že preveč časa in niti ne vem točno kje bi začela, ker je tega res veliko. Ali je uredu če se samo pogovarjaš?
Hvala za odgovor

Vrh