Zaljubljenost

Odgovori

Moški
Ženski
Neizbrano

BBKoda is Vklopljeno
[img] je vklopljen
[flash] je izključen
[url] je vklopljen
Smeški so izklopljeni

Pregled teme
   

Razširi pogled Pregled teme: Zaljubljenost

Re: Zaljubljenost

Napisal Music4 » 28 Jun 2021 21:50

Pozdravljeni!

Najprej se vam opravičujem za tako pozen odgovor. Se vam pa zahvaljujem za vaš odgovor. Sem si tudi prebrala na facebooku in se pridružila v podporo za mlade in upam, da mi bo to malo olajšalo, da bom čez čas tudi jaz povedala staršema.

Lepo vas pozdravljam

Re: Zaljubljenost

Napisal Blažka Eva » 18 Jun 2021 14:02

Odgovor svetovalke
__________________

Pozdravljena,

razkritje staršem in bližnjim nedvomno predstavlja enega bolj pomembnih in hkrati stresnih dogodkov v življenju LGBT oseb. Zato ni nič hudega, če ne veš točno, kako se lotiti stvari. Glede na to, da že kar dolgo razmišljaš o svoji spolni usmerjenosti, je razumljivo, da informacijo želiš deliti tudi s starši in jim morda tudi predstaviti svojo punco.

Pri razkritju je pomembno, da slediš lastnemu občutku ter da ne hitiš preveč, saj je razkrivanje lahko stresno. Glede tega, kako izvesti razkritje, se osebe odločijo za različne pristope. Veliko oseb se najprej razkrije prijateljicam_em ali drugim osebam, za katere so prepričane, da bodo informacijo dobro sprejele. Imaš morda kakšno izkušnjo s tem? Razmisliš lahko, kaj ti je takrat pomagalo, na kakšen način si pristopila k razkritju, kaj si rekla ... Tisto, kar je delovalo lahko poskusiš uporabiti tudi v tej situaciji.

Velikokrat je najtežje začeti pogovor, zato je v nadaljevanju predlog, kako se lahko lotiš. Če si pripravljena, lahko staršem poveš, da se želiš o nečem pogovoriti. Dobro je, da ste ob pogovoru sami, brez motečih dejavnikov in da imate dovolj časa za njuna morebitna vprašanja ter pogovor. Osebe navadno razkritje začnejo kar s tem, da naravnost povejo, da so npr. biseksualne, panseksualne, transspolne osebe ... Ali pa povedo, da so jim všeč npr. ženske, moški, transspolne, nebinarne osebe itd. Če ti je težko začeti pogovor, jima lahko tudi napišeš pismo, a predlagam, da si zraven, ko ga prebereta, saj bosta imela najverjetneje kar nekaj vprašanj, na katera jima lahko odgovoriš le ti. Premisliš lahko tudi, če bi ti bilo morda lažje najprej povedati samo enemu od staršev - tistemu, ki ti je bližje.

Lahko razumem tvoj strah, da se bosta odzvala negativno. Razkritje pomeni izpostavljanje svojih najbolj intimnih podatkov morebitni kritiki, neodobravanju ali celo nasilju. Ampak po drugi strani lahko razkritje prinese tudi občutek svobode in razbremenitve, ker se s tem konča obdobje skrivanja dela sebe. Odzivi staršev so lahko zelo različni. Nekateri se odzovejo ljubeče, drugi s šokom, tretji z jezo. Pogosto potrebujejo nekaj časa, da predelajo novo informacijo o svojem otroku. Možno je, da ti bodo v tem času postavljali veliko vprašanj. Pomembno je, da se v primeru nasilne reakcije poskusiš umakniti oziroma, če se starši ne pomirijo in bi se počutila ogroženo, pokličeš na številko klica v sili.

Dobro je imeti v mislih, da je tudi razkrivanje, kot večina ostalih stvari v življenju, proces.

Če se želiš povezati z ostalimi LGBTI+ osebami in slišati več izkušenj, te vabim da prideš v naš mladinski center ali se udeležiš kakšnega Legebitrinega dogodka. Prilagam FB stran, kjer so vse informacije o tem, kaj se trenutno dogaja: https://sl-si.facebook.com/Legebitra/

Pri Društvu DIH - Enakopravni pod mavrico izvajajo tudi medvrstniško podporo za mlade, v okviru katere se s prostovoljko_cem pogovoriš tudi o razkritju. Več informacij je na tej povezavi: http://www.dih.si/projekti/podpora

Upam, da ti je moj odgovor v pomoč in bo vsaj malo olajšal odločitev, kako speljati vse skupaj.

Alja Kopinič, mag. psihologije

Zaljubljenost

Napisal Music4 » 05 Jun 2021 20:37

Pozdravljeni!

Imam problem. Že dolgo časa so mi všeč moški in ženske. In trenutno imam tudi razmerje z eno punco, ki pa je kar daleč od mene. Ne vem kako bi to povedala strašem, saj me je strah, da tega ne bi sprejela, ker pač vsi vemo, da veliko ljudi tega ne sprejema. Kaj naj naredim?

Vrh