gimnazija in učenje

Odgovori

Moški
Ženski
Neizbrano

BBKoda is Vklopljeno
[img] je vklopljen
[flash] je izključen
[url] je vklopljen
Smeški so izklopljeni

Pregled teme
   

Razširi pogled Pregled teme: gimnazija in učenje

Re: gimnazija in učenje

Napisal Vard » 09 Jul 2020 21:44

Če imaš z busom veliko vožnje si pomislila da bi bila v dijaškem domu? Ali zaradi financ ti dijaški ne znese? Mogoče se najprej vozi z busom in če boš videla da zapraviš vseeno preveč časa za vožnjo,razmisli o dijaškem, ker dijaški tudi med letom sprejemajo.

Re: gimnazija in učenje

Napisal Jasna Klemenčič » 09 Jul 2020 17:51

Odgovor svetovalke
__________________

Pozdravljena, Nežika05,

najprej čestitke ob uspešnem zaključku šolskega leta! Prav tako pa bi te pohvalila za zrelo razmišljanje, saj že sedaj med počitnicami načrtuješ, kako si želiš organizirati čas v naslednjem šolskem letu, da bi dosegla svoje cilje. Vesela sem, da so tudi vrstniki delili s tabo svoje izkušnje in ti ponudili koristne napotke.

Strinjam se s tabo, enourna vožnja z avtobusom v šolo in domov je zagotovo naporna. Ena možnost je, da bi nekaj časa, ki bi ti ga sicer vzela vožnja, morda lahko prihranila s tem, da bivaš v dijaškem domu, če seveda ta možnost obstaja in ti bivanje stran od doma ne bi predstavljalo prevelike težave. Drugače pa lahko tudi samo vožnjo izkoristiš sebi v prid tako, da že na avtobusu ponoviš kakšno snov ali pa se spočiješ od napornega dneva v šoli, npr. s poslušanjem glasbe.

Kot si že sama ugotovila, je gimnazija zelo zahtevna šola in zahteva, da se ji polno posvetiš ter morda tudi prilagodiš nekatere dejavnosti, ki si jih imela do sedaj. Super je, da tako aktivno preživljaš prosti čas z obšolskimi dejavnostmi, kot so treningi in glasbena šola. Vendar pa ti svetujem, da si ne povzročaš prevelikega pritiska, ki se lahko pojavi ob usklajevanju šole, učenja in teh dejavnosti, saj verjamem, da tudi šport in glasbena šola zahtevata od tebe določeno mero truda. Lahko morda prvi mesec poskusiš, kako to gre, da vidiš, kakšen je tvoj urnik in kako se počutiš in nato dejavnosti po potrebi prilagodiš (izbereš, katera dejavnost ti predstavlja prioriteto). Nikakor pa se ne strinjam s tem, da bi se morala učiti ponoči. Zadostna količina spanja je nujna za to, da dobro funkcioniraš, saj količina in kakovost spanja vpliva na tvoj spomin, koncentracijo, razpoloženje in fizično zdravje. Zato poskrbi, da boš v vsakem primeru spala dovolj. Seveda pa si boš lahko čas organizirala tako, da se boš še naprej dobivala s prijateljicami. Med tednom bo to lahko nekoliko težje, ampak sem prepričana, da boste našle dovolj časa druga za drugo čez vikende. Prijateljstva so zelo pomembna za naše dobro počutje, prav tako vstop v gimnazijo ne bi smel pomeniti tega, da moraš opustiti hobije. Ker si napisala, da si veliko zapomniš pri pouku, sem prepričana, da ti bo v gimnaziji šlo dobro, če se potrudiš, kar verjamem, da se boš, saj že sedaj delaš korak v pravo smer, ko si skušaš načrtovati in organizirati čas.

Da bo tvoj čas dobro razporejen in učenje čim bolj učinkovito, pa lahko poskrbiš z dobro načrtovanim urnikom. Kot sem že prej omenila, poskrbi za dovolj kakovostnega spanja, v šoli še naprej zbrano poslušaj in delaj zapiske, ko po pouku prideš domov, pa si vzemi kakšno uro za oddih. Tudi odmori so pomembna sestavina dobro načrtovanega učenja, saj tako skrbiš, da ti ne zmanjka energije in koncentracije. Določi si čas, v katerem boš opravila domače naloge in se učila. Predlagam, da poskusiš tako, da delaš nalogo/se učiš 20 minut, nato narediš krajšo 5-minutno pavzo, čez kakšno uro in pol ali dve uri pa malo daljšo pavzo (15-20 minut). Učenje naj poteka v tihem prostoru, brez motečih dejavnikov (npr. telefon daš na tiho ali stran). Določi pa si tudi čas za svoje hobije (glasbeno šolo, trening ali kaj drugega, kar rada počneš). Pomembno je, da ločiš čas za šolo od prostega časa in se med enim ne ukvarjaš z drugim (ko se učiš, se posvetiš samo učenju, ko imaš prosti čas, pa šolo »odklopiš«). Kakšno uro pred spanjem pa se potrudi, da delo odložiš, se sprostiš (gledaš film, serijo ali bereš) ter se tako pripraviš na kakovosten spanec.

Na koncu pa bi se ustavila pri tvojem cilju, torej da si želiš doseči odličen uspeh z namenom, da drugim, še posebej staršem dokažeš, da to zmoreš. Žal mi je, da imaš občutek, da starši ne verjamejo vate. Rada bi ti povedala to, da ni nič narobe, tudi če ti ne uspe biti odlična v gimnaziji, saj šteje tvoj trud, za katerega sem prepričana, da ga boš izkazala. Tudi prav dober uspeh je lep dosežek. Zato si ne povzročaj pritiska, če kdaj kakšna ocena ne bo najvišja ali pa takšna, kot si jo pričakovala.

Upam, da sem ti odgovorila, vedno pa si vabljena, da še pišeš. Verjamem vate in ti želim lepe počitnice, nato pa uspešen začetek gimnazije!

Re: gimnazija in učenje

Napisal radpomagam » 09 Jul 2020 15:16

Pozdravljena, nežika05!

Tudi jaz ti lahko iz lastnih izkušenj povem, da je gimnazija zahteva veliko več dela kot OŠ. Strinjam se z uLa000, da je najpomembnejše to, kako si razporediš čas, a moraš tudi vedeti, da niso vsi predmeti enako zahtevni, zato ugotovi, kaj ti je lahko in kaj ti dela težave, da boš vedela kam usmeriti čas in trud.
Morda pričakuješ, da ti bom rekel, da se moraš vsak dan sproti učiti, ampak ti ne bom. Zakaj? Ker se veliko naučiš že s tem, da med poukom poslušaš in da narediš domače naloge. Na nek način so tudi domače naloge sprotno učenje in zdi se mi, da se ni potrebno učiti 2+ h čisto vsak dan.
Pomembno je tudi, da ugotoviš, kateri način učenja ti najbolj ustreza, prav tako si naredi plan. Strinjam se z osebo uLa000, tudi jaz se večino snovi naučim pred testom, a roko na srce, menim, da se manjšinski delež gimnazijcev uči prav vsak dan sproti. Edino, kar je pomembno je to, da ne zaostajaš s snovjo, torej, da ne veš, kaj se dogaja med poukom.
Tukaj bi rad tudi povedal, da je zelo pomembno, da imaš svoje zapiske, mene so lastni zapiski že velikokrat rešili. In ja ne sekiraj se tudi, če boš dobila kakšno slabšo oceno, vse se da še popraviti in verjamem vate. Zelo dobro je, da si si zadala visok cilj (odličen uspeh), držim pesti, da ti bo uspelo utišati vse, ki ne verjamejo vate.
Glede hobijev, ne zdi se mi pametno, da bi jih zapustila samo zaradi šole. Hobiji predstavljajo pomemben del obšolskega dogajanja in, verjemi, časa za prijatelje in socialno življenje nikoli ne zmanjka :)

Čestitke, da si izbrala pot širokega znanja, ki ga ponuja gimnazija!

lp, radpomagam

Re: gimnazija in učenje

Napisal uLa000 » 09 Jul 2020 10:40

hejla,
sama prav tako hodim na gimnazijo in ja priznam da je kar naporno, vendar vedi da boš imela dovolj časa zase, samo pravilno si vse skupaj razporedi. Tudi jaz sem si na začetku rekla da se bom sproti učila, ampak mi ni uspelo naredit vsega, zato sem se bolj posvetila predmetom, ki mi delajo težave. Po dnevih sem si organizirala, kdaj se učim kateri predmet in je bilo vse lažje. Predvsem pa je meni osebno pomembno učenje pred testom in ne ravno sprotno učenje, kar vem da ni ravno prav. Tako da jaz si že takoj na začetku ko dobimo teste v koledar/planer napišem kdaj se bom za katerega začela učit, da bom imela dovolj časa, tudi tebi priporočam takšen način. Zavedaj se pa da gimnazija je le gimnazija in da če boš na začetku dobila slabe ocene ni nič narobe, moje prve ocene v 1. letniku so bile trojke, zdaj v 2. letniku pa sem našla nek svoj način dela in se na vse skupaj navadila, kar se vidi tudi v ocenah.

gimnazija in učenje

Napisal nežika05 » 08 Jul 2020 14:56

Zdravo! Letos sem s prav dobrim uspehom zaključila osnovno šolo in se vpisala na gimnazijo, ker ne vem še ravno dobro, kaj bi v življenju počela. Gimnazija, na katero grem je precej oddaljena od mojega domačega kraja, z busom se voziš skoraj eno uro do tja.

Kot sem že napisala, sem v osnovni šoli imela prav dober uspeh. Učila se nisem skoraj nič, saj si nekatere stvari zapomnem od poslušanja pri pouku in sem kar precej splošno razgledana. Če bi se dejansko sproti učila, sem prepričana, da bi lahko imela zlahkoto odličen uspeh.
Vem pa, da se bo v gimnaziji treba začet učiti.

Imam brata, ki je tudi obiskoval gimnazijo (ne isto kot jaz), ki je rekel, da če hočem imeti v redu ocene se bom morala učiti vsaj 2 uri na dan, pred testi in spraševanji pa celo več. In dejstvo je, da ima prav.

Malo sem si preračunala in ugotovila, da mi najbrž vse skupaj ne bo zneslo. Domov pridem ob približno štirih popoldne, mogoče malce prej. Kako naj se učim 2+ uri? Saj vem, da je možno, ampak a mi bo sploh ostalo še kaj socialnega življenja? Še vedno bi se rada dnevno videvala s svojimi prijateljicami iz osnovne šole, hodila na treninge in v glasbeno šolo. A me je strah, da bom morala zaradi učenja in delanja nalog vse to opustiti.
Sicer vem, da bi se lahko učila tudi zvečer/ponoči, ampak se moram zjutraj zbudit že ob pol petih in če grem spat po deseti uri zvečer, drug dan komaj funkcioniram.

Zadala pa sem si cilj, da bom imela odličen uspeh, ker bi rada vsem ki neverjamejo vame dokazala, da sem zmožna, sploh mami in očetu, ki me ves čas primerjata z mojimi “piflarskimi vrstniki”

a lahko dobim kakšen nasvet, kako naj si organiziram čas? In kako naj se sploh sproti učim? Ali naj pustim vse moje hobije in se fokusiram le na šolo?
Hvala vam!

Vrh