Smrt me klice blizje

Odgovori

Moški
Ženski
Neizbrano

BBKoda is Vklopljeno
[img] je vklopljen
[flash] je izključen
[url] je vklopljen
Smeški so izklopljeni

Pregled teme
   

Razširi pogled Pregled teme: Smrt me klice blizje

Re: Smrt me klice blizje

Napisal Saška Roškar » 12 Maj 2020 14:54

Odgovor svetovalke
___________________

Dragi Ti,

hvala, da si se oglasil. Sem veliko razmišljala o tem, kako si in kako ti gre. Glede na to, kar si napisal, si imel resnično hude in resne zdravstvene preizkšnje in zaplete. K sreči se je vse dobro izteklo in končalo.
Vesela sem, da si dobil strokovno pomoč tudi glede tvojih duševnih stisk. Zdravila bodo zagotovo pomagala. Učinek okrevanja bo še boljši, če boš tudi sam delal tisto in toliko, kot zmoreš, predvsem aktivnosti, ki te veselijo.

Če ti lahko še kakorkoli pomagam ali stojim ob strani - tukaj sem.

Lepo te pozdravljam,

Re: Smrt me klice blizje

Napisal Smrt » 10 Maj 2020 13:54

Pozdravljeni,

Ni me bilo, ker sem bil v bolnici zaradi mojih crevesnih problemov ki jih imam od rojstva in zaradi tega sem dobil sepso in hudo pljucnico ki je potem postala akutna raspiratorna odpoved in sem moral bit intubiran. Naj bi komaj sel skozi vsaj to so mi rekli. Zato me ni bilo. Poklicali so mi tudi psihologinjo nah bi imel anksiozno motnjo samo bi moral iti k drugim psihologom po bolnici. Sem na tabletah (asentra, helex). Hvala ker ste spet pisali.

Lp.

Re: Smrt me klice blizje

Napisal Uredništvo » 21 Apr 2020 09:01

Odgovor svetovalke
__________________

Dragi Ti,

kako si?

Velikokrat pomislim nate in upam, da se stvari premikajo na boljše.

Vesela bom, če se boš oglasil in sporočil, kako ti gre.

Vse dobro in lep pozdrav,
doc. dr. Saška Roškar, univ. dipl. psihologinja

Re: Smrt me klice blizje

Napisal Saška Roškar » 27 Mar 2020 19:54

Odgovor svetovalke
___________________

Dragi Ti,

to, kar pišeš v zvezi s šolo, je verjetno nekaj, s čimer bi se strinjalo večina učencev. Lažje si je snov zapomniti, le poslušaš razlago, kot pa če samo bereš. Ideja, da bi vse pustil za čas, ko se bo pouk ponovno začel, se mi ne zdi najboljša. Verjetno bi se ti v tem primeru nabralo kar veliko snovi in bi težje vse nadoknadil. Lahko pa razmišljaš, kaj bi poleg tega, da snov prebereš, lahko še naredil? Je možno, da bi o snovi, ki jo prebereš, denimo na youtubu poiskal kakšno razlago ali filmček? Lahko pokličeš kakšnega sošolca, da ti snov razloži po videoklicu? Da bi si vsaj malo popestril in obogatil učne vsebine in način.

Praviš, da ne veš, kaj te drži nad vodo. Življenje. Ja, včasih je kruto (kot si napisal), a potem spet pridejo lepi trenutki, kavice s prijatelji, hecanje in vse ostalo. Včasih, ko je situacija takšna, kot je zdaj, se nam ti trenutki lahko zdijo zelo oddaljeni. Ampak če se zazremo vase in jih izbrskamo iz spomina, nas lahko potisnejo naprej kadar smo v stiski. Težko je, vem, a verjamem, da bodo takšni dnevi, ko bomo v nabito polnem kafiču sedeli s svojimi najljubšimi, spet prišli. Bolj kot to, me skrbi tvoja izguba smisla in volje. Zdi se mi, da imaš z bratom dober odnos. A si njemu kaj povedal o tem, kako se počutiš? Če da, kakšno je bilo njegovo mnenje? Če ne, zakaj ne? Bi se mu lahko zaupal?

Zdiš se mi sicer kar prepričan v to, da ne bo nič pomagalo, ampak na drugi strani sedi nekdo (jaz), ki te bo poskusil prepričati, da to ne drži. Pomoč je na voljo. En vir pomoči je zagotovo tukaj, so pa še drugi viri. V teh dneh več ali manj zares vse poteka preko telefona (zaradi ukrepov socialne distance), zato me zanima, če si kaj razmišljal o tem, da bi ponovno poskusil poklicati na katerega od telefonov? Vsaj poskusi, prosim te. In če mi boš po tem povedal, da ti ni čisto nič pomagal pogovor, bom malo manj vztrajala na tem. Glede na to, kar pišeš, ocenjujem, da bi bilo zelo dobro, če bi se pogovoril tudi z zdravnikom. Poskusi poklicati. Kaj praviš na to?
Recimo da bi ti nekdo dal čarobno palčko in ti rekel, da si svoje življenje lahko urediš po svoji meri. Kaj bi se moralo spremeniti, da bi imel voljo in da bi videl smisel v življenju?

Mislim nate in ostajam tukaj,

Re: Smrt me klice blizje

Napisal Smrt » 26 Mar 2020 13:28

Pozdravljeni,


Ahh sola. Stvar je v tem da nemorem tko doma delat sole jaz se najbol naucim ko poslusam razlago ne ko berem.. Najraj bi pustu zj stat it naprej ko pridemo nazaj.. Popravici pomalo sem obupal na vse ampak nevem kaj me drzi nad vodo. Najblizje kar mam kot iti na kavo je ko igrava zs bratom igrico zvecer ker on dela v tujini in ima cajt samo zvecer... Nevem vec kaj in kako moje zivljenje nima vec smisla za nic, nic vec me ne zanima niti veseli.. Nic vec nebo pomagalo. Zivljenje je kruto.

Lp

Re: Smrt me klice blizje

Napisal Saška Roškar » 25 Mar 2020 21:27

Odgovor svetovalke
__________________

Pozdravljen Ti,

zelo dobro razumem, kaj misliš s tem, ko praviš, da je težko biti doma kar tako, da ne moreš na kavo z nekom, da se ne moreš s kom dobiti. Tudi jaz v tem trenutku doživljam podobno in z nama še veliko, oziroma kar večina drugih ljudi. Mislim, da svet še nikoli ni bil tako ločen , a hkrati tako zelo povezan. Vsi smo namreč v istem čolnu, vsi imamo eno skupen cilj - da čimprej pride dan, ko se bomo lahko objeli in šli na kavo s prijatelji, z družino, s tistimi, ki jih zdaj pogrešamo. Vem sicer, da ni isto kot če bi šel na kavo v živo, a kaj praviš na to, da bi poskusil s kakšnim prijateljem spiti "virtualno" kavo? Imaš možnost videoklica? Če da, si lahko skuhaš kavo doma, prijatelj na drugi strani naredi isto, in jo spijeta "skupaj" vsak na svojem koncu. Kot pravim, vem, da to ni isto kot sedeti s prijateljem in se hecati v živo, a vseeno je boljše to kot nič. Praviš, da te ne pokličejo, razen, če kaj rabijo. Da si potem prvi, ki ga pokličejo. Očitno znaš poslušati, znaš pomagati. Če ti je težko zaradi tega, potem razmisli, ali bi prijateljem lahko povedal, kako se ob tem počutiš. Torej ali bi lahko povedal, da te to boli, da te to moti in kaj pogrešaš, kaj bi si od njih želel. Mogoče se oni niti ne zavedajo, kaj delajo in kako se ti ob tem počutiš.

Napisal si, da te šola stresira. Prej, preden se je začelo to obdobje epidemije in smo morali ostati doma, sem imela občutek, da si bil s šolo kar zadovoljen (razen tisti en predmet, pri katerem si mislil, da boš imel popravni izpit). Te šola zdaj, od kar smo doma, bolj stresira ali sem prej kaj narobe razumela? Kaj je trenutno največji izvor stresa v povezavi s šolo? Predvidevam, da imate tudi na vaši šoli organizirano učenje na daljavo. Kako to sprejemaš in kako ti gre? Kako si organiziraš dan in kaj počneš? Napiši mi, prosim, zanima me. In kaj je to "vse", za kar se stresiraš?

Meni se zdiš pogumen. Zato, da ostajaš tukaj. Ni lahko vztrajati, kadar človeku ne gre dobro, ni se lahko boriti in truditi dan za dnem. A vendar ti počneš prav to. Se ti to ne zdi pogumno in močno od tebe? Si še kaj razmišljal o tem, da bi poklical na katerega od telefonov in se poskusil pogovoriti?

Se kmalu spet bereva,
lepo te pozdravljam,

Re: Smrt me klice blizje

Napisal Smrt » 24 Mar 2020 10:25

Pozdravljeni,

Nevem niti kako zaceti. Po pravici je malo huje biti doma samo doma da nemorem na kavo z nekom da se dobim.. Ker tko mi noben nc ne pise razen ce kaj rabijo potem sem prvi ki ga poklicejo... Sola me stressira tolko da ni vec zdravo.. Kaksen krat prav mislim da usak prof misli da mamo samo njega.. Stress usak dan bolj.. Prav mislim da bo stress razlog mojega predcasnega groba.. Stressiram se za vse.. Nevem vec kaj naj.. Ko bi le meu pogum da naredim kar je treba..Lp.

Re: Smrt me klice blizje

Napisal Saška Roškar » 17 Mar 2020 16:20

Odgovor svetovalke
__________________

Dragi Ti,

bom začela pri koncu tvojega pisma, pri tem da "I don't want to win a battle just to lose the war". Veš kaj je rekla Margareth Thatcher (britanska premierka v osemdesetih, devetdesetih)? Rekla je, da je včasih kakšno bitko potrebno boriti dvakrat ali večkrat, zato da jo zmagaš. In ti se boriš in vem, da se boš tudi še naprej. Torej, ne moreš do svetovalca v živo, svetovanje po telefonu pa ti nazadnje ni bilo ok. Kaj torej še lahko narediš oziroma narediva? Razmišljaj, razmišljajva. Smola je, da te prijatelji ne razumejo in verjamem, da ti to ne olajša stvari. Ampak to ni razlog, da bi se ti spreminjal, razen seveda, če bi opazil, da te prijateji izkoriščajo. Kljub temu, da sitacija ni lahka, sem prepričana, da boš kljub temu zmogel. Moraš pa si dovoliti, da poskusiš dobiti pomoč. Praviš, da pomoč preko telefona prvič ni šla tako, kot si si zamislil. Poskusi poklicati še enkrat. Mogoče boš tokrat drugače razpoložen in se bo drugače odvilo. Pravzaprav je pomoč preko telefona v teh dnevih najboljša možnost saj je vse ostalo več ali manj zaprto in prestavljeno zaradi situacije s koronavirusom. V teh dnevih se vsak od nas nekako po svojih najboljših močeh poskuša prebiti skozi dneve in čeprav smo vsak na svojem koncu, sami, lahko v tem začutimo neko povezanost, Ker se skupaj upiramo in borimo za isto stvar - da bi se življenje čimprej spet vrnilo v normalne tirnice. In del te zgodbe si tudi ti. Povezan z vsemi v Sloveniji in tudi drugje.
Bom še naprej tečna in te bom ponovno vzpodbudila k temu, da se poslužiš omenjenih virov pomoči.

Javi, kako je šlo.

Lep pozdrav,

Re: Smrt me klice blizje

Napisal Smrt » 16 Mar 2020 12:38

Pozdravljeni,


Ni nobenega ki bi lahko ponudil prevoz. Skratka nimam nobenega prijatelja ki misli na to da tisti ki gre h psihologu, terapevtu karkili da je normalno ampak da si nor in te razlicne zalitve. Ko sem enemu zaupal za moj poskus samomora je rekel pa kaj ti si nor? In sm vidu da on ne razmislja isto kot jaz ceprav je dober clovek. Tudi nevem samo ko razmislim da grem h kateri psihologinji ali terapevtki se mi telo zablokira kot da je zid predmano se skratka cisto ustavim. Da bi pa prek telefona? Ajoj to je hujse enkrat sem jih klical ni sla nobena beseda iz mojih ust se cisto zablokiram. Ceprav ko sem odzunej zs prijatelji sem pa cisto drugacen samo to da nekatere osebe me naredijo "akward" preprosto nevem kaj in kako in zakaj je tako... Jaz samo hocem nekoga ki bi mi vrnila ljubezen ki bi me poslusala ponavadi razmisljam ce sem preprijazen do ljudi preprosto za dobre prijatelje sem pripravljen use narediti oni nazaj pa ne...


I try to smile but the child is always wanting more
The old man always sleeps and only wants to snore
And I’ve risen out the grave on my own accord
Still I’m caged by the pain, but I’m due reward
For all the bounties on the heads, that’s what I’m shooting for
I don’t want to win a battle just to lose the war.


Lp.

Re: Smrt me klice blizje

Napisal Saška Roškar » 13 Mar 2020 14:29

Odgovor svetovalke
___________________

Dragi Ti,

krasno, da imaš možnost popraviti. Sem vesela zate. Usmeri zdaj vse napore v to, da popraviš oceno. Kakorkoli neprijetna je bila oziroma je ta izkušnja, iz takšnih situacij lahko odnesemo zavedanje, da vedno obstaja možnost konstruktivne rešitve. Razumem, kar pišeš o osamljenosti. Počutiti se osamljeno je res težko. Imaš kakšno idejo o tem, kaj bi ti lahko pomagalo pri premagovanju teh občutkov? Kar zadeva finančne ovire - ali kaj spremeni dejstvo, da je svetovanje zastonj? Stroške bi imel torej samo s prevozom (denimo, da bi do svetovalnice moral z avtobousom, vlakom ali avtom). Ali obstaja kakšna možnost, da bi te v kraj, kjer je svetovalnica, peljal kdo od prijateljev, znancev? Razumem, da ne bi rad videl, da bi kdo izvedel kako se počutiš, a zdaj je čas, da sprejmeš vsako pomoč, ki jo lahko dobiš. Razmisli, kdo od znancev, prijateljev ti je najbližji in bi ga mogoče lahko prosil za to uslugo. Če bi se nate obrnil prijatelj, s podobno prošnjo, kako bi se odzval? Predvsem pa me zanima, kaj je tisto v srcu, kar ti ne pusti, da greš do terapevta. Napiši mi. Razmisli vsaj o telefonskih virih pomoči (01 520 99 00, Klic v duševni stiki, vsak dan med 19h in 7h uro zjutraj; 116 123, Samarijan, 24h/dan).

Praviš, da se počutiš ničvredno. Občutek, da si ničvreden, ni dejstvo, pač pa posledica tvoje stiske. Ker tako v stiski delujejo naši možgani - pretežno sprejemajo negativne informacije.

Prosim, razmisli o tem, kaj se pogovarjava. Pokliči na katerega od telefonov za pomoč v duševni stiski in oglasi se še.

Lep pozdrav,

Vrh