Smrt me klice blizje

Odgovori

Moški
Ženski
Neizbrano

BBKoda is Vklopljeno
[img] je vklopljen
[flash] je izključen
[url] je vklopljen
Smeški so izklopljeni

Pregled teme
   

Razširi pogled Pregled teme: Smrt me klice blizje

Re: Smrt me klice blizje

Napisal Uredništvo » 03 Sep 2020 07:27

Odgovor svetovalke
____________________

Dragi Ti,

lepo, da si se oglasil. Vedno je lepo dobiti povratno informacijo od nekoga, s kom si si izmenjal nekaj misli. Tudi, če po dolgem času.

Veseli me, da si napredoval v višji letnik. Spomnim se, da si imel v zvezi s tem precej skrbi. Upam, da si ponosen nase, ker si se trudil in na koncu uspel. Ohrani informacijo in spomin na ta izziv za dni, ko boš dvomil o sebi in svojih sposobnostih.

Hudo mi je bilo prebrati, da si v takšni finančni stiski. Spomnim se, da si te zadeve že kdaj prej omenil, a te teme nisva nikoli zares odprla. Napisal si, da ne veš, kako boš prišel skozi ta dva tedna. Pričakuješ, da se bo situacija v dveh tednih spremnila oziroma zakaj dva tedna? Si poskušal kako rešiti svojo finančno stisko, recimo na Centru za socialno delo (CSD) ali kaj podobnega? Mislim, da bi bilo dobro, da v zvezi z možnostmi, ki jih imaš za finančno pomoč, dobiš kaj več informacij. Poskusi na CSD.

Iz tvojega pisma sem razumela, da ti je ta situacija zamajala tvoje upanje v prihodnost. To je res nov izziv, a kot si na začetku napisal, se je že prej kdaj kaj porušilo. In potem si na novo zgradil. Hkrati pa, če sem prav razumela, je vmes bilo eno obdobje, ko si imel več upanja. Se je takrat kaj posebnega dogajalo? Bi me zanimalo in bom z veseljem prebrala.

Upam in ti želim, da se bo situacija uredila, hkrati pa tudi upam, da boš razmislil o tem, da poiščeš pomoč v živo.
doc. dr. Saška Roškar, univ. dipl. psihologinja

Re: Smrt me klice blizje

Napisal Majamajamaja » 02 Sep 2020 13:40

Draga gospa Roškar,

hvala, da se tako trudite; ste absolutna srčica <3

In Ti,

definitivno potrebuješ terapevta, ki v živo ali vsaj po telefonu ve kaj dela in lahko pomaga, tako kot ga. Roškar. Zaslužiš si bit okej in srečen. Vso srečo xx

Re: Smrt me klice blizje

Napisal Smrt » 31 Avg 2020 19:39

Pozdravljeni,


Po dolgem cajtu spet pisem.
V glavnem poletje je potekalo takole : 99% cajta sem bil doma.


Popravne sem naredil in napredoval v naslednji letnik. Super vse da, ampak pri meni je takole ko se nekaj zgradi se naslednji dan nekaj druzga zrusi. Saj nebom imel denarja za hrano pijaco(pijaco kot da bi imel kaksen sok ali pa neki ko sem v soli) al pa cike (vem vem ampak sem ze dolgo znimi da nemorem vec brez) ko bom jutri sel v solo, kar pomeni po 10ur bom bil brez hrane dokler ne pridem domov.

Uglavnem nevem zakaj je zivljenje tolko kruto. Hocem samo normalno zivet uzivati malo koncati solo, nemorem pa tako. I didnt ask to be born. Pravijo da smo prosti a nismo sranje brez denarja (se oprvicujem na izrazu). Nimamvec upanja za prihodnost kakor sem ga imel, nevem kako bom sel skozi ta 2 tedna kaj sele celo leto. To bo zmeraj drzalo zame: "a few smiles now leads to many tears later."..

Re: Smrt me klice blizje

Napisal Uredništvo » 24 Jun 2020 08:22

Odgovor svetovalke
_____________________

Dragi Ti,

hvala, da si se oglasil in mi bolj podrobno razložil svojo zdravstveno situacijo.

Stanje, s katerim se soočaš, ni lahko. Verjamem, da je potrebno kar nekaj prilagoditve in discipline, tudi odrekanja za stvari, ki se ostalim zdijo samoumevne. In povsem te razumem, da si kdaj utrujen od tega, tudi kdaj sit vsega in se sprašuješ, zakaj ravno ti. Dejstvo je, da ni odgovora na to vprašanje. In še na veliko drugih. Vprašanja so tukaj, prav tako pa z njimi povezana naša stiska. Kadar ne moremo spremeniti okoliščin – in okoliščine, v katerih si ti, se ne dajo spremeniti – lahko poskušamo spremeniti svoj pogled nanje. To ne pomeni, da nam je vseeno, pač pa da sčasoma situacijo sprejmemo takšno, kot je.

Napisal si, da se počutiš kot »hendikep«, če ti nekdo stvari prepove. Hkrati si tudi napisal, da si ne predstavljaš, da bi imel (spet) stomo. Misliš, da bi na informacije, ki so ti jih posredovali zdravniki, lahko pogledal ne kot na »prepovedi«, pač pa na usmeritve česa se izogibaj, kako živi, zato, da boš čim boljše živel in se s tem približal tistemu, k čemur stremiš – da bi živel normalno? Kako bi mogel živeti, da bi se ti zdelo, da v danih okoliščinah (še vedno z boleznijo in nujnimi prilagoditvami) živiš normalno? Razmisli. Vsaka bolezen (npr. diabetes) s sabo prinaša določene omejitve, ene so večje, druge so manjše. Za vsakega so omejitve, s katerimi se spopada največje in vse zahtevajo neko stopnjo prilagoditve. O tem ni dvoma. In to je velikokrat težko sprejeti. Ob tem smo lahko jezni, obupani, počutimo se lahko nemočne.

Vzpodbujam te, da razmisliš o tem, da bi poiskal pomoč v živo. Lažje boš šel čez ta proces, če ti bo nekdo pomagal. Jaz bom sicer vedno tukaj zate in bom odgovarjala na tvoja vprašanja tako dolgo, kot boš želel, a to, kar ti jaz lahko ponudim preko spleta, ima svoje omejitve. Privoščila bi ti, da z nekom sediš, da te nekdo posluša in ti pomaga sprejeti situacijo. Je tam zate prav v trenutku, ko ti je najbolj hudo.

Na koncu si omenil še šolo. Torej imaš en popravni izpit in en dopolnilni. Kako in kam razmišljaš za naprej? Kakšne imaš načrte za poletje?

Mislim nate, sem tukaj.

Lep pozdrav,
Doc. dr. Saška Roškar, univ. dipl. psihologinja

Re: Smrt me klice blizje

Napisal Smrt » 23 Jun 2020 09:41

Pozdravljeni,

Rodil sem se z ...

/izbrisano v uredništvu/

Hvala in lep pozdrav

Re: Smrt me klice blizje

Napisal Uredništvo » 23 Jun 2020 07:01

Odgovor svetovalke
_________________

Dragi Ti,

hvala za tvoje pismo. Že nekaj časa je minilo, odkar sva si nazadnje pisala in vmes sem se večkrat spomnila nate, se vprašala, kako ti gre. Glede na to, kar si napisal, imam občutek, da nisi dobro.

Sprašuješ, zakaj si preživel in zakaj moraš trpeti. Zakaj moraš biti po eni strani hendikepiran. Ne vem kaj se ti je zgodilo, me pa zanima. Vem, da si pisal, da si bil veliko po bolnicah, da je bilo nazadnje med karanteno in da je bilo kar hudo. Rada bi, da mi zaupaš s čim se spopadaš, s kakšno telesno boleznijo oziroma stanjem. Da bom bolje razumela. Sicer že zdaj razumem in čutim, da si zaradi tega obupan, a kljub temu.

Živiš, ker si borec. S tem, kako nosiš in se soočaš s svojimi izzivi in preizkušnjami, kažeš svojo veličino. Trpiš, a kljub temu imaš pogled usmerjen naprej. To je težko, vem. Stvari, s katerimi se spopadaš, niso v tvoji kontroli (tako se mi zdi) in največ kar lahko narediš je, da jih poskusiš sprejeti. Ne bi rada govorila kar tako na pamet, zato te prosim, da mi poveš kaj več o tvojem stanju in situaciji.

Praviš, da svet ne bo nič izgubil, če boš šel. Mogoče se tebi zdi tako, a jaz menim drugače. Tvoje izkušnje, tvoje soočanje s težavami, tvoja nepopustljiva drža in iskanje rešitev, so in bodo lahko za marsikoga zgled. Veliko ljudi se lahko uči od tebe. Kako bi sprejeli drugi, če bi šel? Tvoja družina in ostali? Tvoj brat?

Kako si zaključil šolo?

Mislim nate in čakam, upam, da se boš še oglasil in mi povedal kaj več.

Lepo te pozdravljam,
Doc. dr. Saška Roškar, univ. dipl. psihologinja

Re: Smrt me klice blizje

Napisal Smrt » 21 Jun 2020 22:27

Pozdravljeni


Sprašujem se zakaj sem preživel? Zakaj moram trpet? Zakaj moram bit po eni strani hendikep? Zakaj nemorem met mormalno življenje? Zakaj sem bil rojen? Zakaj zakaj zakaj... Nemorem več nočem več in nebom več tako. Dosti mam to (se opravičujem na izrazu) pof***** življenje to je samo trpljenje in nič drugega in precej precej osmaljeno ni več vrednosti živeti no usaj svet nebo nič izgubil če grem.

Re: Smrt me klice blizje

Napisal Saška Roškar » 12 Maj 2020 14:54

Odgovor svetovalke
___________________

Dragi Ti,

hvala, da si se oglasil. Sem veliko razmišljala o tem, kako si in kako ti gre. Glede na to, kar si napisal, si imel resnično hude in resne zdravstvene preizkšnje in zaplete. K sreči se je vse dobro izteklo in končalo.
Vesela sem, da si dobil strokovno pomoč tudi glede tvojih duševnih stisk. Zdravila bodo zagotovo pomagala. Učinek okrevanja bo še boljši, če boš tudi sam delal tisto in toliko, kot zmoreš, predvsem aktivnosti, ki te veselijo.

Če ti lahko še kakorkoli pomagam ali stojim ob strani - tukaj sem.

Lepo te pozdravljam,

Re: Smrt me klice blizje

Napisal Smrt » 10 Maj 2020 13:54

Pozdravljeni,

Ni me bilo, ker sem bil v bolnici zaradi mojih crevesnih problemov ki jih imam od rojstva in zaradi tega sem dobil sepso in hudo pljucnico ki je potem postala akutna raspiratorna odpoved in sem moral bit intubiran. Naj bi komaj sel skozi vsaj to so mi rekli. Zato me ni bilo. Poklicali so mi tudi psihologinjo nah bi imel anksiozno motnjo samo bi moral iti k drugim psihologom po bolnici. Sem na tabletah (asentra, helex). Hvala ker ste spet pisali.

Lp.

Re: Smrt me klice blizje

Napisal Uredništvo » 21 Apr 2020 09:01

Odgovor svetovalke
__________________

Dragi Ti,

kako si?

Velikokrat pomislim nate in upam, da se stvari premikajo na boljše.

Vesela bom, če se boš oglasil in sporočil, kako ti gre.

Vse dobro in lep pozdrav,
doc. dr. Saška Roškar, univ. dipl. psihologinja

Vrh