Ščitnica

Odgovori

Moški
Ženski
Neizbrano

BBKoda is Vklopljeno
[img] je vklopljen
[flash] je izključen
[url] je vklopljen
Smeški so izklopljeni

Pregled teme
   

Razširi pogled Pregled teme: Ščitnica

Re: Ščitnica

Napisal Tina Uršič » 18 Feb 2020 17:06

Odgovor svetovalke
__________________

Pozdravljena!

Če že obiskuješ psihologa najbrž že obravnavata to tvojo težavo mar ne? Če je še nista odprla, pa mu čimprej povej kakšne težave imaš ob tem, da bosta delala na tvojem strahu. Strah se da kontrolirati v veliki meri, psiholog ti bo znal dobro svetovati, kako se lotiti postopnega reševanja te težave. Predstavil ti bo oblike sproščanja, ki ti bodo v pomoč, da boš znala bolje nadzorovati svoje misli in telo.
Že to, da greš in se ne umakneš je velik korak naprej, postopoma se ti bo strah manjšal. Več kot imamo ljudje pozitivnih izkušenj v enih situacijah, lažje oziroma bolj vzdržne nam postanejo. Tako je tudi z laboratorijskim stolom - večkrat kot ga boš videla, lažje ti bo. To, da se ti utrip poveča je čisto normalen odziv, bo pa postopoma manjši, verjemi mi. Le delati je treba na tem. S psihologom bosta naredila "načrt" kako se tega lotiti.

Če boš pa imela še kakšne dileme, pa se le javi.

Lep pozdrav,

Re: Ščitnica

Napisal Jaz00 » 14 Feb 2020 00:49

Pozdravljeni,
psihologa ze obiskujem zaradi tezav z depresivnostjo in anksioznostjo. Prav tako ze imam termin za psihiatra.
Po opazanjih sem ugotovila, da se lahko doma psihicno pripravim, vendar ko vstopim v laboratorij ter se priblizam stolu se moj utrip poveca ter se sprosti ta nemogoc strah ( ki se mi zdi da je ze fobija ).

Re: Ščitnica

Napisal Nikola Zhivkovikj » 07 Feb 2020 16:42

Odgovor svetovalca
___________________

Pozdravljena,

v določenih primerih se pacientom lahko izdajo pomirjevala, da bi izvedli medicinski poseg. Izjemoma se jih tudi uspava, vendar predvsem pri določenih nujnih stanjih.
V tej konkretni situaciji se lahko pogovoriš s svojo osebno zdravnico o možnosti, da bi ti dala pomirjevalo. Edino ona se lahko odloči, ali je to ustrezen ukrep glede na tvoje zdravstveno stanje, nujnost preiskave in potencialne komplikacije, do katerih bi lahko prišlo.

Rad bi, da se zavedaš, da so pomirjevala le kratkoročni ukrep, ki se ga lahko poslužimo, če je pomembno, da poseg opravimo čim prej zato da ne bi tvegali komplikacij v zdravstvenem stanju. Dolgoročno pa ni možno, da bi ti za vsak odvzem krvi, ki se ga boš morala udeležiti, dali pomirjevalo. Ta zdravila imajo močan učinek in lahko imajo zelo resne posledice za zdravje.

Tvoj strah izvira iz slabe izkušnje z odvzemom krvi, ki si jo imela v otroštvu. Ti moraš zdaj delati na tem, da spremeniš odnos do medicinskih posegov. Uporaba pomirjeval v tem smislu samo zdravi simptome tvojega problema (odpravi stres v dani situaciji) in ne naslavlja njegovega izvora.

Za takšne težave je zelo na mestu obisk psihologa ali psihiatra. Ne vem, kakšno je tvoje osebno stališče do tega, ampak vem, da je v družbi veliko predsodkov. Rad bi ti povedal, da se ti tega ni treba sramovati in bi te spodbudil, da se boriš s svojimi težavami ter poiščeš pomoč, takrat, ko jo potrebuješ. Tega se očitno zavedaš, ker si se obrnila na nas s točno tem vprašanjem.

Bom prosil še kakšnega psihologa iz ekipe To sem jaz, da doda še svoje mnenje in upam, da ti bomo pomagali, da premagaš svoj strah.

Srečno!

Re: Ščitnica

Napisal Jaz00 » 07 Feb 2020 11:21

Pozdravljeni,
hvala za odgovor.
Nenormalen strah izvira iz mojega otrostva ko sem bila v bolnici in so mi na silo odvzemi kri iz vene.
Ali bi bilo mozno pred odvzemom dobiti pomirjevala ali kaj podobnega? Iskreno najraje bi, da me uspavajo za tistih 5 minut medtem ko to poteka ampak vem da zal to ni mogoce.
Kako bi bilo lazje premagati strah? Saj bi ze ob pogledu na trak, ki ga dajo na roko najraje pobegnila.

Re: Ščitnica

Napisal Nikola Zhivkovikj » 06 Feb 2020 16:27

Odgovor svetovalca
_________________

Pozdravljena,

žal vrednosti hormonov ne moremo določati v kapilarni krvi (iz prsta). Obstajajo tudi druge preiskave ščitnice, npr. ultrazvočni pregled, itd., ki pa ne morejo nadomestiti določanja ravni hormonov v krvi. To je zelo pomemben test, ki nam pove, ali ščitnica normalno deluje. Ko ugotovimo, da obstaja neka motnja v njenem delovanju, lahko to potem zdravimo in odpravimo veliko zdravstvenih težav, ki so posledica te motnje.

Na preiskavo ne iti sama. Naj s tabo pride nekdo, ki ti je blizu, da te podpira (mama, prijateljica...). Povej medicinski sestri, da te je strah in se o tem pogovarjaj z njo. Sestre so zelo izkušene in se vsak dan srečujejo z ljudmi, ki se bojijo igel, tako da te bo lahko malo pomirila. Poskusi biti sproščena med odvzemom krvi, ker če si napeta, je možno, da bi te bolelo. Prav tako se probaj fokusirati na druge stvari in, kolikor le gre, ne razmišljaj o samem postopku.

Upam, da se zavedaš, kako pomembna je ta preiskava in da te to vsaj malo opogumi, da boš šla.

Pogumno naprej!

Ščitnica

Napisal Jaz00 » 06 Feb 2020 14:43

Pozdravljeni,
zdravnica mi je predlagala testiranje za scitnico vendar imam nenormalen strah pred odvzemom krvi. Krvi iz zile preproste ne bi bila zmozna dati. Ze pri odvzemu iz prsta omedlim.
Ali bi bilo mozno dati iz prsta ali kako drugace preveriti scitnico.

Vrh