Nda se mi vec

Odgovori

Moški
Ženski
Neizbrano

BBKoda is Vklopljeno
[img] je vklopljen
[flash] je izključen
[url] je vklopljen
Smeški so izklopljeni

Pregled teme
   

Razširi pogled Pregled teme: Nda se mi vec

Re: Nda se mi vec

Napisal Uredništvo » 08 Jan 2021 14:34

Odgovor svetovalke
___________________

Pozdravljen.

Tvoje sporočilo ni ravno optimistično, mladenič moj, a tako je zdaj pravzaprav pravilo v teh časih ... Vseeno sem iskreno vesela, ko prebiram vsako tvojo besedo, vem, da si še tu, da si prisoten in da se želiš boriti, imaš namen zmagati, se ne predati vsaj. Da, celo iz postelje je včasih težko vstati, čutim s teboj. A je nujno, na nogah naša glava deluje bolj jasno kot v postelji, kjer se lahko popolnoma predamo in potopimo v posteljo ... V sanjarjenje ... V svoja morasta preganjanja... V spogledovanje z mislijo, da bi zaspali, zaspali za vselej ... Da bi zapustili ta čas, ta svet, to praznino in se predali temi, nečemu, kar nam ni znano, kar samo slutimo in nam je že zaradi vsega neznanega, skrivnostnega privlačno, zanimivo.

Kaj je "na oni strani"? Sam praviš, da si bil nedavno na tisti tanki meji, izkušnja je še živa. Si pomislil, da te je tu med nami obdržala tvoja močna volja po življenju, bolj kot pomoč zdravnikov, medicine? V tebi tli ta ogenj, ki mu praviva lahko volja, upanje, zaupanje, da boš zmogel, da hočeš odgovorno voditi svoje življenje, da v tebi žari ustvarjalna energija in je samo vprašanje časa, ali priložnosti, ki jo boš ustvaril, da se dvigneš in se trdno postaviš na svoje noge. Ne glede na okoliščine, ki niso spodbudne, si v mislih oblikuj svoje cilje. Ponavljaj si jih, razdelaj jih, nariši jih, napiši, zapoj, pusti sledi v sneg, v pesek ob vodi. Preberi knjigo, ki te pokliče in v njej boš našel odgovore, zakaj in za kaj vztrajati, se boriti.

Pogledala sem video, na katerega si me napotil. Razumem, da se te je dotaknil, posebej razmišljanje J., ki je nekako tudi tvoje.
Kaj je tam? Je tam res boljše, lepše, brez bolečin, dvomov, samoizpraševanj ? Ne vem, ne veva. Tudi sama pogosto premlevam o tem. K temu me napelje spet najdena fotografija ljubih mi oseb, ki so preminile. Obiščejo me v sanjah, včasih čisto nelogičnih. Ne vidim jih, a jih čutim. Nanje me v pogovoru spomni kdo, ki tudi misli nanje. Včasih začutim njihov vonj, dotik roke, v očeh drugih prepoznam njihov lesk, na obrazu njihove poteze, v hoji njihove gibe. Včasih se z njimi posvetujem, ko sem na razpotju, pred odločitvami. Zatorej čutim, da smo še vedno povezani z energijo, ki jo ne vem poimenovati. Niso izginili. Živijo z menoj, z drugimi.
Odšli so zaradi starosti, bolezni. Nihče se ni predal.

Naj bo dovolj, se še slišiva, bereva. Prosim, čakam te.
Prejmi zdravilen objem na pragu tega novega leta!
Žarka Brišar Slana, univ. dipl. psihologinja

Re: Nda se mi vec

Napisal Plehka » 07 Jan 2021 01:55

Živjo,

Ne skrbi vse bo vredu. Sem na istem se javljam na zoome no ubistvu včasih prespim ker se mi ne da to so izjeme za zdaj v novem letu še nisem prespala na srečo zbujam se kar zadnje minute in se na hitro počešem. Prebrala sem že na stotine nekih člankov kako se učit kako ne obupat no povem ti po več mesecih sem skoraj na istem. Zeloo zaostajam s snovjo ne delam praktično nič mam naredit za več mesecev pri vseh predmetih ja je kar hudo ampak še nisem obupala verjamem da mi bo med vikendom uspelo enkrat vse za nazaj naredit. Učitelji mi težijo ker ne pošiljam redno hjoj koliko sem prejokala in obupavala nad življenjem še zdaj mislim da je vse tako nesmiselno včasih pa pridem ven iz te črne luknje . Samo je kar težko veliko je še ocen pa se nimam iz kje učit rabim pa dobre ocene pa nimam zapiskov velik. Ja tako je ko nimaš motivacije mogoče sem lena ali pa je kaj drugega kaj pa vem samo ne zmorem nič mi ne paše delat. Ubistvu mam obcutek da pisem to da nic ne delam za solo kot da je lahko pa res ni sem obupana zelo. Moj spanec je čisto uničen še ob 3 zjutraj ne morem zaspat. Novo leto je pa ne vem ni kaj drugačno sem si pa postavila neke cilje poskusi tudi ti ki niso povezani s šolo glej uspelo ti bo verjamem vate.

Vem kako je praznina ja žalost ko ne veš več kaj bi s sabo kaj lahko sploh se naredis da bi blo bolje. Samo enkrat bo bolje sprosti svoja custva jokaj pomaga. Najbrž te ne zanima moje pisanje o mojih problemih hotela sem samo napisat da vem kako je s šolo, voljo do življenja tudi sama sem pomislila na konec neštetokrat hotela sem da bi kdo opazil po moji smrti kako mi je bilo hudo kako so me prizadeli da bi obžalovali do konca življenja. Ampak čeprav sem to hotela je še toliko lepega na tem svetu verjemi toliko te še čaka samo lepše moraš začet gledat na življenje delat kaj lepega pa čeprav je to da ješ svojo najljubšo hrano. Morda posvojiš žival? To je nekaj najlepšega tako te pomirijo resno. Našla sem en lep zapis ki si ga lahko prevedeš in sicer seznam stvari zakaj živeti :)
Oh žal ga ne znam prilepit prosim pojdi pogledat na you tube napiši sad songs for sad people in ustavi glasbo ter pojdi v komentarje komentar 38 HELLO tako lepo razlogi. Včasih se moraš ustaviti vzdihniti in se pomiriti se osredotočit na kaj dobrega ni vse slabo na tem svetu. Jaz ti pošiljam en objem in mislim nate ker verjamem da ti bo uspelo v vsem :).

Re: Nda se mi vec

Napisal ImDone » 06 Jan 2021 02:23

Pozdravljeni,

Dolgo časa je šlo ko sem nazadnje pisal. Vmes se ni nič kaj dosti zgodilo, samo ti da sm zgubu motivacijo za šolo redno se javim na zoome ne delam nalog, skratka se mi ne da živet, ampak sem igral eno igrico ki na koncu imas možnost ali da narediš somomor ali da se boriš (skratka imaš en čip v glavi k prepisava misli in "dušo" drugega človeka.) in če narediš samomor vse prijatelje ki si jih spoznal ti napišejo sporočilo ampak eno je bilo najhujše in to je od osebe judy. vem da je igrica ma vseeno so kar uredi naredili da prov čutiš bolečino teh oseb ki si jim bolečino prenesel.


Ampak se zmeraj čutim to praznino v sebi brezupanje ko sem bil skoraj eno leto nazaj v bolnici in ko sem skoraj umrl probavam si narediti vse kar sem hotel ma se zmer tesko mi je se dvigniti iz postelje.

Zahvaljujem se pa vam za vse te brezmislena "pisma" ki jih pišem saj ne morem nobenemu drugem vse to govorit.

Lep pozdrav
G

Re: Nda se mi vec

Napisal Uredništvo » 22 Okt 2020 12:02

Odgovor svetovalke
___________________

Težko sem zbrala besede, iskrene in pristne, da nadaljujeva najine pogovore. Upala, želela sem, da gre tebi in tvoji družini dobro, boljše kot v preteklosti. Po tem, kar si zapisal, so se želje, posebej tvoje upanje, zaupanje - razblinili.

Čas, ki ga živimo, je resnično težak, moreč, negotov. Nikoli doslej še nismo doživeli česa podobnega. Ni vojna, ki je vedno brutalna, a je med nami vojna psihoza. Strah, nemir, nezaupanje. Težko je ohranjati optimizem, obdržati se nad vodo.
A vendar moramo ostati LJUDJE, poiskati v sebi smisel tudi za čas, ki ga živimo. Ne, denar ni vse, a brez določene vsote, ki nam ohranja dostojno preživljanje, živimo težko. Računi prihajajo in neplačani se vračajo z obrestmi. Reči, da vsak, ki res želi delati, danes delo tudi dobi, se sliši naivno, prazno. Za pošteno delo dostojno plačilo, prav tako. A vendar, moja narava, moje bistvo se črnogledosti upira. Tako kot tvoja, čutim tako. Občudujem tvojo vztrajnost, borbenost, da razmišljaš trezno in ohranjaš sebe kot Človeka. Da vendar zaupaš vase, v boljši jutri. Torej vztrajaj pri šolanju, čeprav na daljavo. Še to leto in bližje boš poklicu. Kako bo to brez prakse, brez praktičnega dela, tudi meni ni jasno. Želim, da bodo pogodbe za prakso postale realnost, ko se bo tale nori val naraščanja okužb ustavil in začel padati. Mora biti tako, saj po vsaki krizi ljudje težimo k obnovi, preporodu. Tudi sicer se moramo kot družba spremeniti, zaupam temu.

Kar je v moji moči, v tvoji moči, je to, da ohranjava pozitiven odnos do sebe, do drugih, in da polniva življenje z optimizmom. Da tudi v tej situaciji poiščeva smisel, se oklepava ciljev, ki so realni in dosegljivi. Četudi ne takoj, pa postopoma.

Rada sem v stiku s teboj. Morda pa boš potreboval tudi kakšen pogovor v živo. Svetujem ti, da pokličeš zaupni telefon Samarijan, ki je anonimen in brezplačen, dosegljiv 24 ur dnevno - 116 123. Veš, včasih, ko nam zmanjkuje moči, ko dvomimo, pogovor v živo pomaga bolj kot vsa zdravila lekarne. Dovoli si, da tu in tam potrebuješ vzpodbudo, potrditev volje, ki v tebi tli in vztraja.

Še se slišiva, kajne?
Žarka Brišar Slana, univ. dipl. psihologinja

Re: Nda se mi vec

Napisal ImDone » 18 Okt 2020 22:11

Ehja prihajajo težki časi ni več nič isto in Nikol več nebo. Zgubil sem voljo za šolo in vse toliko koliko sem manjkal letos nisem nikoli. Zdej moramo še od doma delat in firma od prakse nebo podpisala pogodbe (razumljivo).

Čisto sem zgubljen strah me je pred vsem a najmanj pred corono. Bom ali nebom naredil šole ne vem. Mati dobila odpoved po 15 letih dela v tej firmi.

Govorijo da denar ni vse in dan ne more kupiti sreče ampak ni tako denar nam je dandanes postalo kri ki nam kar pošteno srkajo vsi.

Nevem več kaj hočem. Ahh Nevem niti več zakaj pišem tuki.

Lp

Re: Nda se mi vec

Napisal Uredništvo » 03 Sep 2020 09:10

Odgovor svetovalke
____________________

Iskreno, zadnje dni v avgustu sem mislila tudi nate, dragi moj sogovornik!

Iskrene čestitke za tvoj uspeh, zdaj si v četrtem, zaključnem letniku in čez eno leto boš verjetno že povsem samostojen, z zaposlitvijo in svojimi stalnimi dohodki. Verjamem, da je ob prazni denarnici in zaprtem računu to slaba tolažba, zares. Upam, da si te dni že uredil odprtje računa. Ti lahko začasno pomagata starša, da boš imel za vožnjo in malico? Morda kakšen dober prijatelj, bratje ? Povprašaj v šoli, običajno imajo t.i. socialne blagajne za pomoč dijakom v stiski. Vem, enkrat si že zavrnil tak predlog, ampak poskusi še enkrat zaprositi za denarno pomoč na Centru za socialno delo na območju, kjer živiš, vsaj enkratno ob začetku šolskega leta. Te pomoči ni potrebno vračati.

Vse to je zanesljivo povezano tudi s tvojim zdravstvenim stanjem, s tvojo kronično boleznijo. Dokler je možno kolikor toliko kakovostno živeti brez stome, jo odklanjaj. A če bo tako hudo, da bo tvoje življenje resno ogroženo, prosim, ne vztrajaj pri tem. Vem, borec si, pogumen in vztrajen, a kot vsakdo tu in tam potrebuješ pomoč, vzpodbudo. Res me žalosti, ko zapišeš, da za eno lepo stvar v življenju doživiš deset slabih. Zakaj prav ti? Ne vem, mislim, da nihče ne pozna odgovora. Včasih se res zdi, da se težave zgrinjajo na kup. Pomembno je, da imaš nek cilj v življenju, jasen in dosegljiv. Zaključiti šolanje, pridobiti poklic, delo, finančno samostojnost, kasneje tudi bivanjsko. Najti sorodno dušo, s katero boš delil prihodnost. Imaš smisel za humor, v sebi neguj optimizem, bodi ponosen na vsak korak naprej, ki ti uspe. Gradi svoje zadovoljstvo na teh uspehih, ne predaj se težavam in skrbem. V vsaki stvari poišči pozitivno sporočilo. Tista slaba so za zraven, niso tako pomembna. Poišči si drobna veselja, zase, za tvojo dušo. Branje, glasba, ustvarjanje, opazovanje narave, pisanje, dnevnika morda? Karkoli.

Držim pesti, da boš trdo stopil v novo šolsko leto in se otresel največjih skrbi. Mislim nate, tu sem zate, piši mi, prosim.
Žarka Brišar Slana, univ. dipl. psihologinja

Re: Nda se mi vec

Napisal ImDone » 31 Avg 2020 19:29

Pozdravljeni,

Spet jaz po dolgem cajtu. Po bolnici sem vredu ampak po pregledu so rekel da nebo mogoce boljse za stomo, kar sem jaz zelo proti.

Popravce sem naredil in sem napredoval. Ampak ni vse lepo saj kot prvo mi je davicna zablokirala bancni racun, nevem zakaj. Pomoje ko sem bil eno leto na pavzi sem placeval zavarovanje ampak potem ko sem se v solo vpisal sem dal v mirovanje in dal zavarovanje prek oceta. Jutri bom sel vprasati kako in zakaj. Potem nebom imel denarja vsaj ta 2 prva tedna za hrano v soli nevem kaj bom cisto brez centa bom.


Popravici nevem kaj bom neda se mi vec tako it naprej, za vsako dobro stvar pride 10 slabih. Zakaj sem moral lih jaz v tako zivljenje priti.

Lp..

Re: Nda se mi vec

Napisal Uredništvo » 24 Jun 2020 13:27

Odgovor svetovalke
____________________

Dolgo se nisva slišala, brala. Sem tako, pri sebi, malce razmišljala, kako si, kako preživljaš ta korona-čas. Nikakor pa nisem pomislila, da si resno zbolel, zelo resno. Verjetno je to povezano s tvojo osnovno boleznijo. Čas, ki ga živimo, nikakor ni prijazen, optimističen, in v takih razmerah se poruši ravnotežje v nas. Pri tebi je ravnovesje še posebej krhko, zato moraš res biti sam do sebe zelo prijazen. Iskreno mislim.

Pomembno je, da si si opomogel. Sprašuješ se, zakaj ravno ti, zakaj moraš izkusiti toliko trpljenja, skrbi, negotovosti, borbe. Ne vem odgovora. Sicer ne poznam človeka, ki bi v življenju ne izkusil nobene trpkosti, preizkušnje, težave. Sam s sabo ali z osebami, ki so mu blizu. Na koncu, ali pa na začetku, kakorkoli obrneš, je zdravje največja vrednota. Mislim na fizično in psihično, tudi socialno. Ne pravijo brez razloga, da zdravje ni le odsotnost bolezni, je kompleksnost ravnovesja bio-psiho-socialnega blagostanja. Stanje telesnega zdravja, naše doživljanje sebe, svojih bližnjih in vse družbe, naša vključenost in povezanost z drugimi, možnost šolanja, dela, napredovanja in ustvarjanja materialnih pogojev za življenje - vse to je močno povezano, soodvisno. Težave na enem področju sprožijo, kot plaz, težave na drugih področjih. Kako se je bolezen odrazila v tebi? Si zaključil letnik? Jeseni nadaljuješ v zaključnem letniku? Kakšne načrte , možnosti imaš sedaj, med počitnicami? Ali načrtuješ svojo prihodnost? Kakšne so tvoje želje? Saj veš, ko so močne, zbudijo v tebi odločnost, vztrajnost in voljo, da se jim približaš, jih uresničiš.

Prosim, piši o tem, kako si zdaj. Morda bi kazalo razmišljati, da poiščeš še kakšno pomoč, nasvet, v živo. Tako glede počutja kot načrtovanja bodočnosti, poklicne in osebne poti. Ampak najprej se temeljito pozdravi, upoštevaj napotke, ki si jih dobil ob odpustu. Če je možno, zaprosi za kakšno rehabilitacijo v zdravilišču. Moraš se okrepiti. Vse dobro ti želim, in čakam na tvoj odziv.

Žarka Brišar Slana, univ. dipl. psihologinja

Re: Nda se mi vec

Napisal ImDone » 21 Jun 2020 22:22

Pozdravljeni,


Dolgo cajta me mi bilo.. Med najhujso situacijo sem pristal v bolnici in komaj prezivel. Se sprašujem zakaj. Zakaj moram trpeti? Zakaj jaz? Nemorem vec tako.


Lp

Re: Nda se mi vec

Napisal Uredništvo » 28 Feb 2020 15:29

Odgovor svetovalke
___________________

Sem vesela tvojih novic, prav zares.

Da, tako je kot je življenje samo. Malo svetlo, zatem mavrično, pa potem temno in moreče. Na koncu pa lučka, upanje, želja, da jo boš spet srečal. Njo ali njej podobno dekle, nekje na vlaku ali ob morju. Kdo ve ... In takrat, zanesljivo JO boš srečal, bo vse drugače. Na TISTI dogodek boš tako ali drugače pozabil. Saj veš sam, spolnost je več kot fizični stik teles. Ljubezen združi dušo in telo in noben kupljen užitek tega ne more nadomestiti. Je lahko samo približek približku, ali še to ne.

Torej vidim, da so ti počitnice ponudile veliko snovi za razmislek. Se je pa tudi težko posloviti od njih in se spet vključiti v dijaški vsakdanjik. Vem, zaupam vate, da boš uspešno speljal ta letnik in potem zbral moči za nadaljnjega. Korak za korakom, nič ne moreš preskočiti. Se veselim novic, pa srečno v vsak nov dan!

Žarka Brišar Slana, univ. dipl. psihologinja

Vrh