Psihično slabo počutje

Odgovori

Moški
Ženski
Neizbrano

BBKoda is Vklopljeno
[img] je vklopljen
[flash] je izključen
[url] je vklopljen
Smeški so izklopljeni

Pregled teme
   

Razširi pogled Pregled teme: Psihično slabo počutje

Re: Psihično slabo počutje

Napisal Maja Kodele » 11 Sep 2019 11:46

Odgovor svetovalke
_________________

Pozdravljena Anabanana123.

Najprej hvala za tvoje sporočilo in se ti opravičujem za nekoliko pozen odgovor.

Se bom najprej malo navezala na sporočilo tvoje vrstnice. Si v obdobju mladostništva, za katerega je med drugim značilno tudi nihanje razpoloženja. To pomeni, da se lahko slabo počutiš, nič se ti več ne ljubi, izgubiš interes za dejavnosti, ki so te prej veselile, raje si sama kot s prijatelji ipd. Vse to je lahko posledica bioloških sprememb, ki se v obdobju mladostništva dogajajo v tvojem telesu. Nihanje v razpoloženju pravzaprav občuti večina mladostnikov, samo da je pri nekaterih veliko bolj izrazito kot pri drugih. Kadar pa ti simptomi trajajo dlje časa vsak dan in začnejo vplivati tudi na tvoje funkcioniranje (na primer slabši uspeh v šoli, odnosi z drugimi ljudmi), potem lahko upravičeno pomislimo, da ta nihanja v razpoloženju niso samo "mladostniška kriza", ampak da se dogaja nekaj več. Kot je napisala tvoja vrstnica, je takrat zelo pomembno, da poiščeš pomoč. Za začetek je lahko to pogovor s starši ali pa šolsko svetovalno delavko. Lahko pa se obrneš tudi na osebnega zdravnika, ki te napoti k strokovnjaku - psihologu. Ti si prvi korak že naredila, ko si pisala nam. Bravo!

Sama pa si izpostavila tudi opravljanje prakse v domu za starejše občane, kar je zagotovo zelo odgovorno in zahtevno delo. In kadar se z njim srečaš prvič, lahko tudi zelo stresno. Ko začutiš strah, da bi kaj naredila narobe, se spomni, da je praksa namenjena učenju - popolnoma normalno je, da določenih stvari ne veš ali ne znaš. Zato pa si tam. Da se naučiš. In največ se naučimo iz izkušenj in seveda tudi napak. Napake so neizogiben del življenja in jih delamo prav vsi. Je pa delo v domu starejših občanov zelo specifično in ga moraš imeti rada. Si mogoče na praksi videla/doživela kaj, kar te je pretreslo, prestrašilo, šokiralo? Je praksa drugačna od tvojih pričakovanj? Kako se drugače počutiš v družbi starejših? Te druženje z njimi polni, veseli, navdihuje, sprosti ali pa te izprazni, potre? Razmisli. Normalno je, da v okolju kjer so starejši, bolni, nepokretni kdaj občutiš tudi neprijetna čustva. Če se to dogaja tebi, bi bilo super, da se z nekom o tem pogovoriš. Mogoče s kakšno sošolko ali sošolcem, prijateljico ali prijateljem, ki doživlja to isto izkušnjo. Ali pa razredničarko, kot ti je predlagala že "Lonely girl".

Nikoli pa ne pozabi, da lahko ti sama največ narediš za svoje dobro počutje. To pomeni, da ko se ti ne ljubi družiti s prijatelji in bi raje spala, zbereš moči in greš vseeno ven. Na svež zrak, na sprehod, na pogovor s prijatelji, karkoli kar te pač veseli. Vem, da ti ta "nasvet" ne bo ravno všeč, ampak je zelo pomemben.

Upam, da sem ti vsaj malo pomagala. Zelo bom vesela, če se boš še kaj oglasila in napisala, kako si.

Želim ti vse dobro!

Re: Psihično slabo počutje

Napisal lonely girl » 10 Sep 2019 21:03

helja!
Razumem te, tudi sama sem lani imela prakso v domu za ostarele in na kliniki in od takrat naprej se je moje psihocno stanje zeloooo poslabsalo. Svetujem ti da poves nekomu, mogoce svetovalki v soli ali razrednicarki in to cim prej preden bo prepozno. Upam, da se bojo stvari uredile in sle na bolje. Malo porocaj kako je.

Re: Psihično slabo počutje

Napisal hereforhelpandtohelp » 09 Sep 2019 18:14

hey, jaz sem tudi imela obdobje v katerem sem se pocutila cisto brez energije, volje za karkoli...vse kar sem pocela je bilo ali spala in ali gledala Netflix ali kaj podobnega. cez cas sem se nakljucno pogovarjala z neko osebo in ji povedala za moje obnasanje zadnjih 1-2 let. ta oseba mi je povedala da je moznost oz., da se to slisi kot neke vrste depresija. na zacetku sem si mislila da ni sans, da sem bila ali pa se sem v depresiji. a bolj, ko sem razmisljala o tem vedno bolj je imela ta oseba prav. kar ti svetujem je, da se morda poskusi pogovorit s kom npr. starsi, prijatelj, psihologom, psihijaterjem. kar koli je potrebno! ni nujno, da gre za depresijo ampak ce slucajno je depresija, je super ce bi lahko to zaustavila! prej kot se “odpres”, se izpoves, zaupas komu, prej ti bo lazje, prej se bos lahko vrnila k sebi!
upam, da ti to lahko kako pomaga!
ostani mocna, vse bo v redu!

Psihično slabo počutje

Napisal Anabanana123 » 08 Sep 2019 09:01

Pozdravljeni!
Pred kratkim se je začela šola (obiskujem 2 letnik 3 letne šole) in začela se je praksa v domu za starejse obcane (bolnicar negovalec) odkar se je zacela praksa se pocutim psihicno nemocno - sem cisto na dnu strah me je da bi naredila kaj narobe / tudi nasploh se pocutim psihicno slabo in neven zakaj
Torej nasploh sem brez volje da bi sla v solo nemorem se zbrat / nimam volje da bi hodla ven z kolegi (rajsi sem doma v postelji in spim) ...
nasveti?

Vrh