Neodgovorni starši

Odgovori

Moški
Ženski
Neizbrano

BBKoda is Vklopljeno
[img] je vklopljen
[flash] je izključen
[url] je vklopljen
Smeški so izklopljeni

Pregled teme
   

Razširi pogled Pregled teme: Neodgovorni starši

Re: Neodgovorni starši

Napisal Uredništvo » 16 Avg 2019 09:29

Odgovor svetovalke
__________________

Hvala za tvoje zaupanje, draga deklica, drago dekle. Zbrala si ves svoj pogum, da si spregovorila o hudi stiski, v kateri si zaradi razmer doma. Ne vem, koliko si stara, domnevam, da si še osnovnošolka. Glede na dejstvo, da starša, ne oče niti mama nista sposobna poskrbeti niti zase, kaj šele zate, si moraš pomoč poiskati sama. Če želiš, sva preko te spletne strani lahko stalno v stiku. Razmisli, ali imaš kje v ožjem sorodstvu (babico, dedka, teto, sestrično) ali v šoli (razredničarko, psihologinjo, socialno delavko, ali zdravnico v zdravstvenem domu) koga, ki mu lahko popolnoma zaupaš in te bo spremljal, te podpiral in ti stal ob strani. Vsekakor je nujno, da se čimprej umakneš od doma, na varno in v okolje, ki bo primerno za tvoje potrebe, za nadaljnje šolanje in za tvoj celostni razvoj. Ne vem, če imaš tudi sorojence ali si v tej stiski sama. Če nisi sama, odgovor velja vsem otrokom v družini.

Skratka, pomisli, ali se lahko obrneš na kakšno zaupanja vredno odraslo osebo. Lahko pokličeš sama na brezplačni telefon 116 111, kjer se s strokovnjaki prostovoljci TOM telefona lahko pogovoriš vsak dan med 12. in 20. uro. Pogovor je lahko anonimen ali pa poveš kaj več o sebi, o vsem odločaš ti. Prav tako lahko kličeš na brezplačni telefon 080 15 30 Varuha človekovih pravic. Tu lahko zaprosiš za zagovornika svojih pravic, kar pomeni, da ti bo dodeljena strokovno usposobljena oseba, katere osnovna naloga je, da zastopa tvoje pravice do varnega, spodbudnega otroštva in odraščanja. Ta oseba bo skupaj s teboj vodila pogovore s starši, šolo in z drugimi inštitucijami (Centrom za socialno delo), ki so odgovorne za dobrobit otrok in mladostnikov. Otrokom v stiski, kakršne doživljaš ti, so v pomoč tudi Krizni centri za mlade, kamor se lahko zatečeš po predhodnem dogovoru in klicu. Številke ljubljanskega centra so: 041 419 121, 041 419 122 in 0411 424 281. Tu boš dobila tudi kontaktne številke drugih centrov po Sloveniji ter obenem informacije, ki ti bodo potrebne za iskanje čimprejšnje nastanitve izven doma. Prav tako obstaja brezplačna številka društva Peter Klepec, 080 15 52, ki je namenjen za pomoč otrokom v stiski.

Prosim, nujno pokliči čimprej. Moraš poskrbeti zase, s tem, da odkrito spregovoriš, v kakšnih razmerah živiš. Povej , koliko si stara in kaj vse doživljaš. Povej, da moraš od doma, ali da morate od doma, če vas je več sorojencev. Verjetno za vaše razmere doma ne vedo ne v šoli ne na Centru za socialno delo, zato ti svetujem, da pokličeš direktno na eno od navedenih številk. Tudi če ne boš dobila takoj zveze, bodi vztrajna. Bodi odločna in pogumna. Pred novim šolskim letom boš zaživela v drugem, zate primernejšem okolju.

Kaj se bo dogajalo doma, s starši, pa prepusti drugim, ki se bodo vključili v ta del pomoči. Mama potrebuje zdravljenje, in to skrb mora prevzeti sama zase.

Ti moraš poskrbeti zase. Takoj, čimprej. Prosim, oglasi se še, odgovorila ti bom čimprej. Vem, čutim, da si pogumno dekle. Vedi, da sem ob tebi in sem ti v pomoč. Prejmi moj trden objem!

Žarka Brišar Slana, univ. dipl. psihologinja

Neodgovorni starši

Napisal Nissj » 11 Avg 2019 22:52

Pozdravljeni
Nujno rabim nasvet

/ izbrisano v uredništvu /

Vrh