Vera

Odgovori

Moški
Ženski
Neizbrano

BBKoda is Vklopljeno
[img] je vklopljen
[flash] je izključen
[url] je vklopljen
Smeški so izklopljeni

Pregled teme
   

Razširi pogled Pregled teme: Vera

Re: Vera

Napisal Uredništvo » 11 Jul 2019 08:49

Odgovor svetovalca
________________

Dragi fant!

Odgovor na tvoje vprašanje je pozitiven: lahko si ateist, četudi si bil krščen. Krščen si bil kot dojenček, o tvojem krstu so odločali tvoji starši in ne ti. Tvoj svetovni nazor, ki ga oblikuješ skozi odraščanje, je pa stvar tvojega osebnega prepričanja in tvoje svobodne odločitve.

Krst je zakrament, ki je osnova za versko življenje v Cerkvi. Krščen postane član Cerkve. Verniki Katoliške Cerkve so tisti, ki se s krstom včlenijo vanjo. Možna pa je odpoved krstu, ki se zabeleži v krstni knjigi in s tem formalni izstop iz Cerkve, ampak sam zakrament sv. krsta pa s tem ostaja.

Pravni vidik krsta kaže na formalno članstvo v Cerkvi, ki ga je na izrecno željo osebe mogoče prekiniti. Pravno formalni izstop iz Katoliške Cerkve se izvede na prošnjo osebe v župniji krsta ali s prošnjo krajevnemu škofu, ki o tem obvesti tudi župnika v župniji krsta. Neko posebno utemeljevanje prošnje za izstop iz Cerkve ni potrebno. Župnik župnije krsta v obeh primerih izstop zabeleži v krstno knjigo in prosilcu o tem na njegovo željo izda pisno potrdilo.

Dejstvo, da si bil krščen, ne more biti nobena ovira za tvoj ateizem, tudi pravnoformalni izstop iz Cerkve za to ni potreben.

Brane But, univ. dipl. psiholog

Vera

Napisal Tjjgc » 06 Jul 2019 10:21

Zanima me če si lahka ateist če si bil krščen

Vrh