Pobeg od doma

Odgovori

Moški
Ženski
Neizbrano

BBKoda is Vklopljeno
[img] je vklopljen
[flash] je izključen
[url] je vklopljen
Smeški so izklopljeni

Pregled teme
   

Razširi pogled Pregled teme: Pobeg od doma

Re: Pobeg od doma

Napisal Polona Kuzman » 12 Jun 2019 16:08

Odgovor svetovalke
_________________

Pozdravljena.

Razumem vse tvoje občutke nerazumevanja tvojih staršev in neupoštevanja tebe kot odgovorne mladostnice. Veseli me, da si napisala, da si težave že poskušala reševati s pogovorom.

Pobeg od doma ti odsvetujem, saj s tem ne boš rešila vašega problema. Pridobila bi le še več slabih odzivov in krivičnih etiket, da si neodgovorna.

Ker nisi neodgovorna in si pripravljena za pogovor z njima ti predlagam, da spremeniš okolje. Pojdi na center za socialno delo in jih prosi, da so poleg v vlogi mediatorja. Da boš v pogovoru s starši zares slišana, razumljena in začutena. Ter obratno. Tudi ona dva morata biti, saj sta polna skrbi zate, strahu in dvomov v svojo starševsko vlogo, ki gotovo ni lahka.

Veliko se lahko naučite drug od drugega, zato mi verjemi, da je za tak pogovor med vami pomembno le drugo okolje in prisotnost čutečega mediatorja. Tudi taki obstajajo na centrih za socialno delo, kamor lahko stopiš ob ponedeljkih, sredah in petkih, ko so uradne ure. To je med 8.in 15. uro.

Lepo bodi in nam le javi kaj vse ti je uspelo.

Držimo pesti!

Re: Pobeg od doma

Napisal Lucija0011 » 12 Jun 2019 11:37

Pozdravljena,

tudi jaz sem imela s starši podoben problem. Svetujem ti, da še enkrat oceniš situacijo. Če meniš, da imajo starši s tabo toksičen odnos (ki obstaja predvsem zaradi njih in njihove življenjske filozofije) je prav, da se od njih oddaljiš. Vsak posameznik si slej ali prej poišče okolje, ki mu najbolj ustreza. V mojem primeru sem se pri 18. letih preselila k fantu in njegovi družini. Ko sem to storila, mi je zelo odleglo, saj sem zaživela veliko bolj na polno kot prej (popravilo se mi je tudi psihično stanje, prej sem bila zaradi pritiskov zelo tesnobna in kljub uspehom nesamozavestna). Ker si še mladoletna, bi lahko ob “pobegu” prišlo do komplikacij. Počakaj do 18., do takrat pa se izogibaj konfliktom s starši (na žalost je nepogovarjanje včasih edini, čeprav boleč, način odcepitve). Do takrat pa gradi in vzdržuj dober odnos s fantom in njegovo družino. Na koncu se bo splačalo, ni prav, da si podvržena pritiskom.

Pobeg od doma

Napisal bucka13 » 12 Jun 2019 00:56

pozdravljeni
že nekaj časa imam v družini hude probleme, saj me starša psihično uničujeta.Vse se je začelo pred nekaj leti ko sem dobila sestre od takrat gre pa vse navzdol. Prejšnji teden smo imeli hud prepir, saj se s staršema ne more nič dogovoriti, ker se nikoli ne držita dogovora. Z mamo sva se zmenili da grem lahko k fantu če pospravim ampak še preden sem imela priložnost je rekla da ne smem brez usakršnjega koli razloga. Prepir je bil tako hud da je oče klical mojega fanta naj pride po mene in mi začel pakirati stvari ter me metati iz hiše, čeprav nisem polnoletna (stara sem 17 let). Ko je fant prišel pa mi ni pustil oditi in je nastal zopet problem. Nato se je odločil da si vse stroške glede telefona in drugih stvari plačujem sama. Zaradi tega sem si spremenila naročniški paket prej pa sem to povedala mami. Nastal je problem ker sem to storila s pomočjo fanta (24) in spet nič ni prav ker bi rada svoj denar, ki sem ga sama prislužila z delom zapravila za takšno razmerje, ki meni ustreza ne pa tistega ki hoče oče. Zvezala sem se na fantov paket, saj sem s tem prihranila denar sedaj pa zahteva da sim kartico vrnem in prekinim pogodbo č. eprav se tega ne da in noče niti poskušati razumet. Prav tako pa mi je oče zasegel motor in rekel naj si svojega kupim, ko sem ga pa hotela iskat je pa začel vpiti na mene kaj se grem in tako dalje. Poleg tega me še venomer zmerjata in prejšnji teden mi je celo oče rekel da za njega nisem njegova hči. Vsakič ko se za nekaj trudim in se nekaj dogovorimo se tega ne držita, prav tako pa nimam nobene pravice ne nič in mislita da z menoj lahko ravnata kakor hočeta. Nikoli nisem delala problemov ne v šoli ne glede družbe, saj sem v gimnaziji odlična, ne pijem, ne kadim, ne hodim po zabavah ne nič spornega a jima to še vedno ni dovolj. Problem pa nastane tudi vsak vikend ko hočem soboto popoldne preživeti s fantom v nedeljo dopoldan pa opravljati študentsko delo, saj misli oče da bi celotno življenje morala posvečati njima in sestrama ter bratu, ampak preprosto ne morem, saj je venomer nek prepir. Prav tako za njiju kompromis pomeni da ona dva nekaj odločita v svoj prid mene pa nikoli ne vprašata nič. Velikokrat sem že poskušala s pogovorom z njima a zmeraj zaman ker zmeraj obvelja njun ponos in ne gledeata na popolnoma nič drugega. Zanima me, ali je kakšna možnost da pobegnem od doma brez tega da bi kam pošiljala policijo ali pa da se preselim brez njunega dovoljena? Šla bi k fantu, saj je njegova družina zelo razumljiva, prav tako pa me imajo radi in ne bi nihče imel nič proti da bi bila tam. Prosim vas za pomoč ker res ne vem več kaj naj še storim ker je iz dneva v dan slabše in vsak dan bolj trpim ker sem naveličana konstantnega prepira in poniževanja ter zmerjanja. Upam da mi boste lahko pomagali in se vam za odgovor že vnaprej zahvaljujem.

Vrh