Avtizem

Odgovori

Moški
Ženski
Neizbrano

BBKoda is Vklopljeno
[img] je vklopljen
[flash] je izključen
[url] je vklopljen
Smeški so izklopljeni

Pregled teme
   

Razširi pogled Pregled teme: Avtizem

Re: Avtizem

Napisal martin456 » 07 Feb 2019 10:45

Živjo,
jas imam mačka doma ki ima avtizem. Sicer nisem siguren ali je to res avtizem ali ne, samo moj maček se res čudno vede, učasih brez razloga upije kot da bi mu kožo trgov dol. Učasih se zaleti v vrata ker jih zgleda ne vidi dobro ali pa mu zamede v pesi.

Mene to ne uvira, saj je moj muicek še vedno dosti lep in prijazen. se pa pač zgodi da majo autizm

Re: Avtizem

Napisal Tina Uršič » 06 Feb 2019 12:49

Odgovor svetovalke
_________________

Pozdravljen jaka311!

Avtizem je vseživljenjska razvojna (nevrološko-biološka) motnja, pri kateri možgani na drugačen način procesirajo informacije iz okolja. Poglavitna področja, kjer imajo ljudje z avtizmom težave so socialna komunikacija in interakcija v medosebnih odnosih ter področje fleksibilnosti mišljenja.

Pri vsakem posamezniku se znaki kažejo oziroma so izraženi drugače, med bolj pomembnimi in pogostimi znaki pa so: težave pri razumevanju govora - vse vzamejo dobesedno tako kot je povedano (šal ali prenesenih pomenov ne razumejo), težko razumejo in tudi uporabljajo različno obrazno mimiko in intonacijo glasu, nekateri imajo otežen govor ali pa sploh ne govorijo in uporabljajo le kretnje. Imajo specifična interesna področja, radi imajo red, rutino in strukturo, radi imajo določene barve ali vzorce, težko prepoznavajo in razumejo čustva drugih ljudi, težje se vklopijo v družbo. Lahko so senzorno občutljivejši na zvok, svetlobo, okus, dotike, vonj... Pojavljajo se stereotipni vzorci vedenja in aktivnosti. Znakov je mnogo, nimajo pa vsi avtisti vseh, eni jih imajo manj, eni več. Za določitev diagnoze avtizem je potrebna diagnostika pri strokovnjakih, saj nekateri znaki sami po sebi še ne pomenijo avtizma.

Avtizem strokovnjaki zaenkrat diagnosticirajo samo pri ljudeh, pri živalih še ne. Vsekakor pa posamezne izolirane lastnosti lahko najdemo tudi pri živalih.

Lep pozdrav,

Re: Avtizem

Napisal shethespy » 05 Feb 2019 15:18

ka pa če poguglaš mogoč je tam kej

Avtizem

Napisal jaka311 » 05 Feb 2019 10:23

Kakšni so znaki avtizma?
Sumim, da ima moj maček, imenovan Ulgrid, avtizem.

Lep pozdrav,
Jaka

Vrh