Baje “lajf”

Odgovori

Moški
Ženski
Neizbrano

BBKoda is Vklopljeno
[img] je vklopljen
[flash] je izključen
[url] je vklopljen
Smeški so izklopljeni

Pregled teme
   

Razširi pogled Pregled teme: Baje “lajf”

Re: Baje “lajf”

Napisal Uredništvo » 21 Sep 2018 13:45

Odgovor svetovalke
__________________

Pozdravljena.

Kot sama zapišeš, si zelo pomembna oseba svojima malima bratrancema, skoraj kot njuna mama, in tudi ocene v šoli kažejo, da si uspešno dekle. Morda bolj zasanjana ? Ko govoriš o tem, da ti pravijo, da življenje ni takšno kot se odvija v tvoji domišljiji - ampak prav zato imamo ljudje svoje sanje, da se v njih odpočijemo, se v njih počutimo varne, sprejete, močne. Domišljija nam ponuja svobodo, spodbuja ustvarjalnost, daje nam krila. Ob pogoju seveda, da se v svojih sanjah ne utapljamo pasivni, marveč da ohranjamo in krepimo tiste svoje aktivnosti, ki nam omogočajo doseganje sanj. Druženje in igra z bratrancema te vrača spet v tisti otroški svet domišljije, ki ti je blizu in ki ga morda zdaj, ko si na pragu odraščanja, vse bolj pogrešaš. Prepričana sem, da si močna opora in zgled malčkoma, takšna boš vedno ostala zasidrana v njunem življenju. In onadva v tvojem. Prav pa je tudi, da ohranjaš in gojiš stike s svojimi vrstnicami in vrstniki, čeprav imaš z njimi tudi grenke izkušnje. Zoper širjenje govoric ni "zdravila", pred njimi se lahko ogradiš le tako, da jih ignoriraš. Kot da jih ni. Težko, vem. Kar pa se pogovorov po anonimnem telefonu tiče - pogovori so res zaupni in osebni, zate seveda. Prav zato, ker se ne moreš odkrito pogovoriti s starši, ne glede na razloge, je dobro, da poiščeš možnost pogovora z neko drugo zaupanja vredno osebo, kar strokovnjaki pri TOM telefonu vsekakor so. Starši za tak pogovor ne bodo izvedeli, če o tem ne boš spregovorila ti sama. Se še "slišiva", prav ? Vse dobro ti želim, deklica.

Lep pozdrav,
Žarka Brišar Slana, univ. dipl. psihologinja

Re: Baje “lajf”

Napisal Plshlp » 14 Sep 2018 16:29

Pozdravljeni!
V soli sem sama malo zadrzana in si je ena sosolka zacela lazi o meni govoriti. Socialna delavka me pa noce tudi poslusati sa pravi da moram ziveti v realnem svetu in ne v moji domisliji. Ko bi vsaj lahko zivela samo v moji domisliji ce bi vsaj bilo vse lahko. Ker vsi vedno grdo o meni mislijo tudi zacenjam jaz o sebi. Rada bi poklicala samo nevem kako odrragirati ko starsi zvedo ipd.
Tolazi me se samo to da imam vsaj dobre ocene in dva triletniva bratranca ki me imata tako radiva kot bi bila njuna mama. Drugace vec nebi zivela ce ne bi bilo njiju.
Hvala!

Re: Baje “lajf”

Napisal Uredništvo » 13 Sep 2018 07:58

Odgovor svetovalke
___________________

Pozdravljena.

Ja, počutiš se nekako odrinjena v družini, ni prijetno doživljati, da si nekakšna "črna ovca". Upam, da se vsaj v šoli in med vrstniki na treningih dobro počutiš, da si uspešna in da te cenijo. Tudi prijateljstva bodo prišla, trdna prijateljstva so redka in se tkejo počasi. Prav je, da poklepetaš z medvedkom, ko nimaš možnosti pogovora s kom od odraslih o tem, kaj čutiš, želiš, pogrešaš. Morda boš našla kakšen stik v šoli, z razredničarko, s šolsko svetovalno delavko. Piši o tem v šolskem spisu pri slovenščini, če bo primerno za temo spisa. Lahko pišeš dnevnik. Karkoli, kar te bo razbremenilo. Pomaga tudi sprehod. Lahko pa pokličeš tudi na brezplačni in anonimni telefon TOM, kjer prav tako delajo prostovoljci kot v tejle spletni svetovalnici. Številka je 116 111 in deluje od 12. do 20. ure vsak dan. Poišči morda v knjižnici kakšno knjigo o tem, kar doživljaš. Posvetuj se s knjižničarko, običajno znajo prisluhniti, razumeti in svetovati. Pomembno je, da se ceniš ti sama. Prepričana sem, da si imenitno, enkratno dekle in da je užitek poklepetati s teboj. To delava, ali ne ?

Lep pozdrav,
Žarka Brišar Slana, univ. dipl. psihologinja

Re: Baje “lajf”

Napisal Smhlp » 08 Sep 2018 21:32

Pozdravljeni!
Starsa govorita da se pazem in govorim same neumnosti. Ko me nekdo more npr peljati na trening se vedno izogibata in si tako receno podajata zogo. V oceh ko me starsa gledata vidim da jima grem na zivce in da me imata za zmesano in neumno ka sicer nikoli ne povesta. Zaradi domacih tezav sem tudi veliko bolj zadrzana v soli in me hitro spravijo v jok. Torej tudi nimam prijateljev za pogovor, dedek ima zelo slab spomin ker ima demenco, babica je slabokrvna in kar koli o tem jo zelo prizadane in jo enostavno vrze iz tira, stric pa dela v nemciji. Nimam nikogar za pogovor in zacenjam ko sem sama govoriti z plisastim medvedom. In vem da to ni normalno. Prosim pomoc! Hvala vam za odgovore.
————————————————————
Smhlp

Re: Baje “lajf”

Napisal Žarka Brišar » 06 Sep 2018 14:07

Odgovor svetovalke
_________________

Ojoj, tole pa res ni bilo niti prijetno niti lepo, daleč od tega ! Ne vem, koliko si stara ti in koliko brat, ampak dozdeva se mi, da sta oba še v osnovni šoli. Kot pišeš, so napetosti med vama z bratom pogoste in brat hitro udari. Seveda se braniš, vsakdo bi se in prav je tako. Starši pa so tisti, ki morajo prisluhniti obema in takrat, ko spora ne moreta razrešiti sama, poseči vmes. Prej pa poslušati oba, seveda.

Praviš, da ima brat večje zaupanje pri starših, da več sme in si ti pogosteje kriva za spore v očeh staršev. Vsekakor tepež doma ni prava vzgojna rešitev, pa še po glavi - ne, nikakor! Ali je možno, da se s kom v družini pogovoriš o tem, kako se počutiš ? Morda z mamo, z babico, s kom drugim? Veš, starši včasih nevede delajo razlike med brati in sestrami, in jim mora nekdo drug povedat, kako v resnici je v družini. Pogovor je najboljša pot za urejanje težav v medsebojnih odnosih, vsaka beseda je boljša od klofute. Mora pa vsak v družini priti do besede in drugi ga morajo slišati, upoštevati. Poskusi, predlagaj pogovor. In prosim, še se oglasi !

Baje “lajf”

Napisal Smhlp » 01 Sep 2018 23:07

Pozdravljeni
Imam problem ki je zame postal ze zelo kriticen.
Imam starsa in enega starejsega brata. Brat me sovrazi in nevem zakaj. No primer: danes ko sem se stusirala sem si vzela pizamo da bi se oblekla. Ampak ker je brat dal gor njegove hlace sem jih normalno mogla umaknit. Ker je bil vrat v kopalnici je to videl in me zacel nadirati in jaz sem se umikala v kot. Potem pa je brat zacel dvigovati roko da bi me udaril jaz pa sem ga porinila stran. Potem me je pa zacel brcati in za lase cukati in jaz sem ga odrinila. Potem se he pa zacel dreti in jokati. Ker je bil heup je gor prisel oce in me zacel zmerjati in me po glavi tepsti. Ubistvo pa zato ker je brat rekel da sem ga jaz pretepla in da sem se drla na njega ipd. Pa starsa imara brata za angelcka on vse dobi jaz pa morem stvari vecinoma za njim nositi. Hvala vam ze v naprej za odgovor.

Vrh