Veganstvo

Odgovori

Moški
Ženski
Neizbrano

BBKoda is Vklopljeno
[img] je vklopljen
[flash] je izključen
[url] je vklopljen
Smeški so izklopljeni

Pregled teme
   

Razširi pogled Pregled teme: Veganstvo

Re: Veganstvo

Napisal Lucija Gobov » 11 Jun 2018 03:56

Odgovor svetovalke
___________________

Pozdravljena 13LETNICA,

Tvojemu pismu skoraj ni več kaj dodati, v večini se strinjam s tvojimi trditvami, še prav posebej, da nikogar ne smemo obsojati. Mnogo ljudi v današnjih časih res poje precej več mesa, kot ga potrebuje, kar pa zate očitno ne velja. Dokler se tvoje telo še razvija, ti priporočam, da uživaš raznovrstno hrano, vsaj občasno tudi manjše količine mesa ali vsaj mleko in jajca. Če se boš pa odločila, da živalske proizvode povsem izključiš iz prehrane, pa preberi, na kaj moraš biti pozorna - objavljeno je bilo v tej temi 18.5.

Lep pozdrav,
Lucija Gobov, dr. med., specialistka pediatrije

Re: Veganstvo

Napisal 13LETNICA » 07 Jun 2018 18:36

Zdravo.
Jaz bi pa rada povedala še svoje mnenje.
Človek je meso že od vedno, že v kameni dobi so bili lovci. Ampak takrat so to počeli isključno za preživetje, vsak je vlovil samo toliko kod je potreboval, sploh pozimi niso imeli drugega.
Danes pa imamo velike farme, kjer so živali strpane na kupu, njihovo življenje je mučno, smrt pa pogosto zelo kruta(sploh pri prašičih). Seveda na koncu ogromna količina tega mesa pristane med odpadki, kar pomeni, da je moralo OGROMNO živali umreti zastonj!!
Vsako živo bitje si želi in ima PRAVICO živeti.
Pa še nekaj.
Mislim, da se zaradi različnih načinov prehranjevanja nimamo pravice obsojai. Vsak naj je kar mu paše.
Se pa zelo zagrizenim mesojedcem pogosto zgodi, da postanejo "travojedci", saj je meso za telo zelo teško in ga telo če pretiravamo ne prenaša več.
Sama jem meso, ampak zelo malo, ker mi je, če ga pojem več kod en majhen košček pri kosilu ponavadi slabo.
Jem naše domače meso iz naše kmetije, ekološke pridelave, saj vem, da so imele živali razmeroma lepo življenje in hitro skoraj ne bolečo smrt. Nisem bila zraven, ampak mi je povedal oče.
Razmišljam, da bi postala vegetarjanka, saj kod sem zgoraj omenila, že tako ne morem pojesti veliko mesa in imam zelo rada živali. Nevem pa kako naj se lotim in na kaj naj pazim, prosim za nasvet.
Če ima pa kdo zelo rad meso, ampak se mu smilijo živali, pa naj je meso ekološke pridelave, saj so imele te živali veliko lepše življenje. Pa še bolj zdavo je.
LP

Re: Veganstvo

Napisal Bavbav » 06 Jun 2018 14:35

Krava kot vse seselake imajo mleko le za svoje mladice ampak ljudje smo zivali za prehrano tako selekcializirali da imajo mleko se za nas. Spostujem vsa mnenja in hvala ker delite razlicne poglede ampak ne bi raje debate zakljucili s tem da vsak zase ve kaj mu pase jesti in kako se bo prehranjeval in se nehamo poglabljati v eticnost vsakega posameznika?
Vse dobro💜

Re: Veganstvo

Napisal Vet » 06 Jun 2018 14:18

To je res ampak samo zato ker rejci podaljsujejo izlocanje mleka in delovanje mlecne zleze. Bolj ekonomicno pa jim je da kravo presusijo, pocakajo nekaj tednov in potem kravo spet osemenijo, da dobijo mleko in tele ki gre potem za meso.

Re: Veganstvo

Napisal book lover » 05 Jun 2018 22:10

Drgac k si napisala da je mleko telickom namenjeno. Ti lohk povem da majo krave mlek tud takrat k nimajo telet

Re: Veganstvo

Napisal animallover » 26 Maj 2018 14:15

[]Senca[] napisal:
16 Maj 2018 20:38
Samo ena misel, pa brez zamere...

Mislim, da lahko ješ meso in imaš hkrati rad živali. Ampak, kakor želiš seveda...
Lmao sori ampak to se mi zdi čist napačno mišlenje

Re: Veganstvo

Napisal Lucija Gobov » 18 Maj 2018 17:36

Odgovor svetovalke
___________________

Pozdravljena veggie69,

verjetno nisi želela odgovora zdravnika, ker že sama veš, da uradna medicina in evropske inštitucije za prehrano odsvetujejo veganstvo otrokom in mladostnikom. Spoštujem tvojo odločitev, zato ti želim dati samo nekaj nasvetov, da boš ob veganski prehrani ostala zdrava.

Veganska prehrana je lahko zdrava, vendar je potrebnega veliko znanja in načrtovanja pravilne prehrane. Ni dovolj, da se samo izogneš živilom živalskega izvora in poješ samo kakšno banano, jabolko ali keks. Pomembno je, da dobiš dovolj beljakovin, mineralov, vitaminov in da je hrana ob vsakem obroku pravilno kombinirana.

Večino beljakovin boš dobila s stročnicami, oreščki in semeni, ki pa naj bodo čim bolj raznovrstna. Imajo namreč različno aminokislinsko sestavo in če jih kombiniraš, je večja verjetnost, da boš dobila vse aminokisline, ki jih potrebuješ.
Železa je veliko v temno – zeleni zelenjavi in sadju (slive, marelice, borovnice) ter nekaterih stročnicah in oreščkih. Železo se bo lažje posrkalo iz hrane, če boš ob tem pojedla ali popila kaj kislega.

Kalcij se bo lažje izkoristil iz hrane, če boš imela dovolj vitamina D. Poleti se tvori v koži, ko si na soncu, sicer jemlji D vitamin (lahko ti ga predpiše tvoj osebni zdravnik na recept). Priporočljivi so tudi rastlinski napitki z dodanim kalcijem.
Veganom sčasoma začne primanjkovati vitamina B12, zato ga je potrebno dodajati v obliki obogatene hrane ali vitaminskih tablet, granul. Danes se dobi že veliko veganske hrane, obogatene še z drugimi elementi, kot so selen, cink…

Da se boš lahko pravilno vegansko prehranjevala, boš potrebovala sodelovanje staršev. Zagotovo ti želijo vse dobro in ti bodo pomagali. Poišči recepte izkušenih veganov, da se boš naučila sama pripravljati zdrave obroke.

Vse lepo ti želim.
Lucija Gobov, dr. med., specialistka pediatrije

Re: Veganstvo

Napisal Ferbec » 17 Maj 2018 06:30

Hej
Js sm veganka 2 leti.
-mi doma smo usi vegani kar je super sam na začetku nism mela nobene podpore.in sem si začela sama kuovat sojino mleko,vegansko čookolado(ker brez nje pač negre) pa vsedo veganskih šamponov

Ok js bom kratka
Skratka sledi svojim sanjam

Re: Veganstvo

Napisal []Senca[] » 16 Maj 2018 20:38

Samo ena misel, pa brez zamere...

Mislim, da lahko ješ meso in imaš hkrati rad živali. Ampak, kakor želiš seveda...

Re: Veganstvo

Napisal Uredništvo » 16 Maj 2018 14:08

Pozdravljena,

opravičujemo se ti za manjšo zmedo. Tako je, odgovor svetovalke je namenjen tebi.

Lepo te pozdravljamo iz uredništva

Vrh