Zakaj se sploh zaljubimo?

Ena osnovnih človekovih potreb poleg potrebe po varnosti je potreba po ljubezni. To potrebo moramo pojmovati v njenem najširšem pomenu - da imaš ti nekoga rad in da ima tudi on tebe rad (starši, sorodniki, sošolci, prijatelji?).

Eno takšnih čustev je tudi zaljubljenost. Težko je na kratko razložiti, kdaj pa se sploh zaljubimo in zakaj ravno v tistega fanta oziroma dekle. Poskusimo s psihološko razlago. Vsak mlad človek nosi v sebi neko podobo osebe nasprotnega spola, neko predstavo o njem, neko idealizirano sliko.

Zaljubiš se takrat, ko začutiš, da je ravno ta fant oziroma dekle tisto, kar si si predstavljal kot svoj ideal. Če ta odnos natančno opišemo, moramo povedati, da nisi zaljubljen v tega in tega fanta oz dekle, ampak v svojo predstavo o njem. Dva zaljubljenca pravzaprav nista zaljubljena drug v drugega, ampak v svojo predstavo drugega o drugem. Ne poznata se takšna, kot sta v resnici.

Ko ta prva čustva zaljubljenosti postopoma plahnijo, se partnerja pričneta bolj spoznavati in to takšna, kakršna sta v resnici kot človeka, z dobrimi in slabimi lastnostmi. Potem tudi spoznavaš, koliko se tvoj partner sklada s tvojo predstavo o njem.

Natisni