Vaje za trebuh, zadnjico, pas in boke

Vprašanje

Ojla!
Rada bi vprašala, katere vaje so dobre za trebuh, rit, pas in boke. Delala sem trebušnjake, a sem hitro odnehala!
Miška

Odgovor svetovalke

Pozdravljena, Miška!
Vesela sem tvojega vprašanja. V poplavi reklam, ki govorijo, da moraš samo kupiti "mašinco", jo namontirati okrog pasu in že zadeva dela namesto tebe. topi tvoje telesne maščobe, krepi mišice in ne mine več kot par tednov, tvoje telo je že popolno - mišičasto, skoraj brez trohice maščobe, ti pa si srečna in fit in super in sploh...

Čestitam, ker ne nasedaš. Ker si pripravljena sama nekaj narediti za svoje telo. Ker ti zdajle težko opišem vse vaje, ki so primerne za pas, zadnjico, trebuh in boke, ti sugeriram, da v šoli prosiš učitelja ali učiteljico športne vzgoje. Da želiš, da pri naslednji uri pokaže te vaje. Gotovo ne boš edina, ki se zavedate, da je zima idealen čas, da pridobiš nekaj kg maščevja...

Istočasno je tudi najboljša priložnost, da se maščevja znebiš ali pa s primerno telovadbo vsaj preprečiš, da bi ga ne bilo do pomladi še več kot sedaj.

Zelo zelo mi je všeč tudi to, da pri doseganju cilja - manj sala na trebuhu, na sedalu, v bokih in v pasu ne postavljaš na prvo mesto diete. Res, prvo je gibanje. Namesto da sediš, hodi. Ko so med filmi reklame, ne grickaj, ampak naredi nekaj vaj ali se vsaj sprehodi do stranišča (namesto, da greš v hladilnik). Dvigalo zamenjanj s hojo po stopnicah. Popoldne si bolje organiziraj kot doslej in našla boš urico časa, ki bo lahko le tvoja. Namesto, da sanjariš in gledaš skozi okno, se dobro skoncentriraj na snov, se hitro nauči in pojdi nato nekam, kamor greš rada: v gozd, na kolo ali kam drugam. Samo ne posedaj doma, za TV, za mizo.

Zelo dobra telovadba za vse naštete dele telesa je nedvomno ples, v družbi ali kar tako - sama, ob glasbi, v svoji sobi. Morda se ti pridruži še sestra ali najboljša prijateljica. Poskoki s kolebnico so tudi izvrstni, a moraš za to imeti že nekaj kondicije. Aerobika je ok, samo zahteva denar. Morda pa si kaseto z vajami iz aerobike sposodiš v knjižnici in vadiš nato doma. Seveda je s prijateljico prijetneje.

Za konkretne vaje pa res vprašaj v šoli. Športna vzgoja je namenjena prav temu: da je koristna za vas, zav aše telo. Če učitelj ne ve, da si takih vaj želite, vam jih ne more nuditi. Ti pa zamujaš priložnost, da bi se v šoli naučila nekaj praktičnega in uporabnega zate. Za tvoje življenje.

Pa srečno -
mag. Damjana Podkrajšek, dr.med.
specialistka šolske medicine

Natisni