Pojdi na vsebino
Skupnost za mlade z vprašanji, o katerih je lažje pisati, kot govoriti.

UV sevanje - kako se lahko zaščitim?

PLAKAT KONCNO z linki page 001

Sonce ima poleg koristnih učinkov (nastanek vitamina D, dobro počutje, svetloba, toplota) tudi škodljive učinke na zdravje ljudi. Prekomerno izpostavljanje UV žarkom lahko povzroči akutne in kronične škodljive učinke na kožo, oči, imunski sistem.

Izpostavljanje soncu je glavni dejavnik tveganja za razvoj vseh vrst kožnega raka in povzroča prezgodnje staranje kože. Število novih primerov raka kože v zadnjih desetletjih, tako v Sloveniji kot drugod po svetu, narašča.

Mednarodna agencija za raziskovanje raka (IARC) je leta 1992 UV A, B in C sevanje uvrstila med rakotvorne dejavnike (skupina 1). Leta 2009 je zaradi novih dokazov o škodljivih učinkih solarija tudi uporabo umetnih virov UV sevanja uvrstila v 1. skupino rakotvornih snovi za ljudi skupaj z azbestom, tobakom in ionizirajočimi sevanji.

S pravilnim samozaščitnim ravnanjem lahko zmanjšamo ali preprečimo pojav škodljivih učinkov UV sevanja na naše telo in ostanemo zdravi.

V času epidemije covid-19 se spodbuja zadrževanje izven zaprtih prostorov, zato je izvajanje zaščite pred sončnim UV sevanjem še posebej pomembno.

Sonce 15.6.2021 final 

Preberi več:

Natisni