Teža

Vprašanje


Imam eno vprašanje, ne vem pa, če mi boste lahko odgovorili. Sedaj v 1. letniku, smo imeli sistematski pregled in zdravnica mi je rekla, da sem presuha. Jaz se tega zavedam, vendar mene to niti ne ovira. Velika sem okoli 162cm, tehtam pa komaj 42kg. Povedala mi je še, da se moram zrediti vsaj za kakšnih 7kg. Po pravici povedano vam povem, da kar veliko pojem, vendar se ne zredim (nimam bulimije ali anoreksije). Kaj lahko naredim??? Ali se je možno zrediti le v določen del telesa?
Hvala za pomoč!

Vaša PiKiCa

Odgovor svetovalke

Draga Pikica!
Pišeš, da ti je na sistematičnem pregledu zdravnica rekla, da bi se morala zrediti. Imaš 162 cm in 42 kg. Ne bi bilo narobe, če bi imela 5 ali 7 kg več, kot je rekla zdravnica. Ampak bistveno tukaj je naslednje: ali rada ješ? Imaš apetit?

Če je to OK in nimaš znakov za anoreksijo ne za bulimijo, potem te moram samo še vprašati: ali nimaš drisk - to je odvajanja blata večkrat dnevno v tekoči obliki?

Če si odgovorila z NE, te vprašam: ali imaš koga v družini s podobnim problemom (veliko je in je suh)? Če je še kdo, ki ima zdaj ali je bil v mladosti podobno suh, ne imej prehudih skrbi.

Tole ti pa polagam na srce: poskrbi, da se vključiš v kakšen šport. Naj bo to ples ali planinarjenje, skok v višino, odbojka - nekaj, kar ti je na razpolago v kraju tvojega bivanja, kar te veseli in kar te bo potegnilo v gibanje.

Zakaj? Veš, ti ne rabiš "špeha" in na ta način večjo težo. Bo pa zelo prav zate in za tvoje telo, da s športom pridobi več mišic, bolj zmogljiva pluča in krekpejše kosti. To ti bo pomagalo, da boš šla z več kondicije skozi življenje in da boš preprečila osteoporozo, ki lahko nastane po 50.letu in dela veliko težav.
Sporoči mi, kako si se odločila in lepo se imej


mag. Damjana Podkrajšek, dr.med.
specialistka šolske medicine

Natisni