Telesno in duševno dozorevanje

Telesne spremembe v odraščanju povzročajo hormoni. To so kemične snovi, ki jih izločajo žleze. Pri obeh spolih hipofiza, pri dekletih še jajčniki in pri fantih moda.

Večina mladostnikov budno spremlja, kaj se dogaja z njihovim telesom. Mnogi se zaradi sprememb vse preveč obremenjujejo. Vendar se nikar NE ustraši sprememb, saj so nekaj povsem naravnega in so pač značilnost tega obdobja.

Zelo veliko mladih je nezadovoljnih s svojim zunanjim videzom.

Pomembno

Pomembno je, da imate radi svoje spremenjeno telo in ste nanj ponosni. Sprejmite se takšne, kakršni ste, tudi če ste po vašem mnenju preveliki, premajhni, predebeli, presuhi, poraščeni ali golobradi, s prevelikimi ali s premajhnimi prsmi… Lepota je v razlikah, v drugačnostih. Kako dolgočasno bi bilo, če bi bili vsi enaki!

»Kot otrok sem bil zelo majhen in suh, v srednji šoli sem sicer zrasel, suh sem pa še zdaj. Morda se vam zdi čudno, vendar se jaz samemu sebi zdim lep. Res! Čim prej se moraš naučiti imeti rad svoje telo, kakršnokoli že je. Če si ugajaš, si samozavesten, če si samozavesten, si uspešen.«
Adi Smolar, glasbenik v knjigi DRUGAČNA KNJIGA ZA FANTE, založba KRES, Lj. 1999

Vedeti moraš, da bodo med teboj in tvojimi prijatelji velike razlike v tem, kdaj se bodo spremembe začele in kako hitro bodo potekale. Vendar brez panike! Nekateri v razvoju prehitevajo, drugi zamujajo; do konca razvoja se večina razlik izravna. Še nekaj: Pri dekletih se spremembe začnejo povprečno leto ali dve prej kot pri fantih!

Velike razlike

Razlike, ki ostajajo še po končanem razvoju, so največ odvisne od dednih dejavnikov. Če so vsi v družini majhne rasti, fant ne more pričakovati, da bo zrasel v košarkarja. In dekle ne more biti majceno in drobceno kot zobotrebec, če so vsi v njeni družini veliki, okrogli, močnejših kosti. Zdrava prehrana in telesna aktivnost pa lahko postavo izpopolnita.

Na področju duševnega dozorevanja so najbolj opazne spremembe v čustvenem doživljanju in čustvenem vedenju. Mladostnik je zelo občutljiv in ranljiv. Včasih je dovolj že drobna opazka, da se počutite prazne, utesnjene. Zdi se, da vas nihče ne razume. Posebno boleče so pripombe v zvezi z zunanjostjo, videzom.

Opazite lahko, kako vam razpoloženje niha. Nekdo, ki je bil še pred kratkim vesel in razposajen, brez pravega razloga postane otožen in čemerno obsedi v kakšnem kotu svoje sobe.

Kaj lahko naredite, kadar ste potrti?

  • Povejte komu, kako se počutite. Včasih že sam pogovor pomaga, da se nam stvari ne zdijo več tako črne. Probleme lahko zagledamo v drugi luči.
  • Razgibajte se. Peljite se kam z rolerji, s kolesom, lahko se greste igrat žogo s prijatelji ali samo doma malo telovadite.
  • Pojdite delat nekaj, kar zelo radi delate.
  • Pomislite, kako ste nekoč že reševali podobno težavo.
  • Če lahko sami odstranite vzrok za vašo pobitost, naredite to čim prej! Če ste na primer užalili svojega najboljšega prijatelja/prijateljico in veste, da bi se morali opravičiti, storite to zdaj!
  • Skušajte misliti na kaj lepega, veselega. Tudi žalost mine.
  • Če je potrtost zelo huda, se mirno zjočite. Solze umijejo žalostno srce.

Zaradi hormonskih sprememb so čustva zelo močna. Veselje, jeza, žalost so lahko prav siloviti in te lahko v celoti prevzamejo. Z dozorevanjem se učimo obvladovati svoja čustva. Zavedati se moraš, da lahko s svojimi togotnimi izbruhi in žaljivkami prizadeneš tiste, ki te imajo najraje.

Natisni