Sestava telesa: kosti, mišice, ...

V grobem rečeno je naše telo sestavljeno takole: iz kosti, sklepov, veziva - skratka iz ogrodja. Nanj se pripenjajo mišice. Precej teže predstavljajo naši notranji organi (saj veš, srce, jetra, želodec, črevesje, pa še možganov ne smemo pozabiti). No in če hočemo ali ne, v telesu je tudi maščobno tkivo. In ne boš verjel - brez njega ne bi mogli preživeti.

Tabele z indeksi telesene mase

Primer 14-letne Nine

Nina se ne ukvarja s športom. Rajši poseda pred TV ali za računalnikom. Tam si vedno najde kaj zelooo zanimivega. To ji dnevno vzame vsaj dve uri časa. Na aparatu Body composition so zanjo opravili naslednje meritve:

  • telesna višina: 1,68 m,
  • telesna teža 66,5 kg,
  • masa vode v telesu: 35,4 kg,
  • maščobna masa: 15,7 kg, to je 23,6% njene telesne mase;
  • njen indeks telesne mase, ITM kot mu rečemo na kratko, je 23,6.

Če pogledamo v tabelo 1, vidimo, da spada 14-letna Nina med prekomerno hranjene deklice.

Isti dan je na aparatu opravil meritve tudi njen sošolec. Kakšni so bili njegovi rezultati?

Primer 16-letnega Roka:

Telesna višina: 1,77m, telesna teža 80 kg, masa vode v telesu: 56,3 kg, maščobna masa: 3,44 kg. To pomeni, da maščevje v njegovem telesu predstavlja 4,3% telesne mase. Njegov indeks telesne mase je 25,5. Če pogledamo v tabelo o indeksu telesne mase in upoštevamo starost in spol, ugotovimo, da spada Rok med prekomerno hranjene fante. Je to res? Meritev je pokazala, da ima njegovo telo le 3,44 kg maščevja. Torej ne gre za debelost ali karkoli v tej smeri. Podatek, da se Rok že 6 let zelo zavzeto ukvarja z judom, da vsak dan pridno trenira najmanj tri ure, nam pove, da je fant pridobil ogromno mišične mase. Če bi nam fant poslal fotografijo, bi gotovo lahko opazili, da Rok ni debel, ampak nadpovprečno mišičast.

Kaj se zgodi s težo med večjim telesnim naporom?

Pri večjem telesnem naporu, ob katerem se dobro spotimo in ki traja recimo urico časa, izgubimo kilogram teže, če se stehtamo pred naporom in po njem. Ali toliko shujšamo? Nikakor ne. Večina tiste izgubljene teže je voda. Ko se napijemo in najemo, težo dobimo nazaj. Torej nismo shujšali. Če pa se dan za dnem ukvarjamo z rekreacijo, se pri tem spotimo in s hrano nadomestimo malo manj energije, kot smo jo porabili, bomo počasi le izgubili na teži. Na maščevju torej.

Natisni