Pojdi na vsebino
Skupnost za mlade z vprašanji, o katerih je lažje pisati, kot govoriti.

Razmišljam pozitivno - 6. korak do boljše samopodobe

Odločam se, kako bom razmišljal

V vsaki situaciji, ob vsakem problemu, ob vsem, kar se mi dogaja, se vedno lahko odločim, kako bom razmišljal. Tega mi nihče ne more preprečiti. Mojih misli mi nihče ne more vzeti. Ne morem vedno vplivati na to, kaj se mi bo zgodilo, lahko pa izberem, kako bom na vse skupaj gledal.

Na ljudi, stvari, dogodke lahko gledam pozitivno ali negativno.

Žiga se je naučil polovico snovi, polovico se še mora. Razmišlja lahko:
Pozitivno: "Krasno, naučil sem se že polovico snovi, pravočasno bom gotov."
Negativno: "Oh, groza! Naučiti se moram še polovico snovi, nikoli ne bom znal!"

Tesnobo in strah sta pogosto posledica tega, da neko situacijo ocenjujem kot preveč nevarno ("Povsem bom odpovedal!"). Če nanjo pogledam bolj realistično ("Lahko vsaj nekaj znam!"), se tesnoba in strah zmanjšata.

Eva je tik pred nastopom v glasbeni šoli. Razmišlja lahko: "Gotovo se bom zmotila, slabo bom igrala, razočarala bom učitelja in starše, osmešila se bom,... Čuti, da jo je vedno bolj strah. kar verjetno je, da se bo res zmotila. Lahko pa razmišlja pozitivno, bolj realno: "Veliko sem vadila. Tudi če se zmotim, ne bo konec sveta! Vsak se lahko zmoti in zato ni nič manj vreden, Še veliki umetniki se kdaj zmotijo. Učitelj in starši to razumejo. Ni treba, da sem popolna, tudi, če bom naredila napako, bom dovolj dobra ...

Če tako razmišlja, se Eva laže spoprime s situacijo, s tem zmanjšuje svojo stisko in krepi svojo samozavest. Kako razmišljam v podobnih primerih? Kakšen način razmišljanja izberem v večini situacij?

Če bom z optimizmom, bolj pozitivno gledal na življenje, bom zbral več moči, več energije, nič mi ne bo preveč težko. Laže bomo delal, laže se bom pogovarjal z drugimi, laže se bom spoprijel s težavami, reševal probleme ...

Zgodi se, da tudi na videz neozdravljivo bolni ljudje lahko ozdravijo zaradi pozitivnega pogleda na življenje.

Kaj si je dobro zapomniti:

  • Vsak človek ima moč, da negativne misli spremeni v pozitivne.
  • Pogled (pozitiven ali negativen) nase, na druge ljudi in na situacije vpliva na to, kako se bom počutil in kako se bom vedel.
  • Pozitivna sporočila, ki jih pošiljam samemu sebi krepijo mojo samopodobo.

Za vajo lahko poiščem čim več pozitivnih misli za Tomaža v prvem primeru in za Ano v drugem primeru, spodaj. Kako bi lahko vsak od njiju v svoji situaciji pozitivno razmišljal in s tem izboljšal svoje počutje?

Prvi primer:
Družina se sredi šolskega leta preseli v drug kraj. Tomaž bo moral zamenjati šolo, učitelje, sošolce. Dan pred prvim dnem v novi šoli, mu po glavi rojijo različne misli.

Negativne misli
Pozitivne misli
ne bodo me sprejeli medse na prejšnji šoli sem imel prijatelje, gotovo se bo tudi tu našel kdo, ki mu bom všeč

Drugi primer:
Ana je dobila negativno oceno pri prvem pisnem preverjanju znanja iz matematike v 7. razredu. Sama sebi je rekla, da je neumna.

Negativne misli Pozitivne misli
neumna sem res sem pisala negativno, a to še ne pomeni, da sem neumna
nikoli ne bom znala naslednjič se bom bolj pripravila in gotovo se bo poznalo pri testu
Natisni