Punca, ki misli (ve), da je debela!!!

Vprašanje

Torej vi mi povejte... sama mislim da sem ful debela... in včasih se mi tako zmeša, da se grem 3* tehtat... pa pol polovico dneva ne jem (((se branim))) potem pa kar naenkrat si mislim....(****, kaj bi še rada zrasla, bi rada imela lepe lase pa pojem skoraj vsega sadja...

Najhuje pa je, da najraje jem ponoči. Sicer se trudim da ne bi....vendar ne gre.
Pa tudi anoreksična nočm postat... zelo se s tem obremenjujem...gledam druge punce ko jih je sama kost.....to mi ni všeč vendar bi rada malo shujšala!
Kaj naj nardim???
Čao!

Odgovor svetovalke

Pozdravljena!

O pravilnosti Tvoje telesne teže ne bi mogla komentirati, ker nisi navedla svojih podatkov. Vendar je vsebina tako tipična, da si lahko predstavljam prestrašeno dekle, ki ima >debelost< bolj v svoji glavi in je plod notranjih psiholoških nasprotij.

Vsekakor si svojim stanjem v zoprnem počutju in potrebuješ pomoč. Stiske, ki te ženejo v nočna najedanja in poskusi ustavljanja tega so zelo naporni in Ti svetujem, da se oglasiš pri svojem šolskem zdravniku, ki Te bo napotil na zdravljenje.

Želja po hujšanju, ne glede na realno telesno stanje izhaja iz notranjih stisk, ki se odraža v nezadovoljstvu z lastnim izgledom. Najbrž doživljaš še druge slabe občutke o sebi, ko opisuješ odpor do anoreksičnih sošolk in hkrati želiš shujšati.

Svetujem Ti redno, mešano, pestro hrano v več obrokih, zmerno gibanje in seveda pogovor z zdravnikom.
Da se boš lažje orientirala o svoji telesni teži, Ti pošiljam formulo za izračun indeksa telesne mase, ki se v literaturi označuje z BMI:
Indeks telesne mase:
Telesno težo v kilogramih deliš s kvadratom telesne višine v metrih !
Formula: teža : (višina x višina) = BMI
Primer: Če si visoka 168 cm in tehtaš 72 kg, je Tvoj BMI:
72kg : 1,68m x 1,68m = 25.51

Koliko je normalen BMI, je odvisno od tvoje starosti. Poglej na www.tosemjaz.net, v rubriko >Sijem od zdravja<, poglavje o Telesni samopodobi - Telesna teža.

Vrednosti: Normalen naj bil 18,5 - 21,5. Sprejemljivo je še do 25, nad 25 je že koristno razmišljati o zdravem načinu zmanjšanja telesne teže.

Vrednosti so zgolj orientacijske in torej ne pomenijo do dekagrama natančnosti.

Dalje Ti svetujem, da si v knjižnici izposodiš knjigo: Anita Naik, Prehrana. V njej boš našla dobro razlago o težavah, ki Te mučijo.

Kakorkoli se boš odločala, ne pozabi na red pri hrani. Poizkusi se pogovoriti z mamo in tudi o tem boš našla nasvet v navedeni knjigi.

Lepo Te pozdravlja
Darinka Mihelak,
socialna delavka

Natisni