Pojdi na vsebino
Skupnost za mlade z vprašanji, o katerih je lažje pisati, kot govoriti.

Prevzemam odgovornost za svoje vedenje - 7. korak do boljše samopodobe

Zato je dobro, da vem: V vsakem trenutku se lahko sam odločam kako bom ravnal. Odgovoren sem za svoje vedenje.

Odločam se, kako se bom vedel v posameznih situacijah. Ne morem vedno izbirati, kaj se mi bo zgodilo, lahko pa izberem, kako se bom na to odzval, kaj bom v določeni situaciji naredil.

Zgodi se mi na primer, da me užali najboljši prijatelj.
Na voljo imam veliko možnosti, kaj lahko naredim. Lahko prekinem vse stike z njim, lahko ga žalim, obrekujem, pretepem, lahko se zapiram v svojo sobo, jočem, se smilim samemu sebi, lahko se s prijateljem pogovorim in mu povem, da me je prizadel ...

Vedno pa je od mene odvisno, katero od možnih vedenj bom izbral. Zato bom sam odgovoren za izbiro vedenja in seveda tudi za posledice svojih dejanj.

Za vajo premislim, kako bi lahko ravnal v naslednjem primeru. Pridem iz šole. Za naslednji dan me čaka veliko učenja, saj se bliža redovalna konferenca.

Lahko čim prej sedem k mizi, pregledam, kaj vse bo treba znati, vzamem svinčnik v roke (za podčrtavanje) ter se pogumno, korak za korakom lotim snovi. Lahko pa se vse popoldne pritožujem, koliko dela mi nalagajo učitelji; lahko grem spat, saj presodim, da se toliko snovi ne morem naučiti; lahko se delam bolnega in rečem staršem, naj mi za naslednji dan napišejo opravičilo; lahko gledam televizijo in se igram na računalniku ter samega sebe prepričujem, da se bom mogoče učil zvečer, ko bosta starša doma ...

Izbira je moja - pa tudi odgovornost je moja!

Še nekaj:
Kadar se odločam, katero izmed možnih vedenj bom izbral, se vprašam:

  • "Kaj si pravzaprav želim?"
  • "Ali bom s svojim vedenjem to dosegel?"

Želim ohraniti neko prijateljstvo. Ali ga bom resnično ohranil, če bom prijatelja pred drugimi žalil, poniževal, zato da bi se postavljali pred drugimi? Verjetno ne!

Za vedenje, ki sem ga izbral in za njegove posledice sem sam odgovoren. To pa naj mi ne jemlje poguma! Občutek, da lahko vedno bolj obvladujem svoje življenje in sam odgovarjam zanj, lahko utrjuje mojo samozavest.

Natisni