Pojdi na vsebino
Skupnost za mlade z vprašanji, o katerih je lažje pisati, kot govoriti.

Prepoznavam, sprejemam in izražam svoja čustva - 10. korak do boljše samopodobe

Učim se izražati čustva, ne da bi s tem prizadel druge.

Zakaj je včasih tako težko izraziti svoja čustva na ustrezen način?

  • Včasih se bojim drugim pokazati, da se z njimi ne strinjam, včasih ne povem,da so me prizadeli ali razjezili. Bojim se, da mi bodo zamerili in me ne bodo več marali.

Imam pravico pokazati in razložiti svoja negativna čustva, prav pa je, da pri tem upoštevam čustva drugih. Lahko pokažem svojo jezo, ne smem pa biti agresiven. Izogibam se žalitev, obrekovanj in nasilnega vedenja. Ne povzročam drugim tega, kar ne želim da bi oni delali meni! Večkrat se spomnim, da tudi besede lahko zelo zabolijo.

  • Včasih ne želim, da bi drugi ljudje videli, kaj čutim in čustva skrivam. Težko pokažem svoj strah ali žalost. Prepričan sem, da bi me ljudje podcenjevali, če bi poznali moje šibkosti. Močna čustva me lahko obremenjujejo, kadar jih dolgo skrivam v sebi. Pomaga pa mi, če najdem osebo, ki ji zaupam in z njo delim svoja občutja. Takšne osebe so lahko starši, dober prijatelj, prijateljica, učitelj ali še kdo.
  • Ker ne želim, da bi vsi prepoznali moja čustva, jih včasih tudi ponarejam. V tem primeru je moje vedenje ravno obratno od tistega, kar čutim.

Tako na primer učenec dobi slabo oceno in se dela, da mu je vseeno. Takim vedenjem pravimo obrambna vedenja, ker z njimi nekako branimo svoj neuspeh pred samim seboj.

Nekateri ljudje pa z lahkoto kažejo drugim jezo, užaljenost, sovraštvo, včasih celo nasilno. Takim ljudem je vseeno, če druge prizadenejo ali poškodujejo. Dobro je, da vem, da so to večinoma ljudje, ki imajo v resnici slabo podobo o sebi. Njihovo agresivno vedenje je obramba, ki so jo prevzeli, da bi se čutili pomembni.

Natisni