Pojdi na vsebino
Skupnost za mlade z vprašanji, o katerih je lažje pisati, kot govoriti.

Prehranski slovarček

Povzeto po knjižici Zdrava prehrana za mladostnike - zakaj pa ne?, avtorice Mojce Gabrijelčič Blenkuš, dr.med., Inštitut za varovanje zdravja

Beljakovine so pomembne za rast in obnavljanje telesa. Beljakovine gradijo celice in omogočajo obnavljanje mišic, krvi, kože, kosti in drugih tkiv in organov v telesu.

Ogljikovi hidrati dajejo organizmu potrebno energijo za vsakdanje življenje.

Maščobe zagotavljajo zaloge energije, nekatere maščobe pa telo uporabi kot gradbeni material. Brez pomoči maščob telo ne more izkoristiti vitaminov A, D, E in K.

Vitamini in minerali so nepogrešljivi v zdravi prehrani, čeprav jih telo potrebuje v manjših količinah kot beljakovine, ogljikove hidrate ali maščobe. S pomočjo vitaminov in mineralov telo pravilno deluje in ostane zdravo.

Vlaknine so rastlinski ogljikovi hidrati, ki jih človek ne more prebaviti. V primernih količinah ugodno delujejo na črevesno sluznico, s tem pa tudi na delovanje celotnega prebavnega sistema. Vlaknine so pomembna sestavina varovalne prehrane.

Esencialne hranilne snovi so vitamini, minerali, nekatere beljakovine in nekatere maščobe, ki jih mora vsebobovati uravnotežena prehrana v takih količinah in razmerjih, da zadoščajo za čim boljše delovanje orgamizma.

Hranilna gostota hrane nam pove, kolikšno količino hranil (ogljokovih hidratov, maščob, beljakovin, vitaminov, mineralov ali drugih snovi) vsebuje določeno živilo oziroma določena vrsta hrane na prostorninsko enoto.

Energijska gostota hrane nam pove, koliko energije ima določena vrsta hrane na prostorninsko enoto.

Natisni