Pomislimo na možnost okužbe

Spolno prenosljive bolezni – zanje uporabljamo kratico SPB - so nalezljive bolezni, ki se običajno prenašajo s spolnimi stiki. Na možnost okužbe je treba misliti vselej, ko se spuščamo v spolne odnose. Če spolnost temelji na dobrem poznavanju partnerja in medsebojnem zaupanju ter zvestobi, ni tveganja za svežo okužbo. Seveda je tveganje veliko večje ob pogostem menjavanju spolnih partnerjev in bežnih spolnih stikih.

Včasih so bile spolne bolezni znane kot venerične bolezni (sifilis, gonoreja, mehki čankar in dimeljski limfogranulom). Danes govorimo o spolno prenosljivih boleznih, ki jih najpogosteje delimo glede na povzročitelje, ki jih povzročajo. Splošna zaščita pred SPB so vzdržnost, zvestoba dveh neokuženih partnerjev ali uporaba bariernih kontracepcijskih sredstev, od katerih je najbolj poznan kondom. Obstaja še ženska varianta kondoma, ki se imenuje femidon, vendar ga v Sloveniji praktično ni moč kupiti. Kondom je edino kontracepcijsko sredstvo, ki hkrati varuje pred prenosom povzročiteljev spolnih bolezni in tudi pred nezaželeno nosečnostjo.

Najpogostejše spolne okužbe so glivična in bakterijska vnetja, ki se lahko pokažejo kot izcedek iz nožnice, občutek srbenja spolovila, pekoče bolečine pri uriniranju. Veliko spolno prenesenih okužb pa poteka brez znakov okužbe oziroma bolezenskih težav. Kasneje, zlasti v rodni dobi, se pokažejo posledice teh neprepoznanih okužb kot težave pri zanositvi, neplodnost ali izvenmaternična nosečnost.

Natisni