Piramida zdrave prehrane

S prikazom piramide živil najlažje razložimo, kako lahko smiselno izbirate in kombinirate živila, da bo vaša prehrana ustrezna in zdrava.

Piramida s svojo obliko ponazarja, katere hrane naj bo na našem jedilniku največ. Uganili ste: največ boste zaužili tiste hrane, ki se nahaja na dnu piramide in zmanjševali količino jedi, ki si sledijo proti vrhu piramide. Najmanj boste uživali tiste vrste hrane, ki se nahajajo v vrhu piramide. Da bo še bolj jasno, so posamezna polja pobarvana kot luči na semaforju:

zeleno: v tem polju se nahajajo sestavljeni ogljikovi hidrati in živila iz skupine sadje in zelenjava: teh živil jejte čim več;

oranžno: na oranžni polici so živila iz skupine meso, mesni izdelki, perutnina, jajca in mleko in mlečni izdelki. Živila iz te skupine naj bodo bolj pusta ali posneta;

rdeče: živila na vrhu piramide uživajte redko. Na tej polici se nahajajo maščobe, olja in slaščice.

Piramida zdrave prehrane navaja tudi število priporočenih enot, ki naj bi jih zaužili dnevno iz vsake skupine živil, ki se nahajajo na posameznih policah piramide. Vedeti morate, da so te enote le okvirna priporočila. Manj enot boste zaužili takrat, ko boste večino časa presedeli ali počivali in ne boste porabili veliko energije s telesno dejavnostjo. Če se ukvarjate s športom ali pomagate staršem delati na kmetiji, morate zaužiti več enot, kot je priporočeno. S piramido lahko celo načrtujete, kako zdravo izgubiti kakšen odvečen kilogram. Če ste zares debeli in morate shujšati - takšnih najstnikov pri nas ni veliko - potem poiščite strokovno pomoč.

Natisni