Okužba s HIV

Epidemiološke podatke o okužbi z virusom HIV zbira Inštitut za varovanje zdravja RS. Od leta 1986 do 31.12.2000 je bilo v Sloveniji prijavljenih 91 primerov aidsa. Med bolniki prevladujejo homoseksualni in biseksualni moški.

V istem obdobju je bilo prijavljenih tudi 77 primerov okužbe s HIV, kjer se aids še ni razvil. Ti podatki so manj zanesljivi kot podatki o bolnikih, saj okužene osebe nimajo bolezenskih znakov. Po nekaterih ocenah je okuženih več sto oseb. Še vedno je najbolj prizadeta skupina moških, ki imajo spolne odnose z moškimi. Vse več pa je primerov okužb, do katerih je prišlo pri nezaščitenih heteroseksualnih spolnih odnosih v državah, kjer je velik delež prebivalstva že okužen in kjer je okuženih veliko prostitutk (območje subsaharske Afrike).

Razvoj epidemije okužbe s HIV bo v Sloveniji v prihodnje pogojen predvsem s tveganim, nezaščitenim spolnim odnosom ter s souporabo igel za injiciranje nedovoljenih drog.

AIDS povzročata HIV 1 in HIV 2. Okužba se prenaša na tri načine:
• med nezaščitenim spolnim odnosom z okuženim partnerjem
• z okuženo krvjo ali krvnimi produkti
• z okužene matere na njenega otroka pred rojstvom, med njim in kmalu po rojstvu
Prenos virusa in s tem okužbo lahko preprečimo. Najučinkovitejši način za preprečitev prenosa s spolnimi odnosi je vzdržnost, za dva neokužena partnerja pa zvestoba. Tveganje za prenos virusa HIV se bistveno zmanjša s pravilno uporabo kondoma.

Kri, namenjeno transfuziji, v Sloveniji glede prisotnosti virusa HIV testiramo od leta 1986. Igle, brizgalke in druge instrumente, ki prebadajo kožo, je po vsaki uporabi nujno zavreči ali jih sterilizirati.

Pomembno

HIV je virus, ki zelo kratek čas preživi zunaj telesa.

Virus HIV se ne prenaša:

  • z vsakodnevnimi družabnimi stiki na delu ali v šoli,
  • ko si stisnemo roko, se dotaknemo ali poljubimo,
  • s hrano ali vodo, po souporabi skodelic ali kozarcev,
  • s kašljanjem ali kihanjem,
  • v plavalnih bazenih ali na stranišču,
  • ne prenašajo ga komarji ali insekti.

Dokler medicinski strokovnjaki ne bodo odkrili zdravila ali cepiva za to smrtonosno bolezen, se moramo pri preprečevanjem razširjanja virusa HIV zanesti samo na vedenje v svojem osebnem življenju.

Potek okužbe
Pri moških in ženskah lahko okužba s HIV več let poteka brez bolezenskih znakov, lahko pa se po nekajtedenski inkubaciji pojavi izpuščaj, povišana telesna temperatura, hujšanje in povečane bezgavke. Kasneje pride do naselitve sluznic z glivami in dostikrat do izbruha herpesa. Še kasneje, čez nekaj let, se zaradi zmanjšane obrambne sposobnosti organizma razmnožijo v telesu različne bakterije, glive in virusi, ki prizadenejo različne organske sisteme. Kljub intenzivnemu raziskovanju še vedno ni zdravila, s katerim bi bolezen ozdravili.

Natisni