Pojdi na vsebino
Skupnost za mlade z vprašanji, o katerih je lažje pisati, kot govoriti.

Odnosi z vrstniki in prijatelji

V odraščanju postanejo vrstniki zelo pomembni. Veliko časa prebijete skupaj, v šoli in izven nje, zanimajo vas iste stvari. Kar počnete skupaj, je zabavno, pogosto občutite podobne želje po svobodi in samostojnosti.

Dekleta imajo prijateljice, s katerimi delijo zaupne stvari in skrivnosti, fantje pa se družijo v večje skupine, v katerih iščejo potrditev samih sebe in se počutijo močnejše. V puberteti se fantje in dekleta večinoma družijo ločeno, čeprav se zelo zanimajo za nasprotni spol. To je vendar obdobje prvih simpatij in prvih ljubezni. Z vrstniki preizkušate stvari, ki naj bi jih delali odrasli, tudi tiste, ki odraslim niso v ponos, npr. kajenje, pitje alkohola in podobno.

Kako veš, da je nekdo tvoj dober prijatelj/prijateljica?

  • Zna te pozorno poslušati.
  • Lahko mu oziroma ji zaupaš, saj veš da tvojih skrivnosti ne bo pripovedoval-a drugim ali se iz tebe norčeval-a.
  • Sprejema te takšnega, kot si, tudi takrat, ko spozna tvoje napake.
  • Poskuša ti pomagati, kadar si v težavah.
  • Ne skrega se s teboj, kadar doživiš uspeh.
  • Dovoli, da v določenih stvareh razmišljaš ali se odločaš drugače kot on/ona.
  • Pove ti, kadar mu oziroma ji na tebi ni kaj všeč.

Premisli, katere od teh lastnosti lahko pripišeš tudi sebi.

Tudi dobri prijatelji se skregajo.

Prepir sam po sebi ni nič hudega, saj se dobri prijatelji kmalu zopet pobotajo. Če zamera le predolgo traja in ti je žal za prijateljem/prijateljico, pomisli, da pogumni ljudje priznajo svoje napake in se znajo opravičiti.

Prijatelji so pomembni.

Težko je biti brez prijateljev. Včasih pa se tudi to zgodi. Lahko da se preseliš, zamenjaš šolo, razred. Mogoče se ti zdi, da nekako ne sodiš med vrstnike, ker odraščaš hitreje ali počasneje kot oni. Mogoče se ti celo zdi, da je tvoja zunanjost kriva, da ne moreš imeti prijateljev. TO NI RES!!! Veliko bolj kot tvoja zunanjost je pomembno, kaj izžarevaš, koliko imaš lastnosti, značilnih za dobrega prijatelja/prijateljico. (Glej: Kako veš, da je nekdo tvoj dober prijatelj?)

Zakaj starše zanimajo tvoji prijatelji?

Starši vedo, da imajo v odraščanju prijatelji velik vpliv nate. Želijo, da je ta vpliv dober. Dovoli staršem, da jih zanima, kdo so tvoji prijatelji, kaj počnejo, s čim se ukvarjajo v prostem času, kaj pričakujejo od sebe. Tisti prijatelj, ki te sili v slabe stvari, ni pravi prijatelj!

Natisni