Pojdi na vsebino
Skupnost za mlade z vprašanji, o katerih je lažje pisati, kot govoriti.

Obvladovanje čustev

Večina ljudi misli, da se v naših možganih najprej pojavi čustvo, nato sledijo telesne spremembe in nato se čustva tudi zavemo.

Včasih bi radi, da se čustvo ne pojavi. Močna trema pred spraševanjem ali pomembnim nastopom lahko zelo poslabša našo oceno oziroma naš nastop. V tem primeru se moramo obnašati, kakor da nas ni strah. Sprostimo vse mišice, dihamo enakomerno in počasi, v mislih se hrabrimo z besedami: »Zagotovo bom zmogel!«. Taki so naši odzivi, kadar smo samozavestni in se ne počutimo ogrožene. Za vzpostavljanje želenega čustvenega stanja potrebujemo veliko vaje.

Na naše razpoloženje lahko vplivamo tudi z izbiro barve oblačil, z držo telesa in obrazno mimiko. Vse te izraze že vnaprej oblikujemo tako, kot da bi želeno čustvo že občutili.

Velikokrat ne pokažemo svojih čustev, čeprav se kar tresemo od jeze ali veselja. Kadar svojih čustev ne kažemo samo na površini, rečemo, da jih maskiramo.

Kadar samo površinsko kažemo čustva, ki jih ne občutimo (se prisiljeno smejimo, si nadenemo žalosten obraz…) čustva igramo.

Težava zadnjih dveh načinov je v tem, da naše telo reagira v skladu s prikritimi čustvi, vendar se ne more sprostiti. Če to stanje dolgo traja in se velikokrat ponavlja, imamo lahko zdravstvene težave ali težave s prijatelji, ki ne marajo pretvarjanja.

Natisni