Pojdi na vsebino
Skupnost za mlade z vprašanji, o katerih je lažje pisati, kot govoriti.

Nisem zadovoljna s sabo

Vprašanje

Pozdravljeni! Moj problem je sledeč. Zdi se mi, da sem predebela. Priznam, da preveč pojem. Vendar, ko gledam punce mojih let, si mislim, kako lepo je pa njim, suhe kot trlice. Nisem zadovoljna s sabo in ne vem kaj naj naredim. Upam, da mi lahko svetujete kakšno dieto, ki hitro in dobro učinkuje.

Lep pozdrav!
Tina

Odgovor svetovalke

Draga Tina!
Zelo skopa si bila s podatki o sebi, morala bi navesti starost, telesno višino in vsekakor svojo telesno težo, da bi lahko iz podatkov ocenila, ali je tvoja telesna teža zares prekomerna. Zavidaš prijateljicam, ki so suhe kot trlice, vedeti pa moraš, da tudi prenizka telesna teža ni zdrava, lepota pa ni samo v telesnem izgledu in je ne merimo v kilogramih, izhaja iz nas samih. Pomembno je, da se imamo radi, da smo zadovoljni sami s sabo, le tako postanemo bolj samozavestni in uspešni.

Ker si navedla, da nisi zadovoljna s sabo in želiš nasvet o učinkovitem zmanjšanju telesne teže, ti nekaj nasvetov posredujem.

Vsako hujšanje je proces, ki zahteva od človeka spremenjen način življenja, prehranjujemo se drugače, zdravo.

Predvsem bodi telesno dejavna, le z gibanjem boš porabila tisto energijo, ki jo boš zaužila s preveliko količino hrane (s hitro hojo porabiš 60 kalorij v 15 minutah, z odbojko 53, s plavanjem 120, z drsanjem in rolanjem 104, z joggingom 142 kalorij v 15 minutah).

To je vsa umetnost, uživaj zdravo prehrano, čim več gibanja in težav s kilogrami bo za vedno konec.

Kako do zdrave telesne teže?

V prehrani uporabljaj čim manj maščob. Uživaj manj mastno mleko (npr.: z 0,5 ali 1,6% maščobe), izbiraj manj mastne sire (ne več kot 25% maščobe), prav tako izbiraj manj mastne jogurte. Uživaj pusto meso (belo meso od piščanca, purana, belo ribo), vedno pred pripravo mesa odstrani vidno maščobo.

Izogibaj se sladkim jedem, sladkarijam, ker vsebujejo veliko kalorij, prav tako zamenjaj sladke pijače za vodo. Nikoli ne uživaj med glavnimi obroki vmesnih prigrizkov.

Zelo pomembna je tudi priprava hrane! Izogibaj se hrani, ki je pripravljena z veliko maščobe (npr.:cvrtje: dunajski zrezki, pommes frites, krofi itd.), veliko bolj zdrava in manj kalorična je hrana, ki jo kuhamo, pripravljamo na žaru, v pari, dušimo ali pripravljamo v mikrovalovni pečici, brez uporabe maščob.

Uživaj veliko sadja in zelenjave in ob vsakem obroku zaužij tudi jedi iz sestavljenih ogljikovih hidratov, kot so: kruh(ne bel, ampak črn, polnozrnat, ržen), krompir, riž, testenine, pri teh jedeh pa ne uporabljaj mastnih omak.
Zaužij pet obrokov na dan, če se le da, ker se tako izogneš neutolažljivi lakoti. Zelo pomemben je zajtrk!

Ne pozabi na redno telesno dejavnost, ki naj traja vsaj eno uro vsak dan!

Draga Tina, pri hujšanju in vzdrževanju telesne teže ni konca, spremeniti je potrebno način prehranjevanja in življenja. To pa pomeni tudi zelo dobro naložbo v zdravje.

Prisrčen pozdrav,
Jana Govc - Eržen, dr.med.
specialistka splošne medicine

Natisni