Napitki

Slovenske raziskave kažejo, da so otroci v šoli pogosto žejni. Šolski otrok potrebuje glede na svojo starost in telesno težo dnevno približno od enega do dveh litra napitkov, razporejeno preko celega dneva. Del potrebnih tekočin dobi z živili, največ s sadjem, z zelenjavo in z mlekom ter mlečnimi izdelki. Ostalo tekočino naj popije v obliki vode ali drugih napitkov.

Kaj je najbolje ponuditi otrokom in najstnikom, kadar so žejni? Na prvem mestu je pitna voda, priporočljiv je tudi nesladkan ali malo sladkan zeliščni čaj.

Prav tako so priporočljivi naravni sadni in zelenjavni sokovi. Ampak pozor: sokovi s 100% deležem sadja ali zelenjave nosijo oznako JUICE, sokovi z dodatkom vode in sladkorja pa NEKTAR. Naravni sokovi nimajo dodanega sladkorja, vsebujejo pa lahko precej naravnega sadnega sladkorja. Zato priporočamo, da jih razredčimo z vodo ali nesladkanim čajem, kadar sok pijemo za žejo.

Otrokom, ki ne marajo sadja, lahko kozarec naravnega sadnega soka nadomesti porcijo sadja. Seveda pa vsebuje sok manj vitaminov in mineralov ter balastnih snovi kot samo sadje. Sadje najbolje nadomestimo tako, da sami doma iz svežega sadeža iztisnemo sok in ga čimprej popijemo.

Manj primerne za pitje so negazirane in gazirane aromatizirane brezalkoholne pijače ter aromatizirani čaji. Negazirane in gazirane aromatizirane brezalkoholne pijače ter aromatizirani čaji so namreč pogost vir praznih kalorij, saj je v njih za telo razen velikih količin dodanega sladkorja le malo uporabnega. Telo obremenjujejo tudi z umetnimi barvili in umetnimi aromami, zaradi veliko sladkorja pa najstnika niti ne odžejajo. >Lahke< gazirane in negazirane aromatizirane brezalkoholne pijače sicer vsebujejo manj kalorij, imajo pa dodana še umetna sladila, kot so aspartam in ciklamat, ki v večjih količinah za otroke in najstnike nista priporočljiva.

Popolnoma pa odsvetujemo pitje napitkov, ki vsebujejo kofein in alkohol. Kofein vsebujejo različne kole, kava in pravi zeleni in črni čaj. Povsem odsvetujemo tudi pitje energijskih in izotoničnih napitkov s kakršnokoli, tudi minimalno vsebnostjo alkohola. Alkohol je sestavina tudi nekaterih bonbonier in izdelkov iz čokolade (rum v rumovih kroglicah, likerji v bonbonierah). Vse našteto lahko povzroča zmanjšano zbranost, pretiran nemir in druge motnje pri otroku in najstniku.

Pravi in zeleni čaj sta lahko osnova za izdelavo pri najstnikih priljubljenih ledenih čajev, zato je treba prebrati deklaracijo, preden se jih poslužimo.

Natisni