Načela o gibanju

Vsakodnevne telesne dejavnosti so polne pozitivnih učinkov na naše zdravje. To pozna iz lastnih izkušenj vsakdo, ki je vsakodnevno zmerno telesno akti ven. Na pozitivne učinke gibanja na zdravje kažejo številna strokovno ugotovljena spoznanja. Iz piramide telesne dejavnosti lahko vidimo, kako so razvrščene različne oblike športnih dejavnosti in gibanja. Predvsem pa si oglejmo najpomembnejša načela zdravju koristih telesnih dejavnosti.

K pomembnemu izboljšanju našega zdravja in daljšemu življenju pripomorejo vse oblike gibanja in telesne vadbe, ki jih vzdržujemo skozi daljše obdobje.

Telesna dejavnost, ki koristi zdravju, nam ne vzame veliko časa. Za odrasle je dovolj že pol ure zmerne telesne aktivnosti na dan, za mlade je lahko dovolj že ena ura. Zato, da bi začeli s telesnimi dejavnostmi za zdravje, nam ni treba biti v dobri telesni pripravljenosti in tudi ni treba hoditi zdoma.

Za telesne dejavnosti ni nikoli prepozno. Vse je odvisno od tega, koliko smo telesno (ne)aktivni, koliko smo "fit", kakšno je naše zdravstveno stanje in kakšna je dejanska odločenost, da nekaj storimo zase.

"Ne morem" in "nimam časa" sta le izgovora, saj nadomeščata "nočem" in "si ne vzamem časa". Zato smo dejansko odločeni nekaj storiti zase šele takrat, ko to zares hočemo in ko si za to, kar hočemo, tudi vzamemo čas.

V začetku je vedno pomembno, da se zavedamo svojih trenutnih sposobnosti in zmožnosti in da smo pozorni na svoje aktualno zdravstveno stanje.

Če imamo pri telesni dejavnosti kakršnekoli zdravstvene težave, je dobro, da se o svojih namerah posvetujemo z zdravnikom.

Izberimo si tisto telesno aktivnost, ki nam je najbolj všeč, saj bomo pri njej najbolj uživali. Ponudba na trgu je velika in razno vrstna, tako da se za vsakega najde nekaj primernega.

Če nismo športniki, lahko avtobus na poti v službo nadomestimo s kolesom; če stanujemo v bloku lahko zamenjamo lift s stopnicami; če nam je med rekreacijsko hojo in tekom dolgčas, lahko povabimo s sabo prijatelja(ico); če hočemo že organizirano dejavnost, se vključimo v najbližje športno društvo itd.

V svojo telesno dejavnost lahko poskusimo vključiti tudi svojo družino: mamo, očeta, brata, sestro, dedka, babico,... Skupna gibalna dejavnost nam koristi in nas zbližuje.

Iz malega raste veliko, zato se tudi s telesno dejavnostjo za zdravje ukvarjajmo postopoma. Pri tem je izrednega pomena to, da dobro prisluhnemo svojemu telesu in ne pretiravamo

Uvajanje v vsako aktivnost naj je postopno in traja nekaj minut. Pred vsako telesno aktivnostjo se vedno najprej dobro ogrejmo in delajmo vaje za raztezanje . Pri vajah za raztezanje ne poskakujmo. Končanje telesnih aktivnosti naj bo prav tako postopno. Po telesni dejavnosti prija tudi tuš.

Pri povečanju telesne pripravljenosti (kondicije) s povečano intenziteto in količino aktivnosti ali vadbe ne smemo biti skrajno zadihani, čutiti vrtoglavice, bolečine v prsih ali slabosti.

Gibanje je zdravju koristno, če čutimo, da bi ob aktualno povečani zadihanosti, bitju srca in znojenju lahko z njo zlahka nadaljevali še 15 - 20 minut. Najpreprostejši test primernosti telesne aktivnosti pa je ta, da smo med zadihano aktivnostjo sposobni spregovoriti do 5 besed.

Če smo se odločili izboljšati svoje zdravje s telesnimi aktivnosti, potem se odpovejmo alkoholu, cigaretam in kavi ter se odločimo za zdravo in uravnoteženo prehrano.

zdravje = moč = samozavest

Natisni