Moja samopodoba

Vprašanje

OK. Sem skoraj 15-letna punca in sem zelo zakompleksana. Namreč nisem zadovoljna s svojo postavo. Vsi mi pravijo, da mam ful dobro postavo, ampak jaz jim kar ne morem verjeti. Ko gledam znane osebnosti, mi sestra govori, da sem jaz še bolj suha. Jaz sebe še zdaleč ne vidim tako postavno. Pa naj bi kao bila??? Visoka sem 1,78 in težka 58,5. Meni se to ne zdi premalo.

Imam še en problemček. Menim, da imam malo celulita. Ali je celulit že takrat, ko stisneš kožo med dvema prstoma?

Skratka, sem že obupana. Pa svetujte mi. Morda poznate kakšno dobro knjigo, ki bi me naučila da bi bila samozavestnejša in da bi bila moja samopodoba boljša?
Hvala za vnaprej, Ajša

Odgovor svetovalke

Draga Ajša!
Pri 15 letih so skoraj vsa dekleta nezadovoljna s svojo postavo. Glede na težo in višino imaš postavo, ki bi ti jo zavidala vsaka vrstnica. Ne poslušaj sestre, bodi vesela, uživaj v svoji postavi in vsak dan naredi nekaj, da boš takšno tudi ohranila.

Bel kruh zamenjaj s čimbolj črnim, hrano dobro grizi, jej veliko zelenjave, namesto sladkarij si privošči sadje. Saj večino od tega že počneš, si lahko mislim, sicer bi ne bila takšna, kot si. Imej redne obroke, ne izpuščaj jih in ne pozabi na gibanje. Kakršnokoli že, samo da te veseli. In ohrani nekajenje - nikotin namreč poslabša kožo in lase, tega pa si gotovo ne želiš.

Ja, celulit ugotoviš tako, da kožo s podkožjem stisneš med dva ali več prstov. Težko bi verjela, da je prisoten pri tebi, vem pa, kako ga preprečiš: z dovolj gibanja vsak dan, najbolje na svežem zraku, s prehrano z malo čipsa in podobnih slanih zapeljivcev, z rednim pitjem 2 litrov vode dnevno, z malo sladkorjev in sladkarij. Kadar jih poješ, jih poskusi hitro pokuriti s kakšno rekreacijo.

Knjiga, ki je odlična za samozavest, je objavljena na spletni tsrani www.tosemjaz.net (Ti si zvezda tvojega življenja). Počasi jo predeluj in poslušaj sebe (ne sestre, ki te primerja z manekenkami. Ti si ti, si enkratna in verjamem, da je na tebi in v tebi ogromno takega, na kar si lahko ponosna.).

Na tvojem mestu bi vodila dnevnik, ki ti bo pomagal k samozavesti. Vsak večer bi vanj napisala, na kaj si ponosna pri sebi: na kak del telesa, na dejanje, ki ti je uspelo, na kakšno svojo lastnost,. Boš videla, veliko tega se bo našlo.
Želim ti vse dobro -
mag. Damjana Podkrajšek, dr. med., specialistka šolske medicine

Natisni