Kdaj se je pametno odločiti za prvi spolni odnos?

Za spolne odnose mora biti človek osebnostno in telesno zrel, nikakor ne sme pri tem prehitevati, saj lahko prehitri spolni odnosi prinesejo huda razočaranja in tudi daljnosežne negativne posledice. Predvsem dekleta se sprašujejo, kdaj pričeti s spolnimi odnosi.

Prvi pogoj za pričetek spolnih odnosov je ljubezen med partnerjema, iz katere zraste želja po spolnem odnosu. Pripravljenost mora biti obojestranska. Mlad človek sam čuti, ali je že pripravljen na spolne odnose ali še ni. Če se še ne čutiš pripravljenega, nikar ne prehitevaj! Svojemu partnerju moraš vsekakor zaupati in se ob njem počutiti varnega. Do spolnih odnosov tudi ne bi prišlo pod prisilo, nagovarjanjem, celo pogojevanjem (na primer pod pritiskom besed: 'Dokaži, da me imaš rada').

Oba partnerja se morata zavedati možnih posledic prehitrih in neodgovornih spolnih odnosov. Nujno se morata dogovoriti o uporabi katerega od kontracepcijskih sredstev, da ne bi prišlo do nezaželene nosečnosti (najbolj priporočljiva je uporaba kondoma, lahko tudi tabletke, najbolje pa po nasvetu zdravnika).

Natisni