Pojdi na vsebino
Skupnost za mlade z vprašanji, o katerih je lažje pisati, kot govoriti.

Kako so najstniki zadovoljni s svojo telesno težo?

Veliko najstnikov je prepričanih, da je zunanji videz pogoj, da smo v življenju uspešni, zadovoljni in da nas imajo ljudje radi. Kaj misliš ti? Pa tvoji prijatelji, starši, učitelji?

S svojo telesno težo je pri nas zadovoljnih samo 60% najstnikov, starih 15 in 17 let1,2. Med dekleti in fanti je razlika velika. Mladostnice in mlajše odrasle ženske so manj zadovoljne s svojo težo kot mladostniki in moški3. Zadovoljnih je samo slaba polovica deklet4, med fanti jih je zadovoljnih tri četrtine. Mladostniki so do lastne telesne podobe preveč kritični, saj objektivne ocene stanja hranjenosti govorijo, da bi jih bilo lahko 80 odstotkov popolnoma zadovoljnih s svojo težo in telesno samopodobo.

Popolnoma nezadovoljnih s svojo težo je kar petina dijakinj. Med fanti je takšen samo vsak dvajseti, torej je takih 5%. Skoraj vsa nezadovoljna dekleta se zdijo sama sebi predebela. Med fanti, ki so nezadovoljni s telesno težo, se jih večina zdi presuhih samim sebi. Dekleta skušajo svojo težo nadzorovati z omejevanjem vnosa hrane5,6, bolj zdravo pa bi bilo, če bi bile bolj telesno dejavne.

Iz raziskav je razvidno, da je telesna samopodoba dijakov in posebej še dijakinj slaba. Zato ni čudno, če so tako zelo dovzetni za hitro sprejemanje modnih trendov. To prav dobro pozna tobačna industrija. Njena prodaja sloni prav na tem: dekleta želijo doseči ideal vitkosti, ker je to >in<. Vitka bodo, če bodo kadila - tako jim vsaj obljubljajo. In tobačna industrija cilja nanje. Dekleta se ne zavedajo, da si s cigaretami kupujejo različne bolezni. Ko to ugotovijo, so že zdavnaj odvisne od cigaret.

Natisni