Pojdi na vsebino
Skupnost za mlade z vprašanji, o katerih je lažje pisati, kot govoriti.

Kako se vidimo v ogledalu?

Kako smo hranjeni, nam na hitro pove že ogledalo. Žal je ta ocena zelo subjektivna - odvisna od trenutnega čustvenega stanja in od naših prepričanj.

Saj veš: kadar si žalostna, ker te fant, ki ti je všeč, še opazil ni, ti pogled v ogledalu govori: >Grozno sem debela.takšne me nihče ne mara!<. Ko naslednji dan v šoli dobiš petico, se spet pogledaš v isto ogledalo in slika je čisto drugačna - sama sebi se zdiš čisto OK in tiste kilce, ki je včeraj tako očitno visela na zadnjici, ne opaziš nikjer več.

Če si prepričan ali prepričana, da človek mora imeti nekaj podkožnih maščob za rezervo, za slabe čase (in v to je prepričanih večina vaših babic ter dedkov, ker so okusili lakoto v vojnih časih), te ne moti, če se vidiš rahlo zaobljenega/zaobljeno v ogledalu. Če pa si star/stara 17 let in živiš v izobilju hrane, navajen/a, da te starši že od malega priganjajo k hranjenju (se še spomniš, star/a si bil/a 6 ali 8 let - mama ti je prinesla juhico kar pred TV, da bi ob gledanju risanke spravil/a nekaj v želodec, ker bi po njenem že moral/a biti lačen, ti pa nisi imeli/ačasa za nekaj takega..), no, potem si še mnogo bolj kritičen/kritična: vsak kilogramček opaziš kot oviro do tvoje sreče, do zadovoljstva s samim/samo seboj. Zdi se ti kot nekaj, kar te dela nepriljubljenega v razredu in je sploh vir vsega zla.

Pogled v ogledalo torej ni kriterij, po katerem bi se resno odločal/a, ali naj boš s svojo telesno težo zadovoljen/zadovoljna ali ne. Gotovo si že kdaj nasedel/nasedla na marketinško potezo, ki se ji menda reče konkavno ogledalo v kabini trgovine z oblačili. Če si dekle, to prav gotovo poznaš: ker si bila v novo pomerjeni oblekici videti nenavadno vitka, si jo takoj kupila in šele doma ugotovila, da le nisi tako >in<..

Bolj kot temu lahko zaupaš svojemu počutju : če se pri svoji teži odlično počutiš, če si fit, kot radi rečemo, če se - ob iskreni samooceni - ne počutiš zavaljenega, nerodnega, neokretnega ali telesno šibkega, je gotovo, da nisi daleč od normalne telesne teže; velja za fante in za dekleta.

Natisni