Kako se telo odziva na napor

Ravno tako kot se navadiš na vožnjo z novim kolesom ali pa se tvoja noga navadi novih čevljev, se je telo sposobno privaditi tudi določeni vrsti napora, če ga izvajaš dovolj pogosto. Torej, če boš vsako jutro tekel v šolo, boš lahko čez nekaj časa to pot opravil veliko hitreje kot prvič. Telo se torej temu naporu privaja.

Zmotno je mišljenje, da mišice rastejo med samo vadbo. To je jasno, če pomislimo, da smo na koncu treninga utrujeni in je tvoja sposobnost veliko manjša kot na začetku treninga. Kdaj pa potem rastejo mišice in zakaj smo po nekem času vadbe močnejši, hitrejši in spretnejši? Poglejmo si grafikon:

Puščica kaže sposobnosti na začetku pred športno aktivnostjo. Aktivnost povzroči, da se telo utrudi in sposobnost pade. Govorim o kakršnikoli sposobnosti, pa naj bo to moč, hitrost ali spretnost. Ko je aktivnost končana, so sposobnosti na najnižji točki krivulje. Takrat pa se začnejo v telesu procesi obnove. Ti procesi so tesno povezani s prehrano in počitkom. Če boš telesu zagotovil kakovostno prehrano in učinkovit počitek, se bodo tvoje sposobnosti obnovile. Obnova pa se ne bo ustavila na ravni pred treningom, ampak bo malenkost višja. To pa je napredek posameznega treninga. Če športno aktivnost za nekaj časa opustimo, se sposobnosti spet počasi vrnejo na prejšnjo raven. Zato je pomembno, da si nenehno športno aktiven ali aktivna. Predvsem pa ne pozabi, da je tvoj osnovni namen gradnja boljšega telesa. To delo poteka samo med počitkom s snovmi, ki si jih vnesel v telo s hrano.

Natisni