Pojdi na vsebino
Skupnost za mlade z vprašanji, o katerih je lažje pisati, kot govoriti.

Kako se spreminja telo fanta

Poleg že omenjene pospešene rasti opažaš v odraščanju veliko sprememb na svojem telesu: poraščenost, rast penisa in mod, sprememba glasu, nečista koža in mastni lasje, rast mišic in še kaj.

Poraščenost

Med 9. in 15. letom začnejo fantom rasti dlake okrog spolovila, tako imenovane sramne dlake. Sprva so redke in svetlejše, sčasoma postanejo temnejše in kodraste. Barva in debelina sramnih dlak sta pretežno odvisni od dednosti. Med 13. in 14. letom začnejo rasti dlake pod pazduho, kakšni dve leti kasneje pa dlake na prsih in po nogah. Brada je tisti znak odraščanja, na katerega večina fantov zelo težko čaka. Rasti začne med 14. in 18. letom, najprej kot puh nad zgornjo ustnico in v bližini ušes. Nekateri fantje so po telesu močno poraščeni, drugi pa skoraj nič.

Pomembno! Poraščenost ni znak večje moškosti. Malo poraščen fant je prav tako možat kot fant z dlakami po telesu. Kar pa se tiče privlačnosti za dekleta - na srečo so okusi deklet zelo različni. Zato se ne vznemirjaj, kadar se ti zdi, da si premalo poraščen ali preveč.

Rast penisa in mod

Zunanja spolna organa pri fantih sta moški spolni ud ali penis in pod njim ležeči modnik ali skrotum. Moda se povečajo med 9. in 13. letom oziroma takrat, ko je fant težek 35 kg ali več. Levo modo je ponavadi spuščeno nekoliko niže kot desno. Penis raste pri večini fantov od 9. do 16. leta. Rast se prične, ko začnejo moda izdelovati moški spolni hormon testosteron. Penis se najprej podaljša in šele nato zadebeli. Fantje se veliko ukvarjajo z velikostjo svojega spolnega uda in ob različnih priložnostih primerjajo velikost in debelino svojega uda s penisom vrstnikov ali drugih moških.

Pomembno! Mnogi fantje so zaradi teh primerjav preveč zaskrbljeni. Vsekakor pa je narobe, da bi iz velikosti penisa sklepali o spolni moči. Razlike med velikostmi penisov, ki jih opažate med seboj, se ob vzburjenju skoraj zabrišejo, saj se majhni udje povečajo bolj kot veliki.

Kaj se dogaja med vzburjenjem?

Tkivo v penisu se ob vzburjenju napolni s krvjo, zato penis nabrekne in otrdi. Temu pravimo erekcija.

Jutranja erekcija

Nekaterim fantom je zjutraj nerodno, ko morajo v kopalnico z otrdelim udom. Kar brez sramu! Zjutraj je količina testosterona v krvi večja kot zvečer. Pa še nekaj je. Mehur, ki je zjutraj poln, pritiska na penis. V njem se nabere večja količina krvi, zato penis nabrekne.

Zakaj mi čez dan ud otrdi kar sam od sebe?

V puberteti nastajajo velike količine moškega hormona testosterona, ki pa še zelo niha, zato ti lahko ud otrdi, ne da bi ti sam to hotel. Včasih se to zgodi ob prav neprimernem trenutku. Dovolj je že čisto majhen povod, kot na primer naključen dotik, …

Zakaj se včasih zbudim na mokri rjuhi?

Že omenjeni hormon testosteron v puberteti skrbi za to, da v tvojih modih nastajajo semenčice in se nabirajo v obmodku. Mokra lisa na rjuhi pomeni, da si imel prvi izliv semena. Nikar se ne ustraši, niti se ne sramuj! To je prepričljivo znamenje, da si dosegel spolno zrelost.

Sprememba glasu

Zaradi hormonskih sprememb postaja grlo širše, glasilke pa daljše in debelejše. Opazil boš, da se ti glas spreminja, postaja nižji. Spreminjanje glasu lahko traja leto in več, medtem pa glas včasih prav neprijetno niha, med visokim otroškim in globljim moškim. Temu pravimo mutiranje. Mogoče bo za nekaj časa prekinjena tvoja pevska kariera in morda boš deležen kakšnih opazk. Toda, ne vznemirjaj se! Tudi slavni pevci so šli skozi to obdobje. Čez leto ali dve bo tvoj glas zopet zvenel bolj čisto, predvsem pa bolj možato.

Nečista koža, mastni lasje

Zaradi delovanja hormonov tvorijo žleze lojnice v puberteti preveč maščobe. Posledice so vidne v ogledalu - koža se sveti, lasje so mastni, po obrazu in drugod po telesu nastajajo novi in novi mozolji, ogrci, akne. Mozolji imajo grdo lastnost, da se pojavljajo takrat, ko jih najmanj potrebujemo, in večinoma na tistih mestih, kjer so najbolj vidni. Fantje imajo zaradi delovanja moških hormonov praviloma več mozoljev kot dekleta.

Če na tvojem obrazu cveti veliko mozoljev, nikar ne obupaj! Ne posvečaj jim prevelike pozornosti in nikar ne misli, da si da si zaradi njih odbijajoč in zoprn. (Zoprn je lahko fant z angelsko lepim obrazom, ki se zoprno vede). Nekateri fantje dobijo zaradi mozoljev pravi kompleks manjvrednosti, ampak, verjemi, mozolji niso tega vredni!

Nekaj nasvetov za lepšo kožo: Najpomembnejša je čistoča! In kaj še lahko narediš?

  • Uporabiš kakšno preizkušeno domače sredstvo za nečisto kožo.
  • V lekarni izbereš katerega izmed negovalnih izdelkov za mladostniško kožo.
  • Poiščeš pomoč pri zdravniku za kožne bolezni - dermatologu. To velja za hude akne, ki so obolenje kože in jih je treba strokovno zdraviti.
  • Česa ne delaj: ne iztiskaj mozoljev. Z nestrokovnim iztiskanjem prenašaš okužbo, povzročaš vnetja in brazgotine.
  • Tolaži se z mislijo: Čas ozdravi vse mozolje.

Rast mišic in še kaj

V puberteti se izoblikujejo mišice in razširijo ramena. V razvoju fantje v povprečju časovno zaostajajo za dekleti. Ko odrastejo, pa večinoma izgledajo krepkejši in bolj oglati od deklet. Ponovno se spomni, da obstajajo med ljudmi velike razlike glede njihove telesne zgradbe. Nekateri so veliki, drugi majhni, eni okrogli, drugi drobni in šibki. Telesne značilnosti so v veliki meri odvisne od dednosti, nekaj malega pa lahko narediš tudi sam. Pravilno se prehranjuj in ukvarjaj se s športom ali se vsaj dovolj gibaj. Bodi aktiven. Še vedno pa velja: Živele razlike!

Ko se razvijejo žleze z zunanjim izločanjem, se okrepita tudi znojenje pod pazduho in telesni vonj. Telesni vonji so lahko neprijetni, kadar se fant ne umiva in ne preoblači. Zato skrbi za telesno higieno! Umivanje, prhanje, kopanje in šele nato razne dišave in parfumi.

Natisni