Pojdi na vsebino
Skupnost za mlade z vprašanji, o katerih je lažje pisati, kot govoriti.

Kako se spreminja telo dekleta

V odraščanju opažaš na svojem telesu veliko sprememb: prsi, poraščenost, začetek menstruacije, nečista koža, mastni lasje in še kaj.

Prsi

Začenjajo rasti pri večini deklet od desetega, enajstega leta dalje. Nikar ne skrbi, če se ti zdijo tvoje prsi prevelike ali premajhne, do konca razvoja se bo še marsikaj spremenilo. Razlike, ki bodo morda ostale med teboj in večino, ti bodo dajale čar in poudarjale tvojo individualnost. Zato - imej rada svoje prsi takšne, kot so. K skladni postavi pomagata pravilna drža in telesna aktivnost.

Kdaj začeti z uporabo nedrčka?

Vsako dekle se samo odloči, kdaj bo začelo uporabljati nedrček. Če so prsi velike, jih je bolje podpreti, da se koža ne razteza, posebno pri športu.

Poraščenost

Rasti ti začnejo dlake okrog spolovila, tako imenovane sramne dlake in dlake pod pazduho. Sramne dlake so sprva redke, svetlejše in bolj ravne, kasneje postanejo temnejše, gostejše in kodraste. Zrastejo v obliki trikotnika. Barva sramnih dlak je včasih drugačna kot barva las.

Začetek menstruacije

Prva menstruacija se pri večini deklet začne med 11. in 16. rojstnim dnem. Začne se v podobni starosti kot pri drugih ženskah v družini (mati, tete, sestre…).

Če nisi doma ali v šoli še ničesar slišala o tem, se nikar ne ustraši, ko boš zagledala kri na spodnjem perilu. Ne boj se! Bodi ponosna! To je prva potrditev, da postajaš ženska! 

Kaj storiti?

Kupi higienske vložke. Pogovori se z mamo, učiteljico, sestro, prijateljico oziroma z nekom, ki mu zaupaš. Lahko tudi prebereš kakšno knjigo o odraščanju. Glej poglavje: Berem.

Zakaj pride do prve krvavitve?

Jajčniki proizvedejo prvič toliko hormonov, da se sluznica maternice zadebeli. Vanjo se v primeru nosečnosti ugnezdi oplojeno jajčece. Če ne pride do nosečnosti, se sluznica odlušči in pojavi se krvavitev iz maternice. Prvi dve, lahko tudi tri menstruacije so še brez jajčec.

Kaj se dogaja pri rednih menstruacijah?

Vsak mesec v enem jajčniku (izmenično) dozori jajčni mehurček ali folikel. Iz njega se izlušči jajčece, veliko približno kot bucikina glavica. To imenujemo ovulacija. Jajčece potuje po jajcevodu v maternico. Pot traja približno 6 dni. Če pride v tem času do nezaščitenega spolnega odnosa, lahko fantove semenčice oplodijo jajčece. Oplojeno jajčece se pritrdi na maternično sluznico in začne se nosečnost. Če jajčece ni bilo oplojeno, se skupaj z maternično sluznico izloči iz telesa. To opaziš kot krvavitev iz nožnice.

Kako dolgo traja menstruacija?

Prve menstruacije trajajo različno dolgo, od 2 do 8 dni. Ko se ustalijo, trajajo pri večini žensk okoli 5 dni. Krvavitve so najmočnejše drugi in tretji dan.

Kako pogosto se pojavlja menstruacija?

Sprva so menstruacije lahko zelo neredne. Nič ni narobe, če med eno in drugo mineta tudi dva meseca ali več. Včasih se ustalijo šele po letu ali dveh. Redne menstruacije se pri večini žensk pojavljajo na vsakih 28 dni. Normalno je tudi, če so razmaki krajši, na primer 21 dni, ali daljši vsakih 35 dni.
Nasvet: Zelo dobro je, da si začetek, lahko pa tudi konec menstruacije označiš na koledarju. Tako imaš pregled nad dogajanjem v svojem telesu.

Ali se lahko kopam ali plavam med menstruacijo? Kaj pa telovadba?

Lahko, vendar je bolje, da se plavanju odpoveš, kadar je voda zelo mrzla ali so krvavitve močne. Nekatera dekleta se med menstruacijo rade izogibajo športnim aktivnostim, čeprav to ni vedno potrebno. Lahko pa se odpoveš napornejšim športnim dejavnostim, posebno še, če tvojo menstruacijo spremljajo trebušni krči. Pri deklicah z bolečimi menstruacijami velikokrat prav z redno telesno dejavnostjo dosežemo, da bolečine med menstruacijo izginejo ali se vsaj zmanjšajo.

Kako boleče so menstruacije?

Ni nujno, da so menstruacije boleče. Lahko se pojavijo krčem podobne bolečine v spodnjem delu trebuha. Maternica se namreč krči, da lahko izloča sluznico. Možne so tudi bolečine v križu, glavobol. Mnoga dekleta občutijo tik pred menstruacijo napetost v dojkah.

Kako si lahko pomagaš pri menstrualnih bolečinah?

Na trebuh si položi topel obkladek in obuj tople nogavice.
Nauči se kakšno vajo za sproščanje. Predlagamo naslednjo: Lezi na hrbet, skrči kolena, položi noge na desno stran. Dihaj s trebuhom, vdihni in izdihni približno 10-krat. Nato položi noge na levo stran in dihaj s trebuhom spet 10-krat. Nekajkrat ponovi.
Pij zeliščne čaje. Če je zelo hudo, prosi za pomoč mamo ali zdravnika. V lekarnah je na voljo kar precej sredstev, ki lajšajo bolečine, vendar naj bodo na vrsti čisto na koncu, kadar res ne bo šlo drugače.

Ali naj med menstruacijo uporabljam vložke ali tampone?

Odločila se boš sama, res pa je, da je uporaba vložkov bolj enostavna, zato večina deklet raje začne z njimi. Prednost vložkov je tudi v tem, da vidiš, kako močna je tvoja menstruacija. Kadar je krvavitev šibka, je bolje uporabljati vložke, saj tamponi preveč izsušijo sluznico. Tamponi so praktični pri dekletih, ki se veliko ukvarjajo s športom. Tudi plavaš lahko z njimi. Če si ne želiš poškodovati deviške kožice, si moraš vdeti tampon zelo previdno.

Ne glede na to, kaj boš izbrala, pa moraš upoštevati, da je oboje treba redno menjavati.

Ne pozabi na čistočo!

Med menstruacijo se redno umivaj ali tuširaj!

In še enkrat: menstruacija ni bolezen, je nekaj naravnega, dokaz, da dozorevaš v žensko. Zato naj ti ne povzroča slabe volje ali celo občutkov manjvrednosti, ampak naj krepi tvojo samozavest. Tako boš tudi neprijetnosti, povezane z njo, laže prenašala.

Nečista koža, mastni lasje

Zaradi delovanja hormonov tvorijo žleze lojnice v puberteti preveč maščobe. Posledice vidiš vsak dan v ogledalu - koža se sveti, lasje so mastni, po obrazu in drugod po telesu nastajajo novi in novi mozolji, ogrci, akne.

Če želiš imeti lepo kožo, je najpomembnejša čistoča! In kaj še lahko narediš?

  • Uporabiš kakšno preizkušeno domače sredstvo za nečisto kožo.
  • V lekarni izbereš katerega izmed negovalnih izdelkov za mladostniško kožo.
  • Poiščeš pomoč pri zdravniku za kožne bolezni - dermatologu. To velja za hude akne, ki so obolenje kože in jih je treba strokovno zdraviti.
  • Česa ne delaj: ne iztiskaj mozoljev. Z nestrokovnim iztiskanjem prenašaš okužbo, povzročaš vnetja in brazgotine.
  • Tolaži se z mislijo: Čas ozdravi vse mozolje.

Ko se razvijejo žleze z zunanjim izločanjem, se okrepita tudi znojenje pod pazduho in telesni vonj. Telesni vonji so lahko neprijetni, kadar se dekle ne umiva in ne preoblači v čisto perilo. Zato skrbi za telesno higieno! Umivanje, prhanje, kopanje in šele nato razne dišave in parfumi.

Natisni