Kako naj shujšam?

Vprašanje

Kaj naj naredim? Imam 80 kg, velika sem163 cm. Kako naj shujšam?????????????
Levinja

Odgovor svetovalca

Draga Levinja
Na tvoje vprašanje bom odgovoril malo drugače, kot si vprašala. NAJPREJ TI ŽELIM POVEDATI, KAKO NE HUJŠAJ!
Torej:

  • NE kupuj raznih praškov in tablet, ti pripravki ti bodo naredili le sušo v denarnici
  • NE nasedaj raznim dietam, ki obljubljajo drastično nižanje kilogramov! Naš organizem je narejen tako, da se ti kilogrami zelo kmalu vrnejo še kakšen zraven
  • NE jej mastne hrane in slaščic. Izogibaj se hitri hrani, čipsu, čokoladi itd...
  • Predvsem pa NE poskušaj shujšati na hitro! Verjetno si sedanjo težo kar nekaj časa pridobivala. Kopičila se je počasi in prav gotovo ni nastala naenkrat.

Prav zato se moraš svoje teže znebiti na podoben način, torej počasi. Zelo težko ocenjujem, za koliko kilogramov bi morala shujšati. Če bi želela shujšati 20 kilogramov, se jih ni težko znebiti, ampak bo nekaj časa trajalo. V kolikor bi izgubljala pol kilograma na teden bi za to potrebovala 40 tednov. Torej skoraj celo leto. Vendar ni panike, v tem primeru ti bo prav gotovo uspelo želeno težo obdržati in hujšanja je s tem konec.

Predlagam ti, da si začneš pisati, koliko hrane na dan poješ. izračunaj si, koliko kalorij na dan vneseš v telo. Ugotovila boš, koliko hrane potrebuješ, da si v enem tednu za pol kile lažja. (Težko ocenim, vendar mislim, da tam okoli 1300 do 1500 kalorij). V pomoč, katera hrana je prava in katere se moraš izogibati, so ti lahko vsebine v rubriki Sijem od zdravja na www.tosemjaz.net.

Ravno tako boš morala vnesti v svoje življenje nekaj več telesne dejavnosti. Tudi tukaj naj velja pravilo zmernosti. Maščobo boš najlažje porabila z aerobno vadbo zjutraj na tešče. Kakšna je aerobna vadba in zakaj na tešče, lahko prav tako prebereš na naši spletni strani.

Čaka te torej veliko dela, ampak le na ta način ti bo uspelo.
Prijazen pozdrav,
Mito Šinkovec, prof. športne vzgoje

Natisni