Pojdi na vsebino
Skupnost za mlade z vprašanji, o katerih je lažje pisati, kot govoriti.

Kako nad kilograme?

Vprašanje

Sem 13 let stara in me zanima kako naj spravim kg dol?

Menstro že imam, imela sem jo pred kratkim..... in se mi je kg dvignil!!!
Ukvarjam se s tenisom in tečem... vsak dan najmanj pol ure!!=))(včasih tek spustim))
Kolikor opažam imam večjo zadnjico in stegna.... kar me zelooo zeloo moti!!! Na stegnih in zadnjici imam tudi strije!!
Torej velika sem 157/58/59
Kg imamm 52!!! imela sem jih 50kg!!
Kako naj se znebim odvečnih kg in kako naj odpravim strije??
Imam kremo proti strijam, ki pa nič ne pomaga!! poletje se bliža in ne mislim hodit v strijah!!!!
HVALA za pomoč, čao! Lara

Odgovor svetovalke

Pozdravljena, Lara!

Prav si ugotovila: med menstruacijo telesna teža lahko poskoči za kakšenkilogram. To naredijo hormoni. Že v drugi polovici menstruacije začne ta prirastek teže spet kopneti. To je normalno.

Ugotavljaš, da imaš večjo zadnjico in močnejša stegna. Tip postave je v veliki meri odvisen od dednosti. Ali ima podobno postavo tudi tvoja mama, morda sestra? Če pritrjuješ, gre morda za nakazano hruškasto postavo. To težko spremeniš. Lahko pa upoštevaš naslednje: izberi si poklic, v katerem ne boš samo sedela. In poskušaj to upoštevati že zdaj: med odmori ne sedi, migaj. Med odmori za TV vstani in naredi kakšno raztezno vajo.

Glede na tvojo višino je tvoja teža ok. Poskusi jo ohraniti.

Nekoliko boš še rasla in če boš težo ohranjala, bo to pomenilo, kot da si shujšala. Razumeš? Kako naj to storiš, sprašuješ. Tvoja pot je čisto prava: vsak dan se poskusi vsaj tri četrt ure potiti. Tek in igranje tenisa sta zelo primerna. Kaj je treba paziti pri hrani? Predvsem to, da po osmi uri zvečer nič ne ješ. In da začneš jesti že zjutraj, preden greš v šolo. In da ne piješ sladkih pijač. Rajši kar vodo iz pipe. Najceneje je in najbolj zdravo. Saj veš, čips in druge grickarije ob TV naj bodo izjema in ne pravilo.

Strije so posebno poglavje. Če so ti nastale v zadnjem letu, so obarvane. Takšne rožnate strije počasi izgubijo barvo, ostanejo le še neznatne belkaste sledi. Žal se ne dajo odpraviti. Vtiranje s kremo je dobrodošlo, a podoben učinek boljše prekrvavitve kože dosežeš tudi, če se po prhanju (najbolje, da je toplo-hladno) sfotiraš s svežo brisačo.

Sicer pa uživaj življenje, migaj in bodi zadovoljna s seboj.
mag. Damjana Podkrajšek, dr.med.
specialistka šolske medicine

Natisni