Kako do želene teže?

Vprašanje

Lep pozdrav!
No jaz bi pa rada se lotila hujšanja, a vedno ko se spravim, mi spodrsne.
Nikoli ne jem po 18.00. K plesnim vajam hodim 1x tedensko, vsak dan delam trebušnjake in podobno. Torej velika sem 168 te imam 58,5 kg.Stara sem 14 let. Mi lahko prosim poveste koliko je moj ITM?
Želim priti do teze 52,53 kg. Kakršen koli nasvet.. vesela ga bom!
Baby

Odgovor svetovalke

Draga Baby ali kakorkoli ti je že ime!
Najprej ti bom povedala, kako si izračunaš indeks telesne mase ali ITM: telesno težo (kg), deliš s kvadratom telesne višine (telesna višina X telesna višina)(m2). Če uporabiva to formulo in izračunava tvoj ITM, dobiva vrednost 20,8, kar pomeni, da si popolnoma normalno prehranjena, saj ITM med 18,7 in 23,3 predstavlja skupino ljudi, ki imajo normalno in zdravo telesno težo. Glede na tvojo starost predstavlja ta vrednost v popolnosti normalno in primerno težo, tako za spol, višino in seveda starost.

Predlagam ti, da to telesno težo vzdržuješ, pri čemer poskrbi le za zdrav način prehranjevanja, ki vključuje veliko sadja in zelenjave in manj maščob in sladkorjev. Ker se tvoje telo še razvija in boš tudi še rasla, moraš uživati hrano, ki je mešana in vsebuje tudi beljakovine živalskega izvora (meso) in tudi rastlinskega izvora (kot so npr. stročnice: fižol, grah, soja, leča).

Uživanje maščob je v tvojem starostnem obdobju tudi zelo pomembno, saj se v maščobah topijo zelo pomembni vitamini, ki so potrebni za izgradnjo normalnih kosti, za vid, kožo in še kaj bi se našlo. Torej maščob ne smeš popolnoma črtati iz prehrane, uživaj mleko z 1,6% mlečne maščobe, jogurte in sire. Iz prehrane lahko mirno črtaš razne prigrizke med glavnimi obroki kot so: čips, smokiji, sendviči, potičke, krofi, čokolade, bonboni.

Uživaj hrano, ki je pripravljena na zdrav način (kuhanje, dušenje, žar) in se izogibaj hrani, ki je pripravljena z veliko maščobe (cvrtje). Pij vsaj 2 litra tekočine dnevno, najboljša je voda, nesladkani čaji ali 100% sadni sokovi, ki jih kupiš ali pa pripraviš sama. V tem letnem času je na trgu veliko pomaranč, grenivk, limon, iz katerih si lahko pripraviš čudovito pijačo.

Tvoje telo pa bo lepše oblikovano in še bolj zdravo, če boš v svoje življenje vključila gibanje, toplo ti priporočam vsaj pol ure gibanja vsak dan. Vključi vse oblike telesne dejavnosti in ne samo vaje za trebušne mišice, torej aerobne vaje (hoja, tek, plavanje, kolesarjenje, ples, tek na smučeh) kot tudi vaje za moč in raztezne vaje. Le na tak način boš poskrbela za zdravje in se izognila morebitnim poškodbam.

Jana Govc Eržen, dr. med., specialistka splošne medicine

Natisni