Kaj lahko storiš, če je tvoja teža previsoka?

Si kupiš novo ogledalo (ali vsaj starega umakneš iz zornega polja) - dan začni z nasmeškom.


Namesto stola uporabiš žogo - tudi takrat, ko gledaš TV. Sedenje na žogi je bolj zdravo za hrbtenico, poleg tega pa zahteva tudi več energije. Pa še manj časa presediš, ker ni tako zelo udobno kot v naslanjaču. In si krepiš mišice stegen, meč, bokov in hrbta, ...

Namesto posedanja pred TV si "privoščiš" sproščanje ob preskakovanju kolebnice. Lahko si narediš ples kar sredi svoje sobe ob glasbi, ki jo imaš najraje. Morda pa "skočiš" na kolo in z njim do prijatelja.

Namesto s tortico se razvajaš s kosom najljubšega sadja.

Po 18. uri "zakleneš hladilnik", vse predale s čokolado in najbolje tudi svoj vhod v prebavila.

... in se skratka trudiš, da porabiš več energije, kot jo zaužiješ s hrano. 

Lahko greš po nasvet k zdravniku (tvojemu osebnemu zdravniku ali k zdravniku, ki ti je naredil sistematični pregled - ti potekajo vsaki dve leti šolanja) in ga prosiš za pomoč. Saj veš, da on ne bo mogel izgubljati telesne teže namesto tebe. Odločitev in izvedba bosta tvoji.

Zelo modro je prositi svoje najbližje za pomoč. Mama ti bo gotovo stala ob strani in ne bo pekla tort, keksov, mastnih pečenk in podobnega. Prav rada bo pripravljala več zelenjavnih jedi. Morda jo pridobiš, da hujšata skupaj in na zdravi način (s pravilnim hranjenjem in z več gibanja). Mlajši brat te bo najbrž dražil s čokolado, a se ne boj. Ni se ji treba čisto odpovedati. Ko dosežeš vmesni cilj, recimo minus 2 kg, si daj kar v načrt drobno čokoladico, poleg nje pa morda še 5 km kolesarjenja.

Tu potrebujemo tvojo pomoč - gotovo imaš v rokavu izvirno, a zdravo idejo. Nam jo lahko zaupaš? Morda bo pomagala kakšnemu najstniku, ki ravnokar obupuje nad svojo težo in nad seboj.

Natisni