Kaj lahko storiš, če je tvoja teža prenizka?

Jej obroke hrane vsake tri do štiri ure in še prigrizke. Po večerji si obvezno privošči še "povečerek".

Pred obrokom hrane ne napolni želodca s kakšno pijačo. Prostor naj bo za "gosto hrano", saj veš.

Zmerno se gibaj vsak dan. Preveč gibanja vzame apetit, prav tako kot navada, da veliko sediš. Plavanje recimo navadno dvigne tek, enako kolesarjenje, izlet (peš) v hribe ali kaj drugega, kjer se malo spotiš, nadihaš in dobiš nove ideje.

Tehtaj se le enkrat tedensko, ne vsak dan. Najbolje je to narediti v nedeljo, ko vstaneš, po tem, ko odvajaš seč. Piši si težo, še bolje, riši jo v diagram (zakaj pa se učiš matematiko?). Trajalo bo, da pridobiš en sam samcat kilogram, a uspelo ti bo.

Ne ponočuj, če želiš pridobiti na teži. Najbolje, da hodiš spat ob isti uri in da si privoščiš po devet ur nočnega spanja.

Poglej in povprašaj v svojem sorodstvu, če ima kdo podoben problem. Vprašaj takšno osebo za konkretne nasvete in jih upoštevaj, če je možno.

Na vsak pridobljeni kilogram bodi ponosen in ga poskusi malo proslaviti.

Posvetuj se s svojim osebnim zdravnikom, kaj bi bil vzrok tvoji nizki teži. Nekatere je možno odstraniti.

Če vse našteto ne pomaga, si enostavno reci: "Tak sem. To sem Jaz in pika. Sem bolj droben /drobna, nimam veliko mišic, pa kaj. Imam pa zato super možgane. Znam jih uporabiti in to tudi delam." Ali pa premišljuj takole: "Sošolci mi zaupajo svoje skrivnosti. Znam jih poslušati in vesel sem, ko se zatekajo k meni.."

Večkrat se zgodi, da se kot najstnik boriš za vsak kilogram, čez 10 let pa tega problema enostavno ni več. Zato le jej čim bolj pestro hrano, se vsak dan eno uro gibaj in skrbi, da gradiš svojo notranjost. Uspelo ti bo!

Natisni